7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 15 (1252), 2018-04-13
Kinas
Kadras iš filmo „Visi žino“
Kadras iš filmo „Visi žino“

Kanų kino festivalį atidarys Asgharo Farhadi filmas

Gegužės 8 dieną 71-ąjį Kanų kino festivalį atidarys iraniečio Asgharo Farhadi („Komivojažierius“) filmas „Visi žino“ („Everybody Knows“), kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė Penelope Cruz ir Javieras Bardemas. Tai antras filmas ispanų kalba, pasirinktas festivalio atidarymui. Pirmasis buvo Pedro Almodovaro „Blogas auklėjimas“ (2004). „Visi žino“ – drama su trilerio akcentais, kurios siužetas sukasi apie pagrindinę heroję. Ji vyksta iš Buenos Airių į kaimelį pas savo gimines. Tačiau vietoj šeimos šventės Cruz herojei teks patirti nenumatytų įvykių, kurie pakeis filmo personažų likimus.

 

Šiemet didžiojo Kanų konkurso žiuri vadovaus Cate Blanchett, „Ypatingo žvilgsnio“ programos žiuri – Benicio Del Toro.

 

Paulas Verhoevenas kurs „Nekaltąją mergelę“

Būsimas Paulo Verhoeveno („Ji“) filmas vadinsis „Šventoji mergelė“ („Sainte Vierge“, tarptautinis pavadinimas „Blessed Virgin“). Šio erotinio trilerio filmavimas prasidės rudenį. Virginie Efira filme vaidins vienuolę lesbietę, jos partneris bus Lambert’as Vilsonas. Tai 1986 metais pasirodžiusio Judith C. Brown romano „Immodest Acts“ ekranizacija. Romane pasakojama XVII a. Italijoje labai įtakingos vienuolės Benedettos Carlini istorija. Vienuolė teigė esanti mistiniais ryšiais susijusi su Kristumi ir mačiusi ypatingas vizijas. Bažnyčios tyrimas atskleidė jos meilės ryšį su seserimi Bartolomea. Carlini buvo pasmerkta keturiasdešimt metų vengti bet kokių kontaktų su kitomis moterimis. Vienuolės istorija – pirmoji dokumentuota homoseksualaus moterų ryšio istorija Vakarų Europoje. Prodiuseris Saïdas Ben Saïdas teigia, kad filmas bus giliai persmelktas sacrum jausmo.

 

Jacques’o Prévert’o eilėraštis virto filmu

„Amelijos iš Monmartro“ režisierius Jeanas-Pierre’as Jeunet kartu su Romainu Segaud sukūrė trumpo metražo animacinį filmą pagal Jacques’o Prévert’o eilėraštį „Dvi sraigės eina į laidotuves“. Filmą įgarsino daugybė garsenybių, tarp jų Albert’as Dupontelis, Marina Fois, Irène Jacob, Mathieu Kassovitzas, Yolande Moreau, Dominique Pinon, Audrey Tautou. Filmas pradeda kelionę po tarptautinius festivalius, todėl verta prisiminti eilėraščio pradžią: „Kartą dvi sraigės išėjo į mirusio lapo laidotuves. Jos nešės po juodą kriauklę ir krepą aplink ragelius. Išėjo juodvi vėlyvą nuostabų rudenio vakarą, o kai atvyko, deja, jau buvo tikras pavasaris.“ (Vertė Janina Degutytė.)

 

Lenkai išrinko blogiausius 2017-ųjų filmus

Lenkai renka blogiausius metų filmus ir teikia jiems „Gyvates“ („Węży“). Šių apdovanojimų, kuriuos teikia „Popkultūrinė visko akademija“ (Popkulturowa Akademia Wszystkiego), nugalėtojai paaiškėja po „Auksinio erelio“ premijų ceremonijos. Šiemet jau septintą kartą vykusių „Gyvačių“ nugalėtoju tapo Patryko Vegos filmas „Botoksas“ („Botoks“). Jis buvo nominuotas už „begėdišką produktą, pasinaudojant žemiausiais instinktais, ir senų anekdotų, rodomų kaip tikri faktai, pardavinėjimą“. Beje, ši medicinos paslaugų satyra – komerciškai pats sėkmingiausias pernykštis lenkų filmas.

 

„Botoksas“ ne tik išrinktas blogiausiu 2017 metų lenkų filmu, bet ir viršijo visus „Gyvačių“ rekordus, mat gavo net devynis apdovanojimus, o buvo nominuotas dešimtyje kategorijų. „Botoksas“ pasakoja apie keturių moterų, dirbančių medicinos srityje, likimus, jie susipina ligoninėje, kurioje atliekama daug nelegalių procedūrų. „Botoksas“ taip pat gavo „Gyvates“, skiriamas blogiausiam režisieriui, scenaristui, „gėdingam filmui svarbia tema“, už blogiausią vyro vaidmenį, blogiausią duetą, labiausiai apgailėtiną sceną (seksas su šunimi), vaizdo efektą (vaisius po aborto). „Gyvate“ už pasirodymą, neatitinkantį talento lygio, apdovanota ir aktorė Grażyna Szapołowska.

 

Juliette Binoche ir Catherine Deneuve pirmąkart vaidins kartu

Juliette Binoche ir Catherine Deneuve netrukus pirmąkart susitiks filmavimo aikštelėje – jos vaidins naujame japonų režiseriaus Hirokazu Kore-edos filme. Kol kas neaiškus nei filmo pavadinimas, nei siužetas. Binoche yra prasitarusi, kad vaidins scenaristę, o Deneuve – jos motiną aktorę. Filme taip pat vaidins Ethanas Hawke’as.

 

Krystyna Janda ir Kasia Smutniak naujame Jaceko Borcucho filme „Volterra“

...Voltera – tai etruskų miestas. Čia ant nedidelio kalno stovi lenkų poetės, Nobelio premijos laureatės Marijos Linde namas. Poetė gyvena italų provincijos ritmu, tačiau viskas apsiverčia aukštyn kojomis, kai ji sulaukia šokiruojančios žinios apie tragišką įvykį. Paveikta šios žinios, per miesto garbės gyventojos vardo suteikimo iškilmes Marija pasakys politiškai nekorektišką kalbą. Nuo tada Marija jaus skausmingas šios kalbos pasekmes. Režisierius sako, kad filmas „Volterra“ – tai „istorija apie šeimą, meilę, ilgesį, prarastas viltis, nežinomybės baimę. Baimę, kuri dabar lydi šimtus milijonų žmonių visame pasaulyje. Bet pirmiausia tai pasakojimas apie didžią gyvenimo aistrą, civilizacijų susidūrimą.“

 

Pagrindinius vaidmenis filme kuria Krystyna Janda (Marija) ir Italijoje didelio populiarumo sulaukusi lenkė Kasia Smutniak (Marijos duktė). Taip pat vaidina Antonio Catania, Lorenzo de Mooras, Vincentas Riotta, Robinas Renucci. Scenarijų sukūrė vienas garsiausių šiuolaikinių lenkų rašytojų Szczepanas Twardochas. „Volterros“ filmavimas vyksta Toskanoje, filmo premjera numatyta ateinančiais metais.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš filmo „Visi žino“
Kadras iš filmo „Visi žino“
Paul Verhoeven
Paul Verhoeven
Jean-Pierre Jeunet
Jean-Pierre Jeunet
Kadras iš filmo „Botoksas“
Kadras iš filmo „Botoksas“
Krystyna Janda
Krystyna Janda
Kasia Smutniak filme „Iš Paryžiaus su meile“
Kasia Smutniak filme „Iš Paryžiaus su meile“