7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 36 (1273), 2018-11-09
Kinas
Russellas Crowe filme „Gladiatorius“
Russellas Crowe filme „Gladiatorius“

Bus „Gladiatoriaus“ tęsinys

Ridley Scottas ir „Universal“ studija planuoja „Gladiatoriaus“ tęsinį, kurio scenarijų rašys Peteris Craigas („Mirties žaidimai“). Prieš aštuoniolika metų „Gladiatorius“ ne tik išgarsino pagrindinį personažą suvaidinusį aktorių Russellą Crowe, bet ir tapo vienu populiariausių filmų, uždirbo beveik penkis šimtus milijonų dolerių, gavo penkis „Oskarus“ ir prikėlė peplumo žanrą. „Gladiatorius“ pasakojo apie Romos imperijos generolą Maksimą, kuris pastoja kelią imperatoriui Komodui (Joaquin Phoenix), praranda viską, bet per stebuklą lieka gyvas. Parduotas vergijon, jis grįžta į Romą kaip gladiatorius, kovoja su išdaviku ir žūva. Pagrindiniu naujo filmo veikėju taps Liucijus. Tai Maksimo mylimosios Liucilos (Connie Nielsen) – Marko Aurelijaus dukters ir Komodo sesers – sūnus.

 

Šių metų birželį „Gladiatorius“ buvo rodomas Koliziejuje akomponuojant orkestrui. Specialioje peržiūroje dalyvavo Crowe’as ir Nielsen. Crowe’as tvirtino, kad filmas pakeitė jo gyvenimą, ir stebėjosi, kad jis iki šiol populiarus, nuolat rodomas per televiziją.

 

BBC išrinko šimtą geriausių filmų užsienio kalba

BBC surengė apklausą ir išrinko šimtą geriausių filmų, sukurtų ne anglų kalba. Apklausoje dalyvavo 209 ekspertai iš 43 šalių. Kiekvienas jų turėjo išrinkti po dešimt filmų. Pirmam sąrašo filmui buvo skiriama dešimt balų, antram – devyni ir taip toliau. Po to balai buvo susumuoti ir sudarytas filmų sąrašas.

 

Geriausiu filmu tapo Akiros Kurosawos „Septyni samurajai“ (1954), antroje vietoje – Vittorio De Sicos „Dviračių vagys“ (1948), trečioje – Yasujiro Ozu „Tokijo apysaka“ (1953), ketvirtoje – Kurosawos „Rašiomonas“ (1950), penktoje – Jeano Renoiro „Žaidimo taisyklės“ (1939), šeštoje – Ingmaro Bergmano „Persona“ (1966), septintoje – Federico Fellini „81/2“, aštuntoje – Francois Truffaut „400 smūgių“ (1959), devintoje – Wong Kar-wai „Meilės laukimas“ (2000), dešimtoje – Fellini „Saldus gyvenimas“ (1960).

 

Daugiausia sąraše Bergmano filmų – net penki, paminėta po keturis Fellini, Kurosawos ir Andrejaus Tarkovskio filmus. Pats naujausias sąraše – Michaelio Haneke’s filmas „Meilė“ (2012).

 

Visą sąrašą galima rasti:

 

http://www.bbc.com/culture/story/20181029-the-100-greatest-foreign-language-films

 

Bus kuriamas „Boni ir Klaido“ perdirbinys

1967 m. pasirodęs ir tapęs ne tik retro stiliaus pradžia, bet ir vienu svarbiausių JAV kino pramonės permainų filmų Arthuro Penno „Boni ir Klaidas“ („Bonnie & Clyde“) sulauks perdirbinio. Bonnie Parker ir Clyde’as Barrow buvo žiaurių nusikaltėlių pora, Didžiosios depresijos metais plėšusi ne tik bankus, bet ir kirpyklas, parduotuves, degalines. Jie susipažino 1932-aisiais, po poros metų pateko į pasalą ir buvo nušauti. Vieniems jie kėlė siaubą, kitus  žavėjo, tačiau tikrai tapo Amerikos legenda. Pagrindinius vaidmenis Penno filme sukūrė Faye Dunaway ir Warrenas Beatty. Perdirbinyje, kuris vadinsis „Meilė yra ginklas“ („Love Is a Gun“) ir kurį režisuos ispanas Kike Maillo, vaidins Chloe Grace Moretz (ją netrukus pamatysime kitame perdirbinyje „Suspiria“) ir Jackas O’Connellas. Filmavimas prasidės ateinančių metų pradžioje.

 

Pasirodė pirmas „iPhone“ nufilmuotas rusų filmas

Pasirodė pirmas rusų pilno metražo filmas, nufilmuotas „iPhone“ telefonu. Tai Boriso Guco komedija „Fagotas“ („Fagot“). Pagrindinis jos veikėjas Maksimas pasakoja apie meilę, tiksliau, apie pastangas išsiskirti su mergina. Jis prašo draugų ir pažįstamų patarimo ir galiausiai pareiškia merginai, kad yra gėjus. Pasak kritikų, Gucui pavyko sukurti šiuolaikinio rusų jaunimo portretą. „Fagoto“ premjera įvyko Vyborge, festivalyje „Langas į Europą“, filmui teko du prizai – festivalio prezidento diplomas ir Rusijos kino kritikų bei kinotyrininkų gildijos diplomas. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Anastasija Pronina, Julija Aug ir Olga Kavalai-Aksionova.

 

Virginie Efira, Adèle Exarchopoulos, Gaspard’as Ullielis susitiks Justine Triet filme

Naujame prancūzų režisierės Justine Triet („Lovoje su Viktorija“) filme vaidins daug populiarių aktorių: Virginie Efira, Adèle Exarchopoulos, Gaspard’as Ullielis, Nielsas Schneideris ir Sandra Hüller („Tonis Erdmanas“). Efira vaidins Sibilę, kuri prieš dešimt metų iš romanistės tapo psichoanalitike. Dabar ji vėl pajuto norą rašyti ir nusprendė atsisveikinti su dauguma pacientų. Tačiau pristigusi įkvėpimo nusprendžia priimti jauną moterį. Šios atsivėrimai vis labiau trikdo Sibilę...

 

Režisūroje debiutavo dar viena Michalkovų šeimos atžala

Režisūroje debiutavo jauniausia Nikitos Michalkovo duktė Nadežda. Kaip aktorė ji pirmąkart pasirodė ekrane būdama aštuonerių: 1994 m. suvaidino tėvo filme „Saulės nualinti“ – vaidino Ingeborgos Dapkūnaitės herojės dukterį. Režisūrinis Michalkovos debiutas vadinasi „Pralošta vieta“ („Proigrannoje mesto“), jis sukurtas pagal brolių Presniakovų scenarijų. Filme pasakojama apie jaunuolius iš provincijos, girdėjusius legendą apie praloštą vietą. Esą ta vieta yra viename kino teatre. Eilės niekas nežino, bet atsisėdęs į tą vietą – numirsi. Po keleto žmogžudysčių paaugliai prisimena legendą, pradeda savo tyrimą ir tampa pagrindiniais įtariamaisiais. Filme vaidina ir vyriausia Michalkovo duktė Anna, o pagrindinę dainą įrašė tarp paauglių populiari dainininkė Monetočka.

 

Parengė Ž. P.

 

Russellas Crowe filme „Gladiatorius“
Russellas Crowe filme „Gladiatorius“
Kadras iš filmo „Septyni samurajai“
Kadras iš filmo „Septyni samurajai“
Kadras iš Arthuro Penno filmo „Boni ir Klaidas“ (1967)
Kadras iš Arthuro Penno filmo „Boni ir Klaidas“ (1967)
Kadras iš filmo „Fagotas“
Kadras iš filmo „Fagotas“
Virginie Elfira filme „Lovoje su Viktorija“
Virginie Elfira filme „Lovoje su Viktorija“
Kadras iš filmo „Pralošta vieta“
Kadras iš filmo „Pralošta vieta“