7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 16 (1253), 2018-04-20
Kinas
Juraj Herz
Juraj Herz

Mirė Jurajus Herzas

Balandžio 9 d. Prahoje mirė kino režisierius, aktorius ir scenaristas Jurajus Herzas – vieno geriausių visų laikų čekų filmų „Lavonų degintojas“ (1968, pagal Ladislavo Fukso romaną) kūrėjas. „Lavonų degintojo“ veikėjas krematoriumo darbuotojas įsitikinęs, kad išlaisvina mirusiųjų sielas, tačiau pasakojimas apie šį beprotį yra ir taikli artėjančio Holokausto metafora.

 

Herzas gimė 1934 m. Slovakijoje. Didelė Herzų šeima žuvo Holokausto ugnyje, būsimam režiseriui pavyko išgyventi Zaksenhauzeno koncentracijos stovykloje. Herzas studijavo fotografiją Bratislavoje, vėliau lėlių teatro režisūrą Prahoje, dirbo garsiame Prahos teatre „Semafor“. Kine jis debiutavo 1965 metais. Tarptautinę šlovę Herzui pelnė „Lavonų degintojas“. Jo filmai rodyti Kanų, Berlyno kino festivalių konkurse. 1987 m. Herzas emigravo į Vakarų Vokietiją, ten kūrė televizijos filmus. Paskutiniais metais jis grįžo į Čekiją, 2015-aisiais pasirodė jo atsiminimų knyga „Autopsija“. Paskutinį filmą – bendros čekų, austrų, vokiečių gamybos „Habermano malūną“ – režisierius sukūrė 2010 metais.

 

Mirė Milošas Formanas

Balandžio 13 d., būdamas aštuoniasdešimt šešerių, mirė čekų režisierius Milošas Formanas. Vienas čekų Naujosios bangos kūrėjų Formanas karjerą pradėjo trumpo metražo filmais ir komedijomis. Pasaulinį pripažinimą jam pelnė filmas „Blondinės meilė“ (1965), apdovanotas Lokarno ir Venecijos kino festivaliuose. Po 1968-ųjų sovietų įsiveržimo į Čekoslovakiją Formanas išvyko į JAV, ten gyveno iki mirties. 1976 m. jis sukūrė bene garsiausią savo filmą „Skrydis virš gegutės lizdo“, kuris buvo įvertintas „Oskaru“ už geriausią režisūrą. Po devynerių metų „Oskaru“ buvo apdovanotas ir Formano filmas „Amadėjus“.

 

Formanas – vienas iš nedaugelio Vidurio ir Rytų Europos režisierių, kuriems pavyko įsitvirtinti JAV ir kurti filmus, susijusius su šios šalies istorija bei dabartimi. Tokie buvo jo „Plaukai“, „Visuomenė prieš Larį Flintą“ ir „Žmogus Mėnulyje“. Jam pavyko sukurti autorinį pasisakymą, kad ir kokio žanro filmą kurtų. Matyt, ryškiausiai tą autorinį pradą atspindėjo Formano ironiška distancija su dabartimi, neapykanta konformizmui, mokėjimas pastebėti ir komunistinės sistemos, ir amerikiečių demokratijos ydas. Formanas filmavosi kitų režiserių filmuose, parašė autobiografinę knygą. Paskutinį filmą „Gojos dvasios“ režisierius sukūrė 2006-aisiais.

 

Johnas Krasinski kurs „Gyvenimą Marse“

Aktorius ir režisierius Johnas Krasinski, kurio siaubo filmas „Tylos zona“ sulaukė didžiulio pasisekimo ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje, rengiasi kurti mokslinės fantastikos trilerį „Gyvenimas Marse“ („Life on Mars“). Filmo pagrindas – Cecil Castellucci romanas „We Have Atways Lived on Mars“, pasakojantis apie saujelę kolonistų, pabėgusių į Marsą, kai Žemę ištiko katastrofa. Jų gyvenimas pasikeičia supratus, kad Raudonosios planetos oru galima kvėpuoti. Kol kas dar nežinoma, kas vaidins filme ir kada numatyta jo premjera.

 

Aleksandras Rodnianskis prodiusuos jaunus kūrėjus

Andrejaus Zviagincevo ir Aleksandro Sokurovo filmų prodiuseris Aleksandras Rodnianskis paskelbė, kad prodiusuos dviejų jaunų rusų režiserių filmus. Pirmasis – tai filmu „Ankštumas“ pernai Kanuose debiutavęs Sokurovo mokinys Kantemiras Balagovas. Jis kurs filmą „Dilda“ („Dylda“) – istoriją apie dvi merginas, kurios kovėsi Antrajame pasauliniame kare ir po karo grįžta į Leningradą. Veikėjos bando kabintis į gyvenimą, kai ir aplink, ir, svarbiausia, jų sielose – tik griuvėsiai.

 

Ismailas Safarli debiutiniame filme pasakos apie nedidelio žvejų kaimelio, įsikūrusio Kaspijos jūros pakrantėje, gyvenimą. Kartą mergaitės Saros tėvas negrįžta iš žvejybos, bet duktė atsisako patikėti, kad jo nebėra. Sara maištauja prieš šeimą ir plaukia į jūrą ieškoti tėvo. Pasak Rodnianskio, abu scenarijai – tai pasakojimas apie žmonių likimus, jų valią ir gebėjimą nugalėti sunkiausius gyvenimo iššūkius, bet pasakojama visiškai skirtingai.

 

Michaelas Mannas kurs dar vieną filmą apie nusikaltėlius

Michaelas Mannas („Karštis“, „Visuomenės priešai“) rengiasi kurti filmą apie Paulį Le Roux, kuris vadovavo tarptautinei nusikaltėlių organizacijai, susijusiai su ginklų ir narkotikų kontrabanda bei pinigų klastojimu. Le Roux nevengė bendradarbiauti su Iranu ir Šiaurės Korėja, jis laikomas vienu pavojingiausių XXI amžiaus nusikaltėlių. Buvęs programuotojas ir buvęs JAV narkotikų agentūros informatorius yra sulaikytas JAV. Oficialiai jis kaltinamas šešiomis žmogžudystėmis. Filmą apie Le Roux Mannas rengiasi kurti tarp dviejų filmavimų –  vesterno „Komančas“ („Comanche“) ir biografinio filmo apie Enzo Ferrari.

 

Parengė Ž. P.

Juraj Herz
Juraj Herz
Kadras Iš Jurajaus Herzo filmo „Lavonų degintojas“
Kadras Iš Jurajaus Herzo filmo „Lavonų degintojas“
Milošas Formanas
Milošas Formanas
Kadras iš Milošo Formano filmo „Blondinės meilė“
Kadras iš Milošo Formano filmo „Blondinės meilė“
Kadras Iš Kantemiro Balagovo filmo „Ankštumas“
Kadras Iš Kantemiro Balagovo filmo „Ankštumas“
Michael Mann
Michael Mann