7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 39 (1276), 2018-11-30
Kinas
Witold Sobociński
Witold Sobociński

Mirė Witoldas Sobocińskis

Lapkričio 19 d. mirė lenkų kino operatorius ir vienas lenkų kino operatorių mokyklos kūrėjų Witoldas Sobocińskis. Jis nufilmavo per trisdešimt klasikinių filmų, tarp kurių Andrzejaus Wajdos „Viskas parduodama“ ir „Pažadėtoji žemė“, Wojciecho Haso „Klepsidros sanatorija“, Andrzejaus Żuławskio „Trečioji nakties dalis“, Krzysztofo Zanussi „Šeimyninis gyvenimas“, Romano Polanskio „Piratai“. 

 

Sobocińskis gimė 1929 m., 1955 m. baigė Lodzės kino mokyklą, kurioje nuo 1980 m. pats dėstė. Studijuodamas ir iškart po studijų grojo viename pirmųjų lenkų džiazo ansamblių „Melomani“. Puikus ritmo pojūtis ir gebėjimas improvizuoti padėjo Sobocińskiui kuriant ne vieną filmą, konstruojant vaizdą. Ypač tai akivaizdu Wajdos filme „Vestuvės“, kuriame kino kamera tiksliai perteikia kaimo troboje susirinkusių svečių nuotaiką. Kartu šiame filme buvo svarbios ir spalvos, kurias operatorius perėmė iš „Vestuvių“ autoriaus – dailininko ir dramaturgo Stanisławo Wyspiańskio paveikslų. Sobocińskis yra sakęs: „Stengiuosi, kad mano nufilmuoti filmai būtų tapybiški. Siekiu šio tikslo bendradarbiaudamas su visais filmo kūrėjais – su režisieriumi, su scenografu ir kostiumų dailininku. Mano požiūrio į spalvą esmė ta, kad neapsiriboju spalvota juosta ir joje įamžintais gamtos vaizdais. Suteikiu spalvai dramaturginę funkciją ir jos padedamas siekiu svarbiausio tikslo – grožio ekrane.“

 

Operatorius buvo ir 2001 m. miręs Sobocińskio sūnus Piotras, kuris nufilmavo ne vieną Krzysztofo Kieślowskio filmą. Dabar šeimos tradiciją tęsia anūkai Piotras jaun. (g. 1983 m.), pelnęs pripažinimą filmais „Dievai“, „Voluinė“, „Tyli naktis“, ir Michałas (g. 1987 m.), apdovanotas už filmą „Meilės menas“.

 

Romanas Abramovičius finansuos rusų kiną

Vienas turtingiausių Rusijos verslininkų Romanas Abramovičius steigia fondą, kurio pinigai bus skirti rusų filmų gamybai. Pasak informuotų asmenų, 2019 m. fondas gali gauti apie milijardą rublių. (Pernai iš Rusijos biudžeto kinui skirta šeši milijardai rublių.) Toks metinis fondo biudžetas leistų finansuoti 10–15 filmų. Investuotojas nereikalaus, kad filmo kūrėjai grąžintų pinigus, bet jei filmas bus komerciškai sėkmingas, pelnu reikės pasidalyti su fondu. Riziką mažins investavimo būdas, kai biužetas paskirstomas iškart visiems pasirinktiems projektams. Visus pretendentus vertins ekspertai. Finansavimas bus skiriamas ir filmams, iš kurių nesitikima komercinės sėkmės, taip pat nebus ribojami kūrėjų pasirinkti žanrai. Pinigų negaus tik jau egzistuojančios kino franšizės. Investuoti planuojama baigiamąją gamybos stadiją, parama galės sudaryti 20–50 procentų viso filmo biudžeto.

 

Abramovičiui ir kitam Rusijos turtuoliui Aleksandrui Mamutui priklauso Maskvos kino teatras „Pioner“, kurio repertuaro pagrindą sudaro vadinamieji art house filmai. 2008 m. Abramovičius kartu su Darja Žukova Maskvoje įkūrė šiuolaikinio meno muziejų „Garaž“, jis taip pat renka nuosavą meno kūrinių kolekciją, kurios vertė – milijardas dolerių.

 

Jeanas-Lucas Godard’as atsisakė vykti į Peterburgą

Prancūzų režisierius Jeanas-Lucas Godard’as atsisakė „Ermitažo“ kvietimo atvykti į Peterburgą. Priežastis – Rusijoje kalinamas ukrainiečių režisierius Olegas Sencovas. Laiškė Godard’as pabrėžė: „Turint omenyje Olego Sencovo kalinimo sąlygas, nematau galimybės dabar lankytis „Ermitaže“, nepaisant mano draugiškumo rusų liaudžiai.“ Režisierius taip pat patikslino, kad seka Sencovo likimą ir su juo susijusius įvykius. Rugpjūtį Godard’as ir dar šimtas Prancūzijos kultūros veikėjų paskelbė atvirą laišką, kviečiantį išlaisvinti Sencovą.

 

2015 m. Sencovas Kryme buvo apkaltintas terorizmu ir nuteistas dvidešimt metų kalėti. Režisierius kaltės nepripažįsta.

 

Davido Lyncho filmas apie sūrį ir skruzdėles

Internete galima pasižiūrėti trylika minučių trunkantį Davido Lyncho filmą apie sūrį ir skruzdėles „Ant Head“. Jo premjera įvyko šių metų pradžioje festivalyje „Festival of Disruption“. Šis filmas – džiazo albumo „Thought Gang“, kuris bus išleistas šiemet, reklamos kampanijos dalis. Filme skamba dainos iš šio albumo „Frank 2000“ ir „Woodcutters From Fiery Ships“. Albumą Lynchas kartu su kompozitoriumi Angelo Badalamenti įrašė dar 10-ajame dešimtmetyje, jo fragmentai skambėjo ir naujausiose serialo apie Tvin Pykso miestelį serijose. „Ant Head“ galima pasižiūrėti čia:

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=sDAJIWvTKw8

 

Parengė Ž. P.

Witold Sobociński
Witold Sobociński
Kadras iš filmo „Vestuvės“ (rež. A.Wajda, 1972)
Kadras iš filmo „Vestuvės“ (rež. A.Wajda, 1972)
Jean-Luc Godard
Jean-Luc Godard