7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nemokamose LUX kino dienose – filmai apie pasaulį gelbstinčias moteris

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 2 (1281), 2019-01-11
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Kariaujanti moteris“
Kadras iš filmo „Kariaujanti moteris“

„Mano filmas yra įspėjimas. Turime pakeisti savo gyvenimo būdą ir tai yra didelis iššūkis mūsų kartai“, – taip savo filmą pristato režisierius Benediktas Erlingssonas. Prieš trejus metus festivalį „Kino pavasaris“ filmu „Viskas dėl šou“ atidaręs kino kūrėjas į šalies ekranus grįžta islandiško humoro sklidinu naujausiu filmu „Kariaujanti moteris“. Šiam filmui Europos Parlamentas (EP) 2018 metais skyrė LUX kino apdovanojimą.

 

Sausio 11–13 dienomis Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje vyksiančiose nemokamose LUX kino dienose „Kariaujanti moteris“ bus rodoma su kitais dviem konkursinės LUX programos filmais: „Kitoje durų pusėje“ ir „Stiksas“.

 

Pasak EP pirmininko Antonio Tajani, šių metų LUX finalininkai atskleidžia pagrindines Europos ateities temas: riziką dėl kraštutinio nacionalizmo, būtinybę kuo skubiau susirūpinti aplinkosauga ir rasti būdų migracijos problemai spręsti. Nors trys filmai skirtingi, visi jie pasakoja apie stiprias moteris, kurios siekia pakeisti dabartinę situaciją pasaulyje.

 

2018 m. geriausiu LUX filmu išrinkta juosta „Kariaujanti moteris“ („Woman at War“), kurios centre – 50-metė aistringa aplinkos saugotoja Halla, originaliais ir drąsiais būdais neduodanti ramybės aliuminio bendrovei. Už vaidmenį filme „Kariaujanti moteris“ aktorė Halldóra Geirharðsdóttir buvo nominuota Europos kino apdovanojimuose.

 

Antrasis LUX kino dienų filmas „Kitoje durų pusėje“ („The Other Side of Everything“) – serbų režisierės Milos Turaljič dokumentinis pasakojimas apie Serbijos permainas. Režisierė atveria šeimos buto Belgrade duris, ji kalbina savo mamą – moklisninkę ir visuomenės veikėją.

 

„Pasakodama apie savo šeimos istoriją siekiau perteikti tam tikrą visos šalies istorijos tarpsnį. Žodis po žodžio, sakinys po sakinio pokalbis mus nuveda gilyn ir kelia dabar aktualius migracijos, tapatybės išsaugojimo klausimus“, – tvirtina M. Turaljič. Pasak jos, šis filmas yra tarsi savotiškas palikimas mamos kartai, motyvuosiantis kovoti už savo ateitį ir kitas kartas.

 

Ne mažiau ryžtingos moters portretas piešiamas austro Wolfgango Fischerio dramoje „Stiksas“ („Styx“). Juostoje pasakojama apie savimi pasitikinčią Rikę, kuri išvyksta viena atostogauti į Gibraltarą. Ten ji nusprendžia jachta pasiekti salą. Per kelionę užklumpa audra, po kurios moteris susiduria su apdužusiu migrantų laivu. Nemažai filmo scenų buvo filmuojama atviruose vandenyse. Pasak W. Fischerio, šis filmas apie egzistenciją ir ES ateitį – kas mes esame, kas norime būti ir turėtume būti. „Migracija mus palies per artimiausius dešimtmečius, tad tai jautri tema, apie kurią turime kalbėti“, – neabejoja režisierius. Filmo žiūrovus jis kviečia persikelti į pagrindinės herojės vietą ir kiekvienam išspręsti pasirinkimo dilemą.

 

Filmai „Kariaujanti moteris“, „Kitoje durų pusėje“ ir „Stiksas“ bus nemokamai rodomi sausio 11–13 d. Vilniuje (kino teatre „Pasaka“), Kaune (kino teatre „Romuva“) ir Panevėžyje (kino teatre „Garsas“). Repertuarą rasite čia: bit.ly/LUX2018seansai.

 

Žiūrovai iki 2019 metų sausio 31 dienos gali balsuoti ir rinkti labiausiai patikusį filmą adresu https://luxprize.eu/audience-mention. Publikos prizą laimėjęs filmas bus paskelbtas 2019 m. liepą vyksiančiame Karlovi Varų kino festivalyje.

Kadras iš filmo „Kariaujanti moteris“
Kadras iš filmo „Kariaujanti moteris“
Kadras iš filmo „Kitoje durų pusėje“
Kadras iš filmo „Kitoje durų pusėje“