7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kada gi?

Subjektyvus laukiamiausių filmų dešimtukas

Gediminas Kukta
Nr. 6 (1243), 2018-02-09
Kinas
„Namas, kurį pastatė Džekas“
„Namas, kurį pastatė Džekas“

Vieni buvo sukurti pernai, bet Lietuvoje dar nepasirodė. Kiti laukia premjerų kino festivaliuose šiemet. Treti pradėti filmuoti, o ketvirti, regis, taip niekada ir neišvys kino ekranų.

 

1. „Žmogus, kuris nužudė Don Kichotą“ („The Man Who Killed Don Quixote“, Ispanija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Portugalija, 2018). Rudenį Terry Gilliamas paskelbė, jog net septyniolika metų trukęs kūrybos procesas baigėsi ir „nenufilmuojamu“ vadinamo Miguelio de Cervanteso romano ekranizacija yra pakeliui į ekranus. Kino pasaulis lengviau atsikvėpė: ilgą laiką prakeiktu laikytas kino projektas, tikėtina, pagaliau pasieks finišą. Jei tik tornadas nepasiglemš montažinės arba Donaldas Trumpas nepradės atominio karo filmo išleidimo dieną, juokavo vienas „The Guardian“ žurnalistas.

 

Kuriant „Žmogų, kuris nužudė Don Kichotą“ buvo visko: vienas po kito sirgo komandos nariai, potvynis nusiaubė dekoracijas, filmavimus vis nutraukdavo virš aikštelės skraidantys NATO naikintuvai, Portugalijoje kūrybinė grupė buvo apkaltinta UNESCO paveldo niokojimu, ne kartą keitėsi aktoriai. Iš pradžių Liūdnojo vaizdo riterį turėjo vaidinti prancūzų legenda Jeanas Rochefort’as, tačiau jau pirmąją filmavimo dieną jis pasigavo prostatos infekciją, o po keturių dienų buvo išgabentas iš aikštelės lėktuvu dėl dvigubos išvaržos. Filmavimas žlugo. Po kelerių metų Don Kichoto estafetę perėmė Robertas Duvallis, paskui Johnas Hurtas, vėliau Michaelas Palinas, kol galiausiai vaidmuo atiteko Jonathanui Pryce’ui. Apie vėjo malūnus, su kuriais teko kovoti Gilliamui, sukurta net dokumentika – „Pasiklydę La Mančoje“ (2002).

 

Filme apie laiku keliaujantį reklamos specialistą (Adam Driver), kuris iš Londono nubloškiamas į XVII a. La Mančą ir čia Don Kichoto palaikomas Sanča Pansa, taip pat vaidins Stellanas Skarsgårdas, Olga Kurylenko, Rossy de Palma. Tikiuosi, jog ilgai brandintas filmas nepatirs fiasko ir nepakartos paskutinio režisieriaus filmo – „Zero teorema“ (2013) – nesėkmės.

 

Kur ir kada: Terry Gilliamas filmą nori pristatyti šiais metais Kanuose.

 

2. „Martinas Idenas“ („Martin Eden“, Italija, Prancūzija). Apie naują italo Pietro Marcello projektą, prie kurio scenarijaus dirba ir Maurizio Braucci („Gomora“), kol kas žinoma labai mažai. Iš pavadinimo tik aišku, jog tai bus 1909 m. parašyto Jacko Londono autobiografinio romano „Martinas Idenas“ ekranizacija. Nors, žinant režisieriaus kūrybą, ne vieną kartą į ekranus perkelta istorija apie jauno vaikino tapimą rašytoju gali virsti kažkuo kur kas asmeniškesniu. Juolab kad autorius mėgsta laviruoti tarp vaidybinio ir dokumentinio kino, filmuose dažnai naudoja archyvinę medžiagą, yra atviras laisvai struktūrai, eksperimentams.

 

Kur ir kada: Šiuo metu vyksta filmavimo pasiruošimo darbai.

 

3. Filmas apie Alexanderį McQueeną. 2016-aisiais režisierius Andrew Haigh („Savaitgalis“, „45 metai“) paskelbė, jog imasi kurti biografinį filmą apie britų dizainerį Alexanderį McQueeną. Filmas turėjo pasakoti apie McQueeno pasiruošimą 2009 m. rudens ir žiemos kolekcijos pristatymui Paryžiuje, kuris vėliau buvo pavadintas geriausiu jo karjeroje. Šis šou ne tik retrospektyviai sujungė visą menininko kūrybą, bet ir tapo savotiška kūrėjo „gulbės giesme“, nes po dvejų metų dizaineris gyvenimą baigė savižudybe. Jam buvo 40 metų.

 

Filme McQueeną turėjo vaidinti britas Jackas O’Connellis („1971-ieji“, „Tulpių karštinė“), tačiau vasarą pasirodė žinia, kad aktorius projektą paliko, o Haigh apskritai nebežino, ar grįš prie šio filmo. Kol dizainerio gerbėjai laukė, režisierius spėjo sukūrti ir praėjusiais metais Venecijos kino festivalyje pristatė „Patikimą Pitą“ („Lean on Pete“), kurį šiemet greičiausiai parodys „Kino pavasaris“.

 

4. „Dau“ („Дау“, Ukraina, Rusija, Vokietija, Nyderlandai, Švedija). Ambicingiausias ir beprotiškiausias projektas kino istorijoje. Taip kartais vadinamas garsaus rusų animatoriaus Andrejaus Chržanovskio sūnaus Iljos antrasis ilgo metražo darbas apie Levą Landau (1908–1968) – fiziką, Nobelio premijos laureatą, vieną iš sovietų atominės bombos kūrėjų, kritikavusį stalinizmą, persekiotą, šešis kartus gulėjusį psichiatrinėje ligoninėje ir žuvusį mįslingoje automobilio avarijoje.

 

Kaip teigiama negausiuose šaltiniuose, antrą kartą (po mane, pamenu, pribloškusio filmo „4“) su rašytoju Vladimiru Sorokinu bendradarbiaujantis režisierius labiausiai gilinosi į Landau ir jo žmonos Koros santykius bei audringus meilės nuotykius su kitomis moterimis, mat mokslininkas buvo laisvos meilės šalininkas.

 

Pats „Dau“ kūrimas vertas filmo. Pavyzdžiui, norėdamas kuo tiksliau perteikti stalinizmo epochos dvasią, 2009 m. režisierius Ukrainoje, netoli Charkovo, ėmėsi eksperimento – pastatė izoliuotą gyvenvietę, vadinamąjį Institutą. Čia veikė atskira sovietinė infrastruktūra. Pastatai, skulptūros, mašinos, baldai, drabužiai ir net maistas (kūrybinė grupė jį turėjo pirkti už rublius) – viskas turėjo dvelkti 6-uoju dešimtmečiu. Teritorija visą parą buvo stebima vaizdo kameromis. Aktoriai negalėjo iš jos išeiti, o už naudojimąsi šiuolaikinėmis technologijomis grėsė pašalinimas iš projekto. Kol vyko filmavimas, kūrybinei grupei buvo pasiūlyta į Institutą persikelti su šeimomis.

 

Išskyrus pagrindinius herojus, Chržanovskis norėjo, kad fizikus filme vaidintų fizikai, inžinierius –inžinieriai, politikus – buvę politikai, KGB agentus – buvę agentai. Į keistąjį eksperimentą buvo kviečiami ir menininkai bei „žmonės iš gatvės“. Sklando kalbos, kad prie projekto buvo prisijungusi ir Marina Abramović. 2011 m. Institutas buvo nugriautas. Šiam darbui Chržanovskis pasamdė neonacių grupuotę.

 

Kur ir kada: Niekas nežino, kada „Dau“ pasirodys ekranuose ir apskritai ar bus baigtas. Kanai jau kelerius metus iš eilės atideda premjerą, o režisierius nuo visų atsitvėrė tylos siena.

 

5. „Namas, kurį pastatė Džekas“ („The House That Jack Built“, Danija, Prancūzija, Vokietija, Švedija, 2018). Ar sugrįš Larsas von Trieras į Kanus? Kol kas vyksta derybos ir tik laikas parodys, ar festivalis išliks principingas, ar visgi priims atgal persona non grata paskelbtą „Auksinės palmės šakelės“ laimėtoją. Didysis provokatorius teigia, kad naujas filmas gali būti paskutinis ir, perspėja žiūrovus, pats žiauriausias. Jis pasakos apie dvylika serijinio žudiko (Matt Dillon) metų ir jo pasiruošimą įvykdyti paskutinę tobulą žmogžudystę. Kiekvieną žmogžudystę jis apibūdina kaip meno kūrinį. Žudiko aukas vaidins Uma Thurman, Sofie Gråbøl ir Riley Keough. Veiksmas vyks JAV.

 

Kur ir kada: Tikiuosi, gegužę Kanuose.

 

6. „Star“ (Austrija, 2017). Austrų kino struktūralistas Johannas Lurfas sukūrė pusantros valandos trukmės eksperimentinį kūrinį, kuriame rodomas žvaigždėtas dangus iš skirtingų kino filmų. Jokių medžių viršūnių ar namų stogų. Tik naktinis juodas skliautas, žvaigždės, vienas kitas palydovas ir dialogų nuotrupos arba dainų ištraukos už kadro. Savotiška kino istorija, papasakota per žvaigždes. Chronologine tvarka – nuo ankstyvųjų juostų, kur žvaigždėtas dangus atrodė dirbtinis, iki naujausių kūrinių, kur technologijos leido užčiuopti hipnotizuojantį jo grožį ir pasitelkus efektus dar labiau jį pagražinti. Žiūrint filmą, pasak mačiusiųjų, aplanko tie patys jausmai ir potyriai, kuriuos jauti naktį žvelgdamas į dangų: baimė, siaubas, melancholiškas ilgesys, neviltis ir nuostabi tyla. Kiekvienais metais režisierius nori pridėti vis daugiau ištraukų ir taip prailginti filmą. Sukurti begalybę.

 

Kur ir kada: Sausį filmas buvo rodytas Sandanso ir Roterdamo kino festivaliuose. Tikiuosi, jo neišsigąs ir kino festivaliai Lietuvoje.

 

7. „Where Life is Born“ (Meksika, 2018). Naujas sinefilų numylėtinio meksikiečio Carloso Reygadaso filmas pasakos apie sutuoktinių porą, kuri yra atvira santykiams be įsipareigojimų. Tačiau Esterai įsimylėjus kitą vyrą, Chuanas nebežino, kaip gyventi toliau. Filmo veiksmas vyks bulių rančoje Tlaskalos valstijoje, Meksikoje. Pagrindinius vaidmenis kurs pats režisierius ir jo žmona Natalia Lopez. Apie sudėtingus vyro ir moters santykius, neištikimybę ir išdavystę kvapą gniaužiančio kraštovaizdžio fone Reygadasas pasakoja ne viename filme („Tyli šviesa“, „Post Tenebras Lux“). Naujasis, panašu, taps dar vienu nepamirštamu kinematografiniu reginiu, pardavimų agentų apibūdinamu kaip „istorija apie gražią šeimą, kuri kovoja norėdama išlaikyti balansą tarp senojo pasaulio likučių ir modernaus gyvenimo būdo“.

 

Kur ir kada: Greičiausiai gegužę Kanų kino festivalyje.

 

8. „High Life“ (D. Britanija, Prancūzija, Vokietija, 2018). Prancūzų režisierė Claire Denis žengia į naujas teritorijas. 2017 m. Kanuose pristatė romantišką komediją „Įsileisk saulę“, o dabar baigia kurti mokslinę fantastiką su Robertu Pattinsonu. Filmas pasakos apie grupelę kalinių, kuriems pasiūloma dalyvauti valstybės organizuojamoje fatališkoje misijoje į kosmosą – be galimybės grįžti. Kaliniai nusprendžia, kad kosmosas geriau nei mirtis kalėjime, tačiau vėliau supranta įkliuvę į naujo tipo kalėjimą. Kaip teigia režisierė, naujo tipo vienatvę. Žiūrovai su veikėjais susipažins šiems kosmose keliaujant jau penkerius metus. Pasakojimo centre atsidurs tėvas (Pattinson) ir duktė (Jessie Ross), kurie keliaudami tampa vis vienišesni. Filme taip pat vaidins Juliette Binoche, Larsas Eidingeris, Mia Goth. Prie scenarijaus dirbo ir garsi britų rašytoja Zadie Smith.

 

Kur ir kada: Panašu, jog šiais metais Kanuose.

9. „Prie amžinybės vartų“ („At Eternity’s Gate“, JAV). Kino istorijoje yra kelios dešimtys filmų apie olandų tapytoją Vincentą van Goghą. Vincente’o Minnelli „Gyvenimo geismas“ („Lust for Life“, 1956), Roberto Altmano „Vincentas ir Theo“ („Vincent & Theo“, 1990) ir Maurice’o Pialat „Van Goghas“ („Van Gogh“, 1991) – bene garsiausi. Šių metų „Kino pavasaris“ parodys dar vieną – „Oskarui“ pristatytą Dorotos Kobielos ir Hugho Welchmanno „Jūsų Vincentą“ („Loving Vincent“, 2017). Tačiau amerikiečių režisierius ir dailininkas Julianas Schnabelis prisipažįsta, jog nė vienas jam nepatinka: „Galbūt reikia būti dailininku, kad galėtum imtis tokio filmo, turbūt dėl to aš tai ir darau. Tai lyg kurti paveikslą ar meno kūrinį.“

 

Istorija bus pasakojama iš pirmojo asmens perspektyvos ir rodys laiką, kai tapytojas dienas leido Arlyje ir Overe prie Uazos (Auvers-sur-Oise). Pasak režisieriaus, tai bus filmas ne tik apie tapytoją, bet ir tapybą, jos santykį su tikrove. Neatsitiktinai filmas pasiskolino pavadinimą iš vieno Van Gogho paveikslo. Pagrindinį vaidmenį atliks Willemas Dafoe, kurio panašumas į genialų menininką, kaip atskleidė pirmieji grimo bandymai, stulbinantis.

 

Kur ir kada: Filmas kuriamas.

 

10. „Žalias rūkas“ („The Green Fog“, JAV, 2017). Kanadiečių autorinio kino žvaigždė Guy’us Maddinas su Evanu Johnsonu ir Galenu Johnsonu sukūrė Alfredo Hitchcocko „Svaigulio“ („Vertigo“, 1958) perdirbinį, naudodami tik archyvinius kadrus iš San Fransiske nufilmuotų kino juostų (Davido Millerio, Delmerio Daveso, Melo Brookso) ir televizijos šou. Režisieriaus teigimu, tai rapsodija ne tik apie garsųjį ir dažnai geriausiu filmu kino istorijoje vadinamą Hitchcocko film noir, bet pirmiausia apie miestą, kuris toks svarbus suspenso meistro kūrinyje.

 

Kur ir kada: Premjera Europoje – vasarį Berlinalėje.

„Namas, kurį pastatė Džekas“
„Namas, kurį pastatė Džekas“
„Dau“
„Dau“
„Žalias rūkas“
„Žalias rūkas“