7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Scanorama“ pristatė 16-ąjį sezoną

„Scanoramos“ inf.
Nr. 35 (1272), 2018-11-02
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Laiko tiltai“
Kadras iš filmo „Laiko tiltai“

Lapkričio 8 d. prasidės Europos šalių kino forumas „Scanorama“, kuris iki lapkričio 25 d. į seansus kvies Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių kino mėgėjus. Jau 16 metų „Scanorama“ kerta visą Europą – nuo Šiaurės iki jos Pietų, supažindindama su ryškiausiais filmais iš įvairių Europos šalių. Šiemet 12 tradicinių programų pristatys filmus iš 34 šalių. 

 

„Šių metų „Scanorama“ kviečia ne tik mėgautis geru kinu. Siūlome kartu su mumis atverti prasmes, glūdinčias ne istorijų paviršiuose ar veiksmo vingiuose, kviečiame iš naujo atrasti režisierius ir filmus, suvokti, kaip kino istorija tapę kūriniai nubrėžia šiandieninių meninių refleksijų kryptį“, – programą pristatydama sakė „Scanoramos“ įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

 

Festivalio viešnia Margarethe von Trotta: apie Bergmaną asmeniškai

 

Laikas išbando filmus, patikrina jų kūrėjų minčių universalumą ir gylį. Šiuo požiūriu tarytum naują kvėpavimą švedų Ingmaro Bergmano, kurio gimimo šimtmetį šiemet mini pasaulis, filmai. „Scanoramoje“ bus parodytas legendinis „Septintasis antspaudas“, ilgus dešimtmečius primirštas „Prisilietimas“, pirmą kartą visos 6 filmo „Scenos iš vedybinio gyvenimo“ valandos ir paskutinysis Bergmano kūrinys „Sarabanda“.

 

Ingmaro Bergmano kūrybą pažinti ir suprasti padės festivalio rodomi du dokumentiniai filmai apie kūrėją: „Bergmanas: lemtingi metai“ ir „Ingmaro Bergmano beieškant“. Pastarasis – vienas laukiamiausių festivalio filmų, nes žiūrovams jį pristatys režisierė  Margarethe von Trotta, kuri „Scanoramoje“ lankysis kartu su filmo bendraautoriumi, savo sūnumi Felixu Moelleriu.

 

„Šio filmo kelionė į „Scanoramą“, kaip ir svarbaus režisierių vizito planavimas truko labai ilgai. Visa tai, kaip ir tradiciškai stipri „Goethe’s salone“ pristatoma vokiečių kino programa „Scanoramoje“ – mūsų ir Goethe’s instituto bendradarbiavimo rezultatas. Neatsitiktinai ir „Scanoramos“ atidarymo filmu šiemet pasirinkome vokiečių režisieriaus Christiano Petzoldo „Tranzitą“ – Annos Seghers romano ekranizaciją, pritaikytą jau šių dienų Europai“, – pasakoja Gražina Arlickaitė.

 

Šiuolaikinio kino temos: galia, vienatvė, asmenybė

 

Šiuolaikinį europietiškąjį vaidybinį kiną pristatanti programa „Kertant Europą“ imasi universalių temų ir nutrina laiko ribas. Galia, vienatvė, asmenybė – tai jos pagrindiniai registrai. Jie gali būti aštrūs, disonansiški ar ramūs, gilūs ir prisodrinti minčių. Pirmiesiems atstovauja filmai, nepripažįstantys ribų: „Riba“ (Švedija), „Ekstazė“ (Prancūzija), „Kaltė“ (Danija), „Namas, kurį pastatė Džekas“ (Danija), „Jo vardas buvo Kuro“ (Prancūzija), „DRIB“ (Norvegija). Hibridinio kino mėgėjai galės rinktis ir kitus ekscentrikų programos „Galvok ką nori“ filmus. Pagarbą klasikinei srovei atiduos atidarymo filmas „Tranzitas“ (Vokietija), „Šaltasis karas“ (Lenkija), „Krautuvų valsas“ (Vokietija), „Saulėlydis“ (Vengrija), „Laimingasis Ladzaras“ (Italija), „Limonadas“ (Rumunija). Išgyventi katarsį privers įspūdingi Norvegijos jaunų moterų režisierių debiutai – „Akloji zona“ ir „Pakilti iš pelenų“. Linksmų ir temperamentingų filmų nišoje – „Kariaujanti moteris“ (Islandija), „Visos bėdos dėl tavęs“ (Prancūzija) ir „Pašėlusios gastrolės“ (Norvegija).

 

„Specialiųjų seansų“ programoje „Scanorama“ tradiciškai vers langus ir į kitus pasaulio kontinentus. Šiais metais festivalis kvies į originalumu stulbinančius Kinijos modernaus kino seansus.

 

„Scanorama“ pristatys ir naujausius lietuvių filmus. Kitaip nei iki šiol, festivalyje šiemet bus parodytos ne tik lietuviškos premjeros, bet ir bendros gamybos darbai. Ryškiausias šios programos akcentas – „Scanoramos“ uždarymo filmas „Laiko tiltai“. Tai poetinės dokumentikos meistro Audriaus Stonio ir latvių režisierės Kristinės Briedės kūrinys.

 

Diskusijos, paskaitos ir susitikimai

„Scanorama“ kvies žiūrovus ne tik žiūrėti filmus, bet ir susipažinti su jų kūrėjais, prodiuseriais, aktoriais, dalyvauti „Kino klubo“ pokalbiuose ir „Scanoramos krypčių“ diskusijose.

 

„Scakrypčių“ viešnios iš JAV Nancy Bishop ir Kim Swanson  papasakos, kaip aktoriams reikėtų tinkamai save pristatyti tarptautinėse atrankose ir kaip elgtis, kad jos būtų sėkmingos. Hannah Lee Miller iš D. Britanijos kvies pasikalbėti apie animacinių serialų prodiusavimo ypatumus.

 

Vilniaus kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ vyks susitikimai su Tommi Korpela (pagrindinis aktorius filme „Amžinasis kelias“), Thomasu Štuberiu (filmo „Krautuvų valsas“ režisierius), Halldóra Geirharðsdóttir (pagrindinė „Kariaujančios moters“ aktorė), Camilla Strøm Henriksen (filmo „Pakilti iš pelenų“ režisierė), Gudny Hummelsvoll („Pakilti iš pelenų“ prodiuserė), Ylva Bjørkaas Thedin („Pakilti iš pelenų“ aktorė). Taip pat kalbinsime ir lietuvių režisierius Miglę Satkauskaitę („Išeiti iš namų“), Audrių Lekavičių („Spec. Žvėrynas“), Audrių Stonį („Laiko tiltai“) ir kitus festivalio svečius.

 

Į meistriškumo dirbtuves pakvies Margarethe von Trotta ir Felixas Moelleris bei režisierius  Thomasas Štuberis. Šie meistrai nagrinės autorinio kino problemas. „Scanoramos“ viešnios iš Norvegijos kalbės apie debiuto iššūkį šiuolaikiniame kine.

 

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 8–25 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Kadras iš filmo „Laiko tiltai“
Kadras iš filmo „Laiko tiltai“
Kadras iš filmo „Septintasis antspaudas“
Kadras iš filmo „Septintasis antspaudas“