7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 28 (1265), 2018-09-14
Kinas
Burtas Reynoldsas filme „Pašėlusios naktys“
Burtas Reynoldsas filme „Pašėlusios naktys“

Mirė Burtas Reynoldsas

 

Rugsėjo 6 d., sulaukęs 82-ejų, Floridos ligoninėje nuo širdies smūgio mirė amerikiečių kino legenda Burtas Reynoldsas. 8-ajame ir 9-ajame dešimtmetyje jis buvo sekso simbolis – 1972-aisiais, kai nuogas ant meškos kailio pozavo „Cosmopolitan“ atvartui, žurnalo tiražas išaugo iki 1,5 milijono egzempliorių. Balta spindinti Reynoldso šypsena, vešlūs ūsai ir kaubojaus skrybėlė įkūnijo amerikietišką laisvės mitą. Aktorius buvo labai populiarus, dažniausiai vaidino komedijose, 1978 m. vienu metu buvo rodomi net keturi jo filmai. Iki 1982-ųjų Reynoldsas buvo geriausiai uždirbantis Holivudo aktorius. Karjeros pradžioje jis vaidino televizijos vesternuose, dažnai imdavosi ir indėnų vaidmenų, pabrėždamas, kad vienas jo senelis kilęs iš irokėzų genties. Reynoldsas atvirai prisipažindavo, kad aktorystės iššūkiai jo nedomina, todėl nesiimąs rizikingų vaidmenų, o kine jam svarbiausia, kad būtų smagu. Kartą net atsisakė vaidinti Džeimsą Bondą, nes vaidmuo netinkąs amerikiečiui. Atsisakė Reynoldsas vaidinti ir Betmeną, ir Haną Solo „Žvaigždžių karuose“ (vaidmuo atiteko Harrisonui Fordui), ir net Makmerfį Milošo Formano „Skrydyje virš gegutės lizdo“, o kai suprato klydęs, kitokių vaidmenų jam esą nebesiūlė. Tačiau kai aktorius Paulo Thomaso Andersono filme „Pašėlusios naktys“ (1997) suvaidino pornografinių filmų režisierių, sulaukė „Auksinio gaublio“ ir „Oskaro“ nominacijos.

 

Reynoldso biografijoje yra ir daugiau filmų, kurie tikrai įeis į kino istoriją: Woody Alleno „Viskas, ką jūs norėjote žinoti apie seksą, bet nedrįsote paklausti“ (1972), Peterio Bogdanovichiaus „Nickelodeon“ (1976). Šių metų gegužę Quentinas Trantino pakvietė Reynoldsą į „Kartą Holivude“ – neaišku, ar aktorius spėjo nusifilmuoti.

 

Reynoldsas garsėjo humoro jausmu. Dažnai cituojamas jo posakis: „Aktoriaus gyvenime yra trys etapai: jaunas, senas ir „gerai atrodai“.“

 

Įteikti Venecijos kino festivalio apdovanojimai

 

Šeštadienį baigėsi 75-asis Venecijos kino festivalis. Guillermo Del Toro vadovaujamas žiuri „Auksiniu liūtu“ už geriausią filmą apdovanojo Alfonso Cuaroną. Apdovanotoji „Roma“ – asmeniškiausias režiseriaus filmas. Cuaronas sugrįžo į Meksiką ir atkūrė ekrane 8-ojo dešimtmečio pradžios tėvų namų realijas. Režisierius sako, kad filmas yra padėka jį užauginusiai moteriai Cleo, kuri buvo Cuaronų tarnaitė. Filme rodomi režisieriaus tėvų santykiai, jų išsiskyrimas, meksikiečių kasdienybė, socialiniai ir rasiniai skirtumai.

„Sidabrinis liūtas“ – Didysis žiuri prizas – paskirtas Yorgoso Lanthimoso filmui „Favoritė“ („The Favourite“).

„Sidabrinis liūtas“ – apdovanojimas už geriausią režisūrą – Jacques’ui Audiard’ui už filmą „Broliai Sistersai“ („The Sisters Brothers“).

„Volpi“ taurė geriausiai aktorei įteikta Oliviai Colman („Favoritė“).

„Volpi“ taurė geriausiam aktoriui – Willemui Dafoe („Prie amžinybės vartų“, „At Eternity’s Gate“, rež. Julian Schnabel).

Prizas už geriausią scenarijų – Joeliui ir Ethanui Coenams už „Basterio Skrago baladę“ („The Ballad of Buster Scruggs“).

Specialusis žiuri prizas – Jennifer Kent filmui „Lakštingala“ („Nightingale“).

Marcello Mastroianni prizas, skiriamas geriausiam jaunajam aktoriui (aktorei), – Baykali Ganambarrui („Lakštingala“).

Garbės „Auksiniai liūtai“ už gyvenimo pasiekimus – Vanessai Redgrave, Davidui Cronenbergui.

Oficialų „Romos“ pristatomąjį filmuką galima pasižiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=sKVYRtE-kXI

 

 

„Stalino mirties“ režisierius juokais pasiūlė komediją apie Donaldą Trumpą

 

Režisierius Armando Iannucci  („Stalino mirtis“) tviteryje juokais pasiūlė satyrinės komedijos  apie Donaldą Trumpą idėją. Dabar dėl teisės įgyvendinti šį sumanymą kovoja aštuonios kino studijos. Siužetas paprastas: JAV prezidentas apgyvendinamas Baltųjų rūmų kopijoje, tačiau yra įsitikinęs, kad vis dar valdo šalį. Kad jo iliuzijos neišsisklaidytų, samdomi aktoriai, kurie vaidina padėjėjus, senatorius, televizijos laidų vedėjus ir šou dalyvius. Filmo pavadinimas „Fake America Great Again“ – tiesioginė nuoroda į Trumpo šūkį „Make America Great Again“. Režisierius taip pat pasiūlė savo skaitytojams fotografijose iš Baltųjų rūmų pakeisti Trumpą pingvinu. Pasak jo, kitų nuotraukoje užfiksuotų žmonių veidų išraiška taikliai perteiks situacijos absurdiškumą. Ilgai laukti nereikėjo – pasipylė nuotraukos, kuriose pingvinas pakeitė Trumpą net Vatikane.

 

Vladimiras Chotinenka kviečia grįžti prie valstybinių užsakymų

 

Patriotinių rusų filmų ir serialų režisierius Vladimiras Chotinenka („72 metrai“, „1612“, „Dostojevskis“, „Revoliucijos demonas“) pasiūlė sukurti kinui valstybinių užsakymų sistemą. Jis mano, kad Rusijoje kasmet reikia kurti tris–penkis filmus, kuriais „būtų suinteresuota valstybė“, ji turinti ir „reguliuoti“ šių filmų temas. Chotinenką palaikė aktorius ir režisierius Nikolajus Burliajevas, įsitikinęs, kad kinas – tai „dvasinis ir strateginis valstybės ginklas“. Abu šie kūrėjai 2014 m. pasirašė Vladimirui Putinui skirtą kultūros veikėjų laišką, remiantį Krymo aneksiją.

 

Thomaso Vinterbergo „Kursko“ premjera

Praėjusią savaitę prasidėjusiame Toronto kino festivalyje įvyks vieno laukiamiausių metų filmų – Thomaso Vinterbergo „Kursko“ premjera. Bendros prancūzų, belgų ir Liuksemburgo gamybos filmas pasakoja apie rusų povandeninio laivo „Kursk“ katastrofą. 2000-ųjų rugpjūčio 12 d. Barenco jūroje žuvo 118 laivo įgulos narių. Nors 23 jūreiviai sprogimą išgyveno, jų laiku nespėta išgelbėti, nes rusai atsisakė užsieniečių pagalbos.

 

Filmas pasakoja apie tai, kas vyko laive, apie politikų sukčiavimą (informaciją apie tragediją rusų žiniasklaida teikė pavėluotai) ir apie žuvusiųjų artimųjų pastangas ieškoti tiesos. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Matthiasas Schoenaertsas, Léa Seydoux, Colinas Firthas.

 

Filmo pristatomąjį filmuką galima pasžiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=xExzwSc4_eQ

 

Parengė Ž. P.

Burtas Reynoldsas filme „Pašėlusios naktys“
Burtas Reynoldsas filme „Pašėlusios naktys“
Armando Ionnucci
Armando Ionnucci
Kadras iš filmo „1612“ (rež. V. Chotinenka)
Kadras iš filmo „1612“ (rež. V. Chotinenka)