7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 12 (1249), 2018-03-23
Kinas Trumpai
Aktorė Jean Seberg
Aktorė Jean Seberg

Kristen Stewart suvaidins aktorę Jean Seberg

„Sutemų“ žvaigždė Kristen Stewart persikūnys į amerikiečių aktorę Jean Seberg, geriausiai žinomą iš Otto Premingerio filmo „Sveikas, liūdesy“ bei Jeano-Luco Godard’o „Iki paskutinio atodūsio“. Benedicto Andrew filmas „Against All Enemies“, kurio filmavimas turėtų prasidėti šią vasarą, pasakos apie 8-ajame dešimtmetyje FTB pradėtą aktorės diskreditavimo kampaniją. Buvo siekiama apjuodinti Seberg už tai, kad ji rėmė radikalų juodaodžių judėjimą „Juodosios panteros“. Buvo skleidžiami gandai, esą kūdikio, kurio laukėsi aktorė, tėvas yra ne jos vyras – prancūzų rašytojas Romainas Gary, o „Juodųjų panterų“ narys, garsiojo Malcolmo X giminaitis. Skandalas „pavyko“, Seberg net bandė nusižudyti. Aktorė mirė 1979 m. Prancūzijoje, paslaptingomis aplinkybėmis, jos mirtis laikoma savižudybe. Stewart partneriai filme bus Jackas O’Connellas ir Anthony Mackie, kas vaidins Gary, kol kas nežinoma.

 

Lenkijoje išrinkti geriausias jaunasis aktorius ir knyga apie kiną

Davidas Ogrodnikas pelnė Zbigniewo Cybulskio premiją, kuria pagerbiamas geriausias jaunasis aktorius arba aktorė. Premija skiriama jaunesniems nei 36 metų aktoriams, „išsiskiriantiems ryškia individualybe“. Šią premiją Ogrodnikas pelnė už vaidmenį Piotro Domalewskio filme „Tyli naktis“, kuris dabar rodomas konkursinėje „Kino pavasario“ programoje. Šis vaidmuo aktoriui jau atnešė prizą už geriausią vyro vaidmenį pernykščiame Gdynės kino festivalyje ir „Auksinio erelio“ (šie lenkų kino akademijos apdovanojimai bus teikiami kovo 26 d.) nominaciją. Zbigniewo Cybulskio premiją yra gavę garsiausi skirtingų kartų lenkų aktoriai, tarp jų Danielis Olbrychskis, Maja Komorowska, Krystyna Janda, Arturas Żmijewskis, Agnieszka Grochowska, Marcinas Dorocińskis, Kinga Preis, Maciejus Stuhras.

 

Per apdovanojimų ceremoniją įteiktas ir Bolesławo Michałeko apdovanojimas už geriausią lenkišką knygą apie kiną. Jis atiteko Pawełui Mościckiui už knygą „Chaplinas. Dabarties numatymas“ („Chaplin. Przewidywanie teraźniejszości“). Tai Chaplino kūrybos monografija ir „vaizdo antropologijos tyrinėjimas, keliantis klausimus, susijusius su kino teorija, vizualine kultūra ir kino istorija“.

 

Pasirodė naujo Paolo Sorrentino filmo reklaminis klipas

Jau galima pasižiūrėti naujo Paolo Sorrentino („Didis grožis“) filmo „Loro“ reklaminį klipą. Filmo veikėjas yra Silvio Berlusconi. Paaiškėjo, kad turtuolis ir buvęs politikas – tokia įdomi asmenybė, jog visa Sorrentino nufilmuota medžiaga netilpo į vieną filmą. Tad režisierius nusprendė medžiagą padalinti į dvi dalis. Pirmoji Italijoje pasirodys balandžio pabaigoje, kita – mėnesiu vėliau. Kalbama, kad filmas jau atrinktas į Kanų kino festivalį.

Filmo pavadinimas – tai žodžių žaismas. Itališkai „loro“ reiškia „jie“, bet pridėjus apostrofą po „l“, žodis „l’oro“ reiškia „auksą“. Neaišku, koks bus tarptautinis filmo pavadinimas, nes šie niuansai neišverčiami į kitas kalbas. Berlusconi suvaidino Toni Servillo, kuris Sorrentino filme jau vaidino kitą Italijos premjerą Giulio Andreotti („Dieviškasis“). Klipą galima pasižiūrėti čia:

 

 

Paskelbti Rusijos kino premijos „Nika“ nominantai

Seniausia Rusijoje kino premija paskelbė savo nominantus. Į geriausio vaidybinio filmo apdovanojimą pretenduoja Kantemiro Balagovo „Ankštumas“, Boriso Chlebnikovo „Aritmija“, Aleksandro Chanto „Kaip Vitia Česnakas vežė Liochą Durtuvą į invalidų namus“ („Kak Vitka Česnok vioz Liochu Štyria v dom invalidov“), Andrejaus Zviagincevo „Nemeilė“, Klimo Šipenkos „Saliut-7“, Pavelo Čiuchrajaus „Šaltasis tango“.

 

„Nikai“ už geriausią režisūrą nominuoti Kantemiras Balagovas, Andrejus Zviagincevas ir Borisas Chlebnikovas. Jie taip pat nominuoti ir už geriausią scenarijų: „Ankštumo“ scenarijų Balagovas rašė kartu su Antonu Jarušu, „Aritmijos“ – Chlebnikovas kartu su Natalija Meščianinova, „Nemeilės“ – Zviagincevas kartu su Olegu Neginu.

Už geriausią operatoriaus darbą „Nikai“ nominuoti: Sergejus Astachovas, Ivanas Burlakovas ir Kirilas Bobrovas („Saliut-7“), Jurijus Klimenka („Matilda“), Michailas Kričmanas („Nemeilė“), Ališeras Chamidchodžajevas („Aritmija“).

„Nikai“ už geriausią vyro vaidmenį pristatyti: Valerijus Maslovas („Turkiškas balnas“, „Tureckoje sedlo“, rež. Jusup Razykov), Jevgenijus Tkačiukas („Kaip Vitia Česnakas vežė Liochą Durtuvą į invalidų namus“), Aleksandras Jacenka („Aritmija“). Už geriausią moters vaidmenį nominuotos: Irina Gorbačiova („Aritmija“), Darja Žovner („Ankštumas“), Marina Nejolova („Atšaldytas karpis“, „Karp otmoroženyj“, rež. Vladimir Kott).

Keli šių metų laureatai jau paskelbti. Eldaro Riazanovo prizu „Už garbę ir orumą“ bus apdovanotas aktorius Vladimiras Etušas, prizu už kūrybinius pasiekimus televizijos kinematografe – filmas „Piotras Leščenka. Viskas, kas buvo...“ („Piotr Leščenko. Vsio, čto bylo...“, rež. Vladimir Kott), prizu už indėlį į kino mokslą, kritiką ir švietimą – Sankt Peterburgo valstybinis kino ir televizijos institutas.


Premijos bus įteiktos balandžio 1 dieną.

 

Parengė Ž. P.

Aktorė Jean Seberg
Aktorė Jean Seberg
Aktorė Kristen Stewart
Aktorė Kristen Stewart
Kadras iš filmo „Tyli naktis“
Kadras iš filmo „Tyli naktis“
Darja Žovner filme „Ankštumas“
Darja Žovner filme „Ankštumas“
Irina Gorbačiova filme „Aritmija“
Irina Gorbačiova filme „Aritmija“