7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vasaros pabaigai

Nauji filmai – „Pasakiškai turtingi“

Živilė Pipinytė
Nr. 27 (1264), 2018-09-07
Kinas
Kadras iš filmo „Pasakiškai turtingi“
Kadras iš filmo „Pasakiškai turtingi“

Jono M. Chu filmas „Pasakiškai turtingi“ („Crazy Rich Asians“, JAV, 2018) gerina lankomumo rekordus JAV. Sukurtas pagal satyrinį Kevino Kwano romaną, šis pramoginis filmas, matyt, netrukus sulauks tęsinio. Regis, „Pasakiškai turtingi“ patinka visiems, todėl įdomu pasigilinti į filmo sėkmės priežastis. Iš pradžių bijojau, kad sunkiai ištversiu dar vieną šiuolaikinės Pelenės istoriją, bet gana greit supratau, kad už reklaminių, įspūdingų šiuolaikinio Singapūro, prabangių kostiumų ir tikro vartotojų rojaus vaizdų bei gerai žinomo siužeto slypi šis tas daugiau. Filmo kūrėjai bando paprastai ir prieinamai paaiškinti turtingų Azijos gyventojų mentaliteto ypatybes ir kartu pasišaipyti iš turtuolių įpročių, kurie, regis, nelabai skiriasi, kad ir kurioje pasaulio dalyje atsidursi. Blogo skonio „internacionalas“ triumfuoja visur, todėl neabejoju, kad auksu spindintis Donaldo Trumpo namų tualetas gali įkvėpti ne tik pagrindinės filmo herojės Reičel Čiu (Constance Wu) draugės – ekscentriškosios Peik Lin (Awkwafina) tėvų namų interjerą, bet ir dažno turtingo lietuvio svajones.

 

Reičel – kinė, užaugusi JAV, jos mama neturtinga ir viena užaugino dukterį. Bet Reičel gali didžiuotis savimi – ji tapo dėstytoja, žaidimų teorijos specialiste. Ji šilta, nuoširdi ir protinga. Vieną vakarą Reičel sutinka kartu su savo vaikinu Niku Jangu (Henry Golding) skristi į geriausio jo draugo vestuves, kurios vyks Singapūre. Ten ji susipažins su Niko šeimos nariais. Reičel jaudinasi ir nori jiems patikti. Iki tol mergina net neįtarė, kad jos mylimasis kilęs iš turtingos ir įtakingos šeimos, valdančios milžiniškus turtus visame pasaulyje. Juo labiau kad Nikas savo tėvynėje yra vienas geidžiamiausių jaunikių. Todėl Reičel laukia daug nemalonių netikėtumų, ji patiria Niko motinos Eleonoros (Michelle Yeoh) ir senelės neapykantą – jos visais būdais nori apginti šeimą nuo Amerikoje užaugusios savarankiškos atvykėlės. Neatsilieka ir gausūs pusbroliai bei pusseserės, ypač pastarosios, negalinčios atsistebėti, kaip įmanoma nesinaudoti plastikos chirurgų paslaugomis. Padėti Reičelei gali tik Peik Lin – ši studijų kolegė ne tik išmano gyvenimo Singapūre taisykles, bet ir yra apdovanota geru humoro jausmu. Meilės nenusipirksi už pinigus, bet Reičel supranta ir tai, kad likusi su Niku ji pavers vyro gyvenimą pragaru...

 

Paprastą istoriją, šiek tiek atskiestą pasakojimu apie mylimos Niko pusseserės Astrid (Gemma Chan) santuokos žlugimą, filme nuolat nutraukia įspūdingų priėmimų, bernvakario ir mergvakario, sutuoktuvių bažnyčioje vaizdai. Gausūs šių turtingų renginių svečiai filme ne tik demonstruoja spindinčius vaivorykštės spalvomis tualetus, bet ir atveria įvairiausius Azijos mentaliteto niuansus. Dauguma jų mokėsi Vakaruose, moka išnaudoti visas Vakarų kultūros (pirmiausia, žinoma, vartojimo) ypatybes, tačiau kai kalba prasideda apie šeimą, jie lieka ištikimi tradicijai: šeima svarbiau už viską, jai reikia aukotis. Todėl turtuolis gali vesti tik merginą iš turtingos šeimos (ir atvirkščiai), didinti šeimos galią ir demonstruoti kuo aukštesnį vartojimo lygį, valdžią ir prestižą.

 

Filmo kūrėjai tai pašiepia, bet kartu rodo, kad tokių kaip Nikas – jaunų ir besitapatinančių su Vakarais – toks požiūris jau nebegali tenkinti. „Pasakiškai turtingų“ kūrėjai, ypač Kwanas, kuris yra ne tik amerikiečių rašytojas, bet ir vienas įtakingiausių Azijos stilistų bei visuomenės nuomonės formuotojų, senosios Singapūro aristokratijos atstovas, puikiai išnaudoja tą dviprasmiškumą, todėl filmas patiks ir tiems, kam vestuvės simbolizuoja tik primityvų, blogai suvaidintą laimingos šeimos susirinkimo spektaklį, ir tiems, kam vestuvės – saldžių svajonių apoteozė. Kita vertus, „Pasakiškai turtingi“ – dar ir filmas apie jausmų brendimą, juk Reičel nugali, nes ne tik yra protinga, bet ir sugeba suprasti, ką jaučia kiti.

 

Įdomus filmo aktorių ansamblis: „Pasakiškai turtinguose“ vadina populiarūs JAV, Kinijos, Malaizijos, Singapūro kino ir televizijos aktoriai, į filmą atsinešę ir Azijos žiūrovams gerai žinomas savo istorijas. Pavyzdžiui, kelias akimirkas bažnyčios scenoje pasirodžiusią princesę suvaidino Kris Aquino – vienuoliktojo Filipinų prezidento jauniausia duktė ir penkioliktojo prezidento sesuo. Lietuvoje, ko gero, žinoma tik Michelle Yeoh, išgarsėjusi Ango Lee filme „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“. Jos Eleonora išsiskiria dramatizmu ir subtilia vaidyba.

 

Živilė Pipinytė

Kadras iš filmo „Pasakiškai turtingi“
Kadras iš filmo „Pasakiškai turtingi“
Kadras iš filmo „Pasakiškai turtingi“
Kadras iš filmo „Pasakiškai turtingi“
Kadras iš filmo „Pasakiškai turtingi“
Kadras iš filmo „Pasakiškai turtingi“