7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

7md inf.
Nr. 6 (1285), 2019-02-08
Kinas
Kadras iš filmo „Scenos iš vedybinio gyvenimo“ (1973)
Kadras iš filmo „Scenos iš vedybinio gyvenimo“ (1973)

Elsa Zylberstein vaidins Simone Veil

 

Elsa Zylberstein vaidins prancūzų politikę Simone Veil (1927–2017). Ši viena gerbiamiausių Prancūzijos moterų buvo Aušvico kalinė, jos tėvas ir brolis dingo Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje. Po karo Veil tapo juriste. Nuo 6-ojo dešimtmečio antrosios pusės ji buvo ministrė, politikė, diplomatė, pirmoji Europos Parlamento prezidentė (1979), Holokausto fondo pirmininkė. Veil iškovojo Prancūzijos moterims teisę į abortus. 2017 m. pasirodė autobiografinė jos knyga „Gyvenimas“ („La Vie“). Veil – penktoji moteris, palaidota Panteone.

Biografinį filmą apie Veil kurs Olivier Dahanas, scenarijų parašęs kartu su žurnaliste Vanessa Schneider. Dahanas yra sukūręs filmus apie Edith Piaf (2007) ir apie Monako kunigaikštienę Grace (2014). Zylberstein bus trečia aktorė, įkūnijanti ekrane Veil. Pirmąkart ją suvaidino Marina Foïs, antrą – Emmanuelle Devos.

 

„Scenos iš vedybinio gyvenimo“ Maskvos teatre

 

Praėjusį rudenį „Scanorama“ priminė Ingmaro Bergmano filmą „Scenos iš vedybinio gyvenimo“ (1973). Garsus rusų kino ir teatro režiserius Andrejus Končialovskis prisijungė prie pastaraisiais metais pasaulio teatruose išpopuliarėjusios praktikos (dar nepasiekusios Lietuvos) statyti spektaklius pagal filmus arba jų scenarijus ir rengiasi kurti spektaklį pagal šį Bergmano filmą. Spektaklis bus statomas Maskvos dailės teatre, pagrindinius vaidmenis kurs Julija Vysockaja ir Aleksandras Domogarovas.

 

Pasirodys nauja „Nematomo žmogaus“ versija

 

Apie tai, kad amerikiečiai planuoja naują garsiojo H.G. Wellso romano „Nematomas žmogus“ („The Invisible Man“) ekranizaciją, girdėti ne pirmi metai. Tačiau, regis, jau sutarta, kad filmą „Universal“ studijoje kurs Leigh Whannellas („Pjūklas“) ir kad jame tikrai nevaidins Johnny Deppas, kuris ilgai buvo siejamas su šiuo projektu. „Nematomas žmogus“ ne kartą ekranizuotas įvairiose šalyse, taip pat ir buvusioje SSRS, – 1984 m. Aleksandro Zacharovo filme vieną pagrindinių vaidmenų sukūrė Romualdas Ramanauskas. Tačiau geriausia ekranizacija iki šiol laikoma 1933 m. pasirodęs vieno iš siaubo kino pradininkų Jameso Whale’o filmas.

 

Naujas Pavelo Lungino filmas apie Afganistano karą

 

Rusų režisierius Pavelas Lunginas („Taksi bliuzas“, „Sala“) baigė filmą „Brolija“ („Bratstvo“), kurio pagrindu tapo tikri 1988 m. įvykiai, kai likus kelioms savaitėms iki sovietų armijos išvedimo iš Afganistano į mudžahedų nelaisvę pateko sovietų karo pilotas. Tada prasidėjo sudėtingas žaidimas, kuriame susipynė įvairių grupių (žvalgybos, generalinio štabo, afganistaniečių valdininkų, tadžikų, puštūnų, sovietų specialiųjų tarnybų) interesai, bet filmo centre atsidūrė žvalgybos kuopa, nusprendusi „nepalikti savų“. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Kirillas Pirogovas, Janas Capnikas, Vitalijus Kiščenka, Fiodoras Lavrovas.

 

Johnny Flynnas vaidins Davidą Bowie

 

Filmai apie muzikantus labai populiarūs, tad nenuostabu, kad netrukus sulauksime biografinio filmo apie dar vieną populiariosios kultūros žvaigždę – Davidą Bowie. Jis vadinsis „Stardust“, o pagrindinį veikėją įkūnys Johnny Flynnas, neseniai televizijos seriale suvaidinęs Albertą Einsteiną. Filmo veiksmas nukels į 8-ąjį dešimtmetį, kai Bowie rengėsi savo pirmai išvykai į JAV. Flynno partneriai bus Jena Malone ir Marcas Maronas, filmo režisierius Gabrielis Range’as.

 

Bus serialas pagal Aleksejaus Ivanovo „Maisto bloką“

 

Vieno populiariausių šių dienų rusų rašytojų Aleksejaus Ivanovo („Geografas pragėrė gaublį“, „Parmos širdis“) romanas „Maisto blokas“ („Piščeblok“, 2018) sulaukė kinematografininkų dėmesio dar nepasirodęs knygynų lentynose. „Maisto blokas“ vadinamas pionierišku siaubo romanu, jis pasakoja apie sovietų pionierių lagerį Volgos pakrantėje 1980 metais. Tarp vaikų čia slapstosi vampyrai. Ivanovas rodo, kaip paskutiniais SSRS dešimtmečiais buvo griaunami įvairūs šalies mitai. „Maisto bloko“ teises įsigijo prodiuserių kompanija „Sreda“, kuri romano motyvais planuoja kurti televizijos serialą. Ivanovas scenarijaus nerašys, filmavimas prasidės 2020 metais.

 

Parengė Ž. P.

Žymos:
7md inf.,
Kadras iš filmo „Scenos iš vedybinio gyvenimo“ (1973)
Kadras iš filmo „Scenos iš vedybinio gyvenimo“ (1973)
Elsa Zylberstein
Elsa Zylberstein
Romualdas Ramanauskas filme „Nematomas žmogus“ (1984)
Romualdas Ramanauskas filme „Nematomas žmogus“ (1984)
Johnny Flynnas seriale „Genijus“ (2017)
Johnny Flynnas seriale „Genijus“ (2017)
Kadras iš filmo „Brolija“ (2018)
Kadras iš filmo „Brolija“ (2018)
Kadras iš filmo „Geografas pragėrė gaublį“ (2014)
Kadras iš filmo „Geografas pragėrė gaublį“ (2014)