7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 34 (1271), 2018-10-26
Kinas
Kadras iš Aleksejaus Krasovskio filmo „Šventė“
Kadras iš Aleksejaus Krasovskio filmo „Šventė“

Rusijos kino kritikų ir kinotyrininkų gildija pasisakė prieš cenzūrą

Rusijos kino kritikų ir kinotyrininkų gildija paskelbė viešą pareiškimą, kuriame ginamas Aleksejaus Krasovskio filmas „Šventė“ („Prazdnik“), mat politikai pradėjo pulti šį satyrinį filmą apie Leningrado valdininkus ir raginti jo nerodyti kino teatruose, filmo net nematę. Jis dar tik montuojamas. „Šventės“ veiksmas nukels į 1942-ųjų išvakares blokadiniame Leningrade, į privilegijuotos valdininko Voskresenskio šeimos butą, kuriame slapta sutinkami Naujieji metai. Voskresenskiai nusprendžia patys gaminti vištieną, nes neteko virėjos. Visas filmo veiksmas vyksta vieną naktį viename bute. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Janas Capnikas, Aliona Babenko, Pavelas Tabakovas, Anfisa Černych, Timofejus Tribuncevas, Anastasija Čistiakova.

 

Politikai mano, kad filmas tyčiosis iš Leningrado blokados ir perrašys istoriją. Interviu BBC režisierius, kurį išgarsino debiutinis filmas „Kolektorius“, sakė: „Tai komedija ne apie blokadinį Leningradą, bet apie privilegijuotus žmones, kurie turi beprotiškų lengvatų ir tais laikais gyvena pasakiškai turtingai.“

 

Gildijos pareiškime pabrėžiama, kad filmui dar nepasirodžius ekranuose jo priešininkai pradėjo skelbti melagingus faktus: „Nepaisant skleidžiamo melo, Krasovskio filmas – ne apie Leningrado blokadą, o apie kai kurių privilegijuotų žmonių gyvenimą baisiais laikais, kai kiti miesto gyventojai mirė iš bado. Todėl visi puolantieji „Šventę“ gina sovietinį elitą, kuris mėgavosi gyvenimu tais sunkiais liaudžiai metais.“

 

Taip pat pareiškime primenama, kad filmo aptarimas turi vykti tik po pirmo viešojo rodymo, ir prieš „Šventę“ nukreipta kampanija lyginama su kai kurių visuomenės veikėjų pasipiktinimu Aleksejaus Učitelio filmu „Matilda“ ir Armando Iannucci „Stalino mirtimi“, kurie buvo užpulti dar prieš pasirodant ekranuose. „Stalino mirtį“ galiausiai buvo uždrausta rodyti Rusijoje. Pareiškime teigiama, kad Rusijos konstitucija draudžia cenzūrą ir tik teismas gali spręsti, ar galima platinti šalyje prieštaringai vertinamą filmą.

 

Kijeve kuriamas filmas pagal Olego Sencovo pjesę

Kijeve pradedamas kurti filmas „Numeriai“ („Nomera“) pagal Rusijoje kalinčio ukrainiečių režisieriaus Olego Sencovo pjesę. Filmą finansuoja Ukrainos kultūros ministerija, jo režisierius – Achtemas Seitablajevas. Lietuvoje rodytas šio režisieriuas filmas „Chaitarma“ (2012) pasakoja apie Krymo totorių tremtį, o milžiniško ukrainiečių dėmesio sulaukęs pernykštis filmas „Kiborgai“ – apie Donecko oro uosto gynimą 2014-aisiais.

 

Sencovas 2015 m. buvo apkaltintas tuo, kad esą rengė teroro aktus Kryme, ir Rusijos teismo nuteistas dvidešimt metų kalėti. Sencovas kaltinimus neigia. Neseniai jis baigė šešis mėnesius trukusį bado streiką, kuriuo reikalauta išlaisvinti Rusijoje kalinčius ukrainiečius – politinius kalinius.

 

Luca Guadagnino kurs filmą pagal Bobo Dylano albumą

Lietuvių žiūrovus sužavėjusio filmo „Vadink mane savo vardu“ režisierius Luca Guadagnino neseniai pristatė siaubo filmą „Suspiria“, kurio lietuviška premjera įvyks „Scanoramoje“. Režisierius jau pradėjo naują filmą. Tai bus klasikinio Bobo Dylano albumo „Blood on the Tracks“ ekranizacija. Guadagnino sutiko kurti šį filmą su sąlyga, kad jo scenarijų rašys amerikiečių scenaristas ir režisierius Richardas LaGravenese’as – filmų „Vanduo drambliams“, „P.S. Myliu tave“, „Arklių užkalbėtojas“, „Medisono grafystės tiltai“ ir kitų scenarijų autorius.

 

Scenarijaus pagrindas bus albumo „Blood on the Tracks“ temos, mat jis buvo kuriamas žlungant Dylano ir jo žmonos Saros santuokai. Tai vienas sėkmingiausių Dylano albumų. Lapkritį pasirodys išplėsta jo versija „More Blood, More Tracks“, sudaryta iš šešių diskų.

 

Europos kino akademija pagerbs Ralphą Fiennesą

Europos kino akademijos apdovanojimas už indėlį į pasaulinį kiną šiemet skirtas britų aktoriui ir režisieriui Ralphui Fiennesui. Jis gimė fotografo ir rašytojos šeimoje, yra vyriausias iš šešių vaikų, vaidybos meno mokėsi Karališkojoje dramos meno akademijoje (Royal Academy of Dramatic Art ), 1989 m. prisijungė prie „Royal Shakespeare Company“ trupės. Kine Fiennesą išgarsino nacių konclagerio komendanto vaidmuo Steveno Spielbergo „Šindlerio sąraše“ (1993), už kurį aktorius buvo nominuotas „Oskarui“ ir „Auksiniam gaubliui“ bei apdovanotas Britų kino akademijos prizu. Fiennesas vaidino Anthony Minghellos, Stepheno Daldry, Lucos Guadagnino, Fernando Meirelleso, Davido Cronenbergo, Neilo Jordano, Roberto Redfordo, Istváno Szabó, Kathryn Bigelow, Weso Andersono ir kitų garsių režisierių filmuose, bet labiausiai žinomas jo vaidmuo – lordas Voldemortas iš filmų apie Harį Poterį. Neseniai Fiennesas baigė režisuoti savo trečiąjį filmą „Baltoji varna“ („The White Crow“) – biografinę dramą apie Rudolfą Nurejevą.

 

Apdovanojimas bus įteiktas per iškilmingą Europos kino akademijos apdovanojimų ceremoniją, kuri šiemet vyks gruodžio 15 d. Sevilijoje.

 

Į Oksfordo žodyną įtrauktas žodis „Tarkovskian“

Tarp daugiau nei šimto naujų žodžių bei posakių šiemet Oksfordo žodyno sudarytojai įtraukė ir terminą „Tarkovskian“. Leksikografai pabrėžia, kad didžiausią naujadarų dalį sudaro žodžiai, sukurti iš režisierių, kurie žinomi dėl iškart atpažįstamo filmų stiliaus, pavardžių. Terminas „Tarkovskian“ siejamas su Andrejaus Tarkovskio filmams būdinga egzistencių išgyvenimų analize bei aukšta vaizdo kultūra. Žodis „Keatonesque“ – su rimta veido išraiška, kurią Busterio Keatono vaidinami herojai išsaugodavo pačiose komiškiausiose situacijose. Žodyne taip pat atsirado „Lynchian“ ir „Tarantinoesque“ – jais pagerbti Davidas Lynchas ir Quentinas Tarantino.

 

Žodyne yra ir žodžių, susijusių su žanriniais kino ypatumais, pavyzdžiui, „Giallo“, reiškiantis dažniausiai Italijoje kurtą trilerį, pasižymintį būdingomis stiliaus ypatybėmis, o aktorę, kuri dažnai filmuojasi siaubo filmuose, žodyno skaitytojai galės rasti prie žodžio „Scream queen“ („riksmo karalienė“).


Parengė Ž. P.

 

Kadras iš Aleksejaus Krasovskio filmo „Šventė“
Kadras iš Aleksejaus Krasovskio filmo „Šventė“
Olegas Sencovas
Olegas Sencovas
Luca Guadagnino
Luca Guadagnino
Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
Kadras iš Andrejaus Tarkovskio filmo „Aukojimas“
Kadras iš Andrejaus Tarkovskio filmo „Aukojimas“