7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kanai paskelbė filmus ir plakatą

7md inf.
Nr. 16 (1253), 2018-04-20
Kinas Anonsai

Balandžio 12 dieną vykusioje spaudos konferencijoje Thierry Frémaux paskelbė oficialią 71-ojo Kanų kino festivalio programą. Į pagrindinę konkursinę programą pateko 18 filmų. Pasak Frémaux, atrinkti filmai rodo, koks yra kinas 2018-aisiais. Jis taip pat pastebėjo, kad konkurse bus galima pamatyti naują kinematografininkų kartą. Kai kurių vardai, matyt, dar niekam negirdėti. Iš viso šiemet atrankai pateikta 1,9 tūkstančio filmų.

 

Ankstesniais metais Kanams priekaištauta, kad neskiriama tinkamo dėmesio moterų režiserių filmams. Pernai konkurse jų buvo trys, organizatoriai aiškino, kad moterų režisierių tiesiog yra mažiau. Šiemet Frémaux taip pat pakartojo, kad Kanuose negali būti kalbos apie paritetą: „Mene nėra vietos paritetui. Čia niekad nebus pozityvios diskriminacijos. Filmai atrenkami tik pagal meninę vertę.“ Į pagrindinį konkursą atrinkti trys moterų filmai: prancūzės Evos Husson  „Les filles du soleil“, libanietės Nadine Labaki „Capharnaum“ ir italės Alice Rohrwacher „Lazzaro felice“.

 

Vis dėlto užmetus akį į konkursinės programos filmus matyti daugiau žinomų pavardžių. Dėl „Auksinės palmės šakelės“ kovos Jeano Luco Godard’o, Jia Zhangke, Hirokazu Koreedos, Matteo Garrone’s, Spike’o Lee, Stéphane’o Brizé, Asgharo Farhadi filmai. Šiuos režisierius tikrai galima vadinti Kanų senbuviais. Kita vertus, šiemet po 16 metų petraukos į pagrindinį konkursą pateko lenkų filmas – Paweło Pawlikowskio „Šaltasis karas“ („Zimna wojna“). „Idos“ režiserius šįkart pasakoja meilės istoriją, kurios veiksmas rutuliojasi Šaltojo karo padalytoje 6-ojo dešimtmečio Europoje, o veikėjai yra muzikų pora.

 

Rusijai atstovaus namų arešto sąlygomis jau daugiau nei metus sėdinčio Kirilo Serebrennikovo filmas „Vasara“ („Leto“). Serebrennikovas 2017-ųjų rugpjūtį buvo sulaikytas kaip tik filmuojant „Vasarą“. Ar režisieriui pavyks pačiam pristatyti filmą Kanuose – didelis klausimas. „Vasara“ pasakoja apie rusų roko legendos Viktoro Cojaus prefesionalios karjeros pradžią, jo draugystę su kita legenda – Maiku Naumenka 9-ojo dešimtmečio pradžios Leningrade. Iranui atstovaus Jafaro Panahi „Trys veidai“ („Three Faces“). Panahi daug metų gyveno nubaustas namų areštu ir per tą laiką, nepaisant draudimo, įsigudrino sukurti tris filmus. Festivalį atidarys Brazilijoje kurtas kito iraniečio Asgharo Farhadi filmas „Visi žino“ („Everybody Knows“), kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė Penelope Cruz ir Javieras Bardemas. Jia Zhangke laikomas šiuolaikinio nepriklausomo kinų kino lyderiu. Ne vienas šio režisieriaus filmas gimtinėje uždraustas dėl politinių priežasčių. Kanų konkurse bus rodomi jo „Balti pelenai“ („Ash is Purest White“).

 

Tačiau Kanų programa paprastai pildoma iki paskutinės minutės. Pernai taip atsitiko su Rubeno Ostlundo „Kvadratu“, kuris galiausiai ir tapo „Auksinės šakelės“ laureatu. Spaudos konferencijoje buvo galima suprasti, kad vis dar vyksta derybos su Larsu von Trieru, kurį ankstesnis Kanų direktorius po „Melancholijos“ visam laikui išvijo iš festivalio ir kuris jau baigė „Namus, kuriuos pastatė Džekas“, bei su festivalyje kartą jau triumfavusiu italu Paolo Sorrentino, nufilmavusiu keturių valandų trukmės Silvio Berlusconi biografiją.  

 

Taip pat paskelbtas ir šių metų Kanų kino festivalio plakatas. Jame – kadras iš Jeano Luco Godard’o filmo „Pamišėlis Pjero“ („Pierrot le Fou“, 1965), kuriame bučiuojasi Jeanas Paulis Belmondo ir Anna Karina.

 

Festivalio atidarymas – gegužės 8 dieną.

 

Žymos:
7md inf.,