7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 7 (1244), 2018-02-16
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Tyli naktis“ (rež. Piotr Domalewski)
Kadras iš filmo „Tyli naktis“ (rež. Piotr Domalewski)

Paskelbti lenkų „Auksinių erelių“ nominantai

Lenkų kino akademija paskelbė apdovanojimų „Auksiniai ereliai“ nominantus. Šiemet jie bus teikiami dvidešimtą kartą. Daugiausia nominacijų – net vienuolika – pelnė pernai Gdynės „Auksiniais liūtais“ apdovanotas debiutanto Piotro Domalewskio filmas „Tyli naktis“ („Cicha noc“). Agnieszkos Holland „Pėdsakas“ sulaukė šešių nominacijų, Dorotos Kobielos ir Hugh Welchmano „Tavo Vincentas“ – penkių. Šie trys kūriniai varžysis ir dėl geriausio metų filmo apdovanojimo.

 

Į „Auksinį erelį“ už geriausią vyro vaidmenį pretenduoja Dawidas Ogrodnikas („Tyli naktis“), Jakubas Gierszałas („Geriausias“, „Najlepszy“, rež. Lukasz Pałkowski) ir Bogusławas Linda („Povaizdis“, rež. Andrzej Wajda). Už geriausią moters vaidmenį nominuotos Karolina Gruszka („Marija Kiuri“, rež. Marie Noelle), Agnieszka Mandat („Pėdsakas“) ir Magdalena Boczarska („Meilės menas“, rež. Maria Sadowska).

 

Lietuvoje mėgstamas ir mylimas režisierius bei aktorius Arkadiuszas Jakubikas sulaukė dviejų nominacijų už antro plano vyro vaidmenis, kuriuos jis suvaidino filmuose „Tyli naktis“ ir „Geriausias“. Jo konkurentas – Tomaszas Ziętekas („Tyli naktis“). Į apdovanojimą už antro plano moters vaidmenį pretenduoja Karolina Gruszka („Miegok, mielasis“, „Ach śpij, kochanie“, rež. Krzysztof Lang), Agnieszka Suchora („Tyli naktis“) ir Bronisława Zamachowska („Povaizdis“).

 

„Metų atradimo“ apdovanojimui pristatyti: Piotras Domalewskis, Bronisława Zamachowska, Dorota Kobiela ir Hugh Welchmanas. „Auksiniam ereliui“ už geriausią režisūrą nominuoti: Piotras Domalewskis („Tyli naktis“), Anna Jadowska („Laukinės rožės“, „Dzikie roze“) ir Agnieszka Holland, Kasia Adamik („Pėdsakas“). Apdovanojimui už geriausią operatoriaus darbą nominuoti: Piotras Stasikas („21 x Niujorkas“), Piotras Sobocińskis jaun. („Tyli naktis“), Jolanta Dylewska, Rafałas Paradowskis („Pėdsakas“) ir Pawełas Edelmanas („Povaizdis“). 

 

Laureatai paaiškės kovo 26 dieną. Pernai „Auksinių erelių“ ceremonijoje triumfavo Wojciecho Smarzowskio „Voluinė“.

 

Xavier Dolanas iškirpo Jessicą Chastain iš savo naujo filmo

Jessica Chastain turėjo vaidinti vieną pagrindinių vaidmenų naujame Xavier Dolano filme „The Death and Life of John F. Donovan“. Tačiau scenų, kuriose ji vaidino, filme nebeliks. Taip nusprendęs režisierius tvirtina, kad tai neturi jokio ryšio su vaidybos kokybe, o aktorė pareiškė, kad gerai supranta, kodėl Dolanas taip pasielgė. „The Death and Life of John F. Donovan“ – pirmasis Dolano filmas anglų kalba. Jame taip pat vaidina Kitas Haringtonas, Natalie Portman, Susan Sarandon, Kathy Bates ir Jacobas Tremblay. Režisierius aiškina, kad teko trumpinti filmą – jo pirmoji versija truko keturias valandas, o tada paaiškėjo, kad neigiamas personažas, kurį vaidino Chastain, pradėjo „nebelipti“ prie istorijos, kurioje svarbiausi motinos ir sūnaus santykiai.

 

Kirilas Serebrennikovas sumontavo filmą apie Viktorą Cojų

Garsus rusų teatro režisierius Kirilas Serebrennikovas buvo suimtas rugpjūtį Sankt Peterburge, kur liepą pradėjo kurti filmą „Vasara“ („Leto“) apie 9-ojo dešimtmečio rusų roko žvaigždę, grupės „Kino“ lyderį Viktorą Cojų. Nuo tada režisieriui skirtas namų areštas. Buvo skelbiama, kad filmavimas nutrauktas. Tačiau praėjusią savaitę rusų žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad Serebrennikovas sumontavo filmą ir jis bus baigtas šių metų pavasarį, o jo rodymo teisės bus pardavinėjamos netrukus prasidėsiančioje Berlinalėje.

 

Pasak filmo prodiuserių, tai nebus politinis filmas, nors 9-ojo dešimtmečio tuometinio Leningrado roko scena neatsiejama nuo politinio konteksto. Muzikos kupinoje „Vasaroje“ rodomas meilės trikampis tarp Cojaus, jo mokytojo – taip pat muzikanto Maiko Naumenkos ir jo žmonos Natašos, pirmojo Cojaus albumo istorija. Devyniolikmetį Cojų suvaidino aktorius Teo Yoo, taip pat vaidina grupės „Zveri“ muzikantas Roma Zver ir Irina Staršenbaum. Pernai Lietuvoje rodytas Serebrennikovo filmas „Mokinys“.

 

Svarbiausias iš menų

Kad Rusijoje kinas, kaip ir sovietmečiu, lieka „svarbiausias iš menų“, įrodo Rusijos kultūros ministerijos sprendimas 850 milijonų rublių šiemet skirti naujų kino teatrų statybai. Nuo 2016 m. čia buvo pastatyti 422 nauji, šiuolaikiškai įrengti kino teatrai 69 šalies regionuose. Šiemet planuojama atidaryti dar 378. Kino teatrai statomi miestuose, kurių gyventojų skaičius – per pusė milijono. Pabrėžiama, kad iki 2021 m. už valstybės pinigus pastatyti arba atnaujinti kino teatrai turės skirti ne mažiau 50 procentų seansų rusiškiems filmams. Akivaizdu, kad Rusijos kultūros ministerija prisiminė XX a. populiarią kai kurių totalitarinių šalių (pavyzdžiui, fašistinės Italijos) praktiką skatinti nacionalinio kino gamybą, įpareigojant kino rodytojus demonstruoti tam tikrą privalomą procentą nacionalinių filmų.

 

Parengė Ž. P.

 

Žymos:
„7md“ inf.,
Kadras iš filmo „Tyli naktis“ (rež. Piotr Domalewski)
Kadras iš filmo „Tyli naktis“ (rež. Piotr Domalewski)
Kadras iš filmo „Tavo Vincentas“ (rež. Dorota Kobiela, Hugh Welchman)
Kadras iš filmo „Tavo Vincentas“ (rež. Dorota Kobiela, Hugh Welchman)
Kadras iš filmo „Pėdsakas“ (rež. Agnieszka Holland, Kasia Adamik)
Kadras iš filmo „Pėdsakas“ (rež. Agnieszka Holland, Kasia Adamik)
Kadras iš filmo „The Death and Life of John F. Donovan“ (rež. Xavier Dolan)
Kadras iš filmo „The Death and Life of John F. Donovan“ (rež. Xavier Dolan)
Kadras iš filmo „Vasara“ (rež. Kirilas Serebrennikovas)
Kadras iš filmo „Vasara“ (rež. Kirilas Serebrennikovas)