7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvių kino naujienas „Scanoramoje“ vainikuos nacionalinė „Laiko tiltų“ premjera

„Scanoramos“ inf.
Nr. 33 (1270), 2018-10-19
Kinas Anonsai
„Laiko tiltai“
„Laiko tiltai“

Artėjančiame Europos šalių kino forume „Scanorama“ tradiciškai bus pristatyti naujausi lietuvių kino darbai. Tačiau kitaip nei iki šiol, festivalyje šiemet bus parodytos ne tik lietuviškos premjeros, bet ir bendros gamybos filmai. Ryškiausias šios programos akcentas – Audriaus Stonio juosta „Laiko tiltai“, kurios pasaulinė premjera prestižiniame Karlovi Varų kino festivalyje pradėjo intensyvias keliones po kino renginius visoje Europoje.

 

„Scanorama“ kiekvienais metais pateikia žiūrovams žemėlapį, padedantį keliauti po gero Europos kino erdves, suvokiant ne tik geografinį, bet ir meninį Europos kino lauką. Kino pasaulyje nyksta geografinės ribos, Lietuvos kino profesionalams atverdamos naujas kūrybos erdves. Matydami, kad Lietuvos kino industrijos profesionalų darbą vertina kitų šalių kūrėjai, sieksime pristatyti platesnį lietuviško kino horizontą, kuriame vis dažnesni sėkmingo bendradarbiavimo pavyzdžiai“, – teigia „Scanoramos“ įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.  

 

„Laiko tiltai“ (rež. Audrius Stonys ir Kristinė Briedė)

 

Naujausias Audriaus Stonio filmas „Laiko tiltai“, kurtas kartu su latvių režisiere Kristine Briede, pasakoja apie jų mokytojų ir kolegų – Baltijos poetinės dokumentikos meistrų kūrybą. Pasak filmo prodiuserio Arūno Matelio, „Laiko tiltai“ yra įtaigi kinematografinė esė, kurioje tiesiamas tiltas tarp kelių kino kartų. Filme atsiskleidžia kūrybinės laisvės troškimas – subtili, bet galinga kova su sovietiniu režimu ir bandymai išgyventi jo priespaudą bei išsaugoti savuosius kinematografinius principus.

 

„Šoklys“ (rež. Ivanas I. Tverdovskis)

 

„Scanoramoje“ tarptautinį pripažinimą jau pelniusio jauno rusų režisieriaus Ivano I. Tverdovskio kūryba bus pristatoma ne pirmą kartą. Prieš keletą metų festivalyje buvo parodyti du pirmieji jo vaidybiniai filmai – „Spec. klasė“ ir „Zoologija“. Šiemet „Scanoramos“ programoje – trečiasis režisieriaus darbas. Lietuva kartu su Airija ir Prancūzija yra mažosios bendros gamybos dalyvė.

 

„Šoklys“ pasakoja apie šešiolikmetį Denisą, kurį vaikystėje motina paliko vaikų globos namuose. Jis turi ypatingą savybę – dėl retos imuninės ligos nejaučia skausmo. Vaikiną mėgsta draugai, kurie lažinasi dėl jo ištvermės žaisdami žiaurius žaidimus. Vieną dieną pasirodo Deniso motina ir išsiveža sūnų į Maskvą. Ten jaunuolis įveliamas į nešvarius korumpuotos policijos darbelius. Iš pradžių naujasis gyvenimas atrodo puikus, tačiau vieną dieną skausmas grįžta, atverdamas Denisui akis.

 

„Vyro žudikė. Nekaltoji. Šešėlis“ (rež. Sulev Keedus)

 

Vaidybinio bendros gamybos filmo siužetą sudaro trys dalys. Pirmojoje veiksmas vyksta prieš šimtą metų. Pagrindinė „Žudikės“ veikėja Mara yra jaunamartė, turinti pradėti gyvenimą naujoje šeimoje. Antroji dalis – „Nekaltoji“ pasakoja apie jauną moterį Eliną, kuri Antrojo pasaulinio karo metais buvo deportuota į Estiją. Paskutinioji filmo dalis „Šešėlis“ grąžina į dabartį, kur pagrindinė personažė Luna Li nusprendžia pabėgti iš namų.

 

Festivalyje laukiamas filmo režisierius Sulevas Keedusas filmą pristatys kartu su prodiuserėmis Kaie Ene-Rääkir Rasa Miškinyte.

 

„Išeiti iš namų“ (rež. Miglė Satkauskaitė)

 

Pagrindinis šio dokumentinio filmo veikėjas – kalnų keliautojas Algimantas Jucevičius. Jis įkvėpė šimtus žmonių palikti komforto zoną ir praplėsti horizontą. Filmas kurtas ekspedicijos į Tian Šanio kalnus Kirgizijoje metu.

 

„Spec. Žvėrynas“ (rež. Andrius Lekavičius)

 

Dokumentiniame Andriaus Lekavičiaus filme pasakojama apie pirmuosius nepriklausomos Lietuvos metus. Kai Lietuva paskelbė apie atkuriamą Nepriklausomybę, berniukai visame pasaulyje svajojo būti veiksmo filmų superherojais. Grupelei jaunuolių buvo suteikta proga šią svajonę išpildyti – naujai atkurtos Lietuvos kariuomenės vadovybė nusprendė sukurti pirmą neoficialų lietuvišką specialiosios paskirties būrį. Mažai kam žinoma, kad didžiąją jo dalį sudarė aštuoniolikmečiai, kurie įkvėpimo sėmėsi iš  praėjusio šimtmečio 9-ojo ir 10-ojo dešimtmečių kovinių filmų.

 

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 8–25 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

„Laiko tiltai“
„Laiko tiltai“
„Vyro žudikė. Nekaltoji. Šešėlis“
„Vyro žudikė. Nekaltoji. Šešėlis“