7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Andrejaus Tarkovskio filmo „Veidrodis“ seansai „Skalvijoje“

„Skalvijos“ inf.
Nr. 27 (1264), 2018-09-07
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Veidrodis“
Kadras iš filmo „Veidrodis“

A. Tarkovskio filmas „Veidrodis“ bus rodomas „Skalvijos“ kino centro rengiamuose kino klasikos vakaruose rugsėjo 2, 9, 16 d. ir spalio 21, 28 d. Filmas taip pat bus parodytas rugsėjo 13 d. Klaipėdos „Kultūros fabrike“.

 

Tris filmo seansus rugsėjį lydės kino kritiko Nario Kairio pristatymai, kurių temos  „Autorius“, „Laikas“ ir „Mirtis“.

 

„Veidrodis“ (1975) atsiskleidžia kūrėjo vidinis gyvenimas, kuris neatskiriamas nuo gamtos, istorinių įvykių, sudėtingų santykių su tėvais. Filmo pasakojimas dėliojamas iš pagrindinio herojaus Aleksejaus prisiminimų ir sapnų, į kuriuos sugrįžta jo motina, kaimo pievos, vaikystės namas, žmona Natalija ir sūnus Ignatas. Filmas apima tris laiko atkarpas – prieškarį, karą ir pokarį. Tačiau esminis įvykis, palikęs Aleksejaus gyvenime įspaudą – tėvų skyrybos. Filme herojaus nematome, tik girdime. Tačiau tai, kas matoma, yra jo atspindys. Jame – ir tėvo Arsenijaus Tarkovskio poezija.

 

„Nikolajus Boldyrevas, vienas iš Andrejaus Tarkovskio kūrybos tyrinėtojų, siūlo į rusų režisieriaus filmus žvelgti kaip į savotiškas kino meditacijas, kurių metu vyksta savižinos procesas, t. y. žiūrėdamas filmą tarsi atrandi pats save. Ne veltui pats Tarkovskis sakė, kad į jo filmus galima žiūrėti kaip į veidrodį. Būtent veidrodis tampa centriniu tropu ir filme,“ – pasakoja N. Kairys, žiūrovams pristatysiantis filmą.

 

Pirmasis pristatymas bus skirtas Tarkovskio kūrybos autobiografiškumui, antrasis –  pagrindiniam jo kūrybos principui, kurį režisierius metaforiškai įvardijo kaip laiko skulptūrų liejimą, trečiasis – vienai pagrindinių Tarkovskio filmų temų – mirčiai ir su ja susijusiems religijos klausimams.

 

Daugiau informacijos www.skalvija.lt

Kadras iš filmo „Veidrodis“
Kadras iš filmo „Veidrodis“