7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 41 (1278), 2018-12-14
Kinas
Kadras iš filmo „Laukiniai berniukai“
Kadras iš filmo „Laukiniai berniukai“

Geriausi metų filmai

 

Gruodį kiekvienas leidinys ar su kinu susijusi organizacija skuba išrinkti geriausią metų filmą arba paskelbti pretendentų į įvairius prizus nominantus. Kriterijai patys įvairiausi, bet visi tikisi, kad potencialūs žiūrovai susidomės paminėtais filmais. Paprastai geriausių metų filmų rinkimus pradeda prancūzų žurnalas „Cahiers du cinema“. Reikia turėti omenyje, kad redakcija renkasi tik iš tų filmų, kurie per pastaruosius dvylika mėnesių buvo rodomi Prancūzijos kino teatruose.

 

„Cahiers du cinema“ sąrašas

 

1. „Laukiniai berniukai“ („Les Garcons Sauvages“), rež. Bertrand Mandico

2. „Kenkenas ir ateiviai“ („Coincoin et les Z’inhumains“), rež. Bruno Dumont

3. „Nematomas siūlas“ („Phantom Thread“), rež. Paul Thomas Anderson

4. „Degantis“ („Burning“), rež. Lee Chang-dong

5. „Polis Sančesas grįžo!“ („Paul Sanchez est revenu!“), rež. Patricia Mazuy

6. „Valstybės paslaptis“ („The Post“), rež. Steven Spielberg

7. „Vieną naktį paplūdimyje“ („Seule sur la plage la nuit“), rež. Hong Sang-soo

8. „Namas, kurį pastatė Džekas“ („The House that Jack Built“), rež. Lars von Trier

9. „Vasara“ („Leto“), rež. Kiril Serebrennikov

10. „Lobių sala“ („L’Ile au tresor“), rež. Guillaume Brac

 

Nathalie Emmanuel vaidins „Ketveriose vestuvėse ir vienose laidotuvėse“

 

„Sostų karuose“ išgarsėjusi britų aktorė Nathalie Emmanuel vaidins pagrindinį vaidmenį seriale, kuris bus populiarios komedijos „Ketverios vestuvės ir vienos laidotuvės“ (1994) perdirbinys. Amerikiečių aktorė ir modelis Andy MacDowell, kurią išgarsino šis Mike’o Newello filmas, seriale pasirodys epizodiniu vaidmeniu.

 

Serialas pasakos apie keturis draugus amerikiečius, kurie po ilgos pertraukos susitinka Londone, vestuvėse. Ceremonijai žlugus draugai patirs daug nuotykių. Jie išgyvens politinį skandalą, pateks į Londono visuomenės grietinėlės centrą, taip pat jiems teks dalyvauti ketveriose vestuvės ir vienose laidotuvėse.

 

Jurijus Bykovas filmuoja „Sargą“

 

Rusijos Riazanės srityje Jurijus Bykovas („Kvailys“) pradėjo filmuoti „Sargą“. Filmas pasakos apie keturiasdešimtmetį Vladą, kuris nelabai mėgsta žmones, todėl pasirinko sargauti apleistoje sanatorijoje. Vladas mėgaujasi vienatve, kol jo kambarėlyje nepasirodo sutuoktinių pora – Vera ir Stasas. Jie slapstosi nuo buvusių draugų bei partnerių. Vladas nusprendžia porai padėti, tačiau vienišo sargo praeityje slypi daug paslapčių ir nauja pažintis gali virsti tragedija, jei visi personažai neras būdų, kaip išpirkti praeities klaidas. „Sargo“ scenarijų“ parašė pats režisierius, pagrindinius vaidmenis filme kuria Kirilas Pirogovas, Vladislavas Abašinas, Alla Juganova ir pats Bykovas. Jis sako, kad filmo įvykiai neatsitiktinai rutuliojasi šiek tiek sąlygiškoje tikrovėje, izoliuotoje nuo tos realybės, kurioje gyvename: „Noriu patyrinėti fundamentaliuosius žmogiškuosius motyvus, kas skatina žmogų veikti, iš ko atsiranda pagrindiniai jo poelgių motyvai, patyrinėti žmogų, bet ne jo socialinėje aplinkoje, kaip buvo mano ankstesniuose filmuose.“

 

Wesas Andersonas pradeda naują filmą

 

Po Lietuvoje taip ir neparodyto animacinio filmo „Šunų sala“ („Isle of Dog“, 2018), kurio premjera įvyko šiemet „Berlinalėje“, ir po Vienos Meno istorijos muziejuje kartu su Juman Malouf surengtos parodos „Spitzmaus Mummy in a Coffin and other Treasures“ Wesas Andersonas vėl atsidūrė filmavimo aikštelėje. Prancūzijoje, Anguleme, jis pradėjo kurti „The French Dispatch“, kuriame vaidins Billas Murray’us, Tilda Swinton, Benicio Del Toro, Jeffrey Wrightas ir Timothée Chalamet. Kol kas mažai žinoma, apie ką bus filmas, aišku tik tiek, kad tai pasakojimas apie amerikiečių žurnalistus Paryžiuje.

 

Užtat netyla kalbos apie parodą Vienoje. Senienų mėgėjas Andersonas ir jo partnerė kostiumų dailininkė Juman Malouf Vienos Meno istorijos muziejaus buvo pakviesti išsirinkti čia saugomus objektus ir tapti parodos kuratoriais. Dvejus metus jie naršė tarp muziejaus saugyklose saugomų daugiau nei keturių milijonų paveikslų ir kitokių meno objektų. Išsirinko per 400, kai kurie jų radiniai buvo eksponuojami pirmą kartą. Tarp eksponatų – sarkofagas, graikų ir romėnų kūriniai, brangenybės ir didžiųjų meistrų darbai. Ekspozicija atskleidė iki šiol nelabai įsivaizduojamą muziejaus sukauptų turtų įvairovę ir nustebino net visko mačiusius lankytojus.

 

Quentinas Tarantino rengiasi atgaivinti pamirštą serialą

 

Quentinas Tarantino rengiasi grąžinti į ekranus pamirštą serialą – vesterną „Lancer“, kurtą 1968–1970 metais. Manoma, kad režisierius kurs arba mini serialą, arba pilno metražo filmą. Serialas pasakojo apie rūstų rančos šeimininką Merdoką Lancerą. Jis kviečia sūnus grįžti namo ir padėti apsaugoti žemę nuo pardavimo. Kad Tarantino neabejingas šiam personažui, liudija ir jo naujo filmo „Kartą Holivude“ vieno veikėjo pavardė – Skotas Lanceras. „Kartą Holivude“ pasakoja apie du vesternų aktorius, gyvenančius Holivudo žvaigždės Sharon Tate kaimynystėje. Tuometė Romano Polanskio žmona Tate ir jos draugai buvo žiauriai nužudyti Charleso Mansono gaujos. Filmo premjera numatyta ateinančių metų vasarą.

 

Parengė Ž. P.

 

Kadras iš filmo „Laukiniai berniukai“
Kadras iš filmo „Laukiniai berniukai“
Kadras iš filmo „Degantis“
Kadras iš filmo „Degantis“
Kadras iš filmo „Namas, kurį pastatė Džekas“
Kadras iš filmo „Namas, kurį pastatė Džekas“
Nathalie Emmanuel
Nathalie Emmanuel
Wesas Anderonas ir Juman Malouf Vienos Meno istorijos muziejuje
Wesas Anderonas ir Juman Malouf Vienos Meno istorijos muziejuje
Jurijus Bykovas
Jurijus Bykovas
Kadras iš filmo „Kartą Holivude“
Kadras iš filmo „Kartą Holivude“