7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus tarptautinis trumpųjų filmų festivalis supažindina su filmų programa

Rengėjų inf.
Nr. 1 (1238), 2018-01-05
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Penki filmai apie šuolaikines technologijas“ (rež. Peter Huang)
Kadras iš filmo „Penki filmai apie šuolaikines technologijas“ (rež. Peter Huang)

Sausio 18–20 dienomis į kino sales vilniečius kvies Vilniaus tarptautinis trumpųjų filmų festivalis. Šiemet žiūrovai bus pasitinkami ne tik įprastu šūkiu „Trumpi, bet filmai“, bet ir jį lydinčiu „Trumpas, bet festivalis“. Nacionalinėje konkursinėje programoje varžysis vienuolika jaunųjų Lietuvos kino kūrėjų darbų, pernakt bus rodomi ryškiausi pastarųjų metų filmai iš viso pasaulio, mažieji kino mylėtojai žiūrės nuotaikingus filmukus, o netikrų naujienų (fake news ) ir abejojimo valdžia bangą analizuos specialioji filmų programa „Pasitikėk manim“.

 

„Dvyliktus metus organizuodami renginį susidūrėme su finansiniais iššūkiais, todėl šįkart pakviesime į vienuoliktąjį su puse festivalį. Gavus perpus mažesnį finansavimą, festivalis vyks tik Vilniuje, bus perpus trumpesnis – truks parą su puse. Nepaisant to, rodysime itin aktualią, dabartčiai atliepiančią ir todėl kiekvienam svarbią filmų programą,“ – teigia festivalio meno vadovė Marija Razgutė.

 

Koks yra šiuolaikinis lietuviškas trumpametražis kinas? Į šį klausimą bandys atsakyti jau trečius metus rengiama Nacionalinė konkursinė programa. Filmai varžysis dėl geriausiojo titulo ir Vilniaus miesto mero įsteigto tūkstančio eurų piniginio prizo. Konkurse dalyvaus vaidybiniai filmai: „Scanoramos“ festivalyje geriausiu lietuvišku trumpametražiu pripažintas „Paskutinė diena“ (rež. Klaudija Matvejevaitė), „Sidabrine gerve“ už geriausią trumpametražį vaidybinį filmą apdovanota „Motinos diena“ (rež. Kamilė Milašiūtė), „Yana“ (rež. Saulė Bliuvaitė), „Budėjimas“ (rež. Karolis Kaupinis), „Kur dingsta daiktai, kur dingsta žmonės“ (rež. Jorė Janavičiūtė), dokumentiniai filmai „Dialogas su Josefu“ (rež. Elžbieta Josadė), „Atmink, iš molio esi“ (rež. Elvina Nevardauskaitė, David Heinemann), animaciniai filmai - „Sidabrinę gervę“ už geriausią metų animaciją ir „Kino pavasario“ geriausio trumpametražio filmo apdovanojimą pelnęs režisieriaus Gedimino Šiaulio „Kaukai“, Igno Meilūno „Pono Nakties laisvadienis“, Birutės Sodeikaitės „Paskutinė stotelė – Mėnulis“ ir Eglės Mameniškytės „Gimimas“. Konkursinės programos filmus vertins aktorė Nelė Savičenko, režisierius Tomas Vengris ir kino teoretikė Natalija Arlauskaitė.

 

Specialiosios programos „Pasitikėk manim“ filmai svarstys nepasitikėjimo Europos valdančiaisias, elitu, masinės informacijos priemonėmis klausimus. „Pasitikėk manim“ sudaro dvi dalys: „Melagingos naujienos. Liūdna. Klastojama tikrovė“ ir „(Anti)autoritetai: (Nebe)iliuzija ir (Ne)paklusnumas“, kurias parengė Vienos (Austrija) ir Upsalos (Švedija) tarptautiniai trumpųjų filmų festivaliai. Filmų pristatyti atvyks festivalių atstovai Christofferis Olofssonas ir Sigrid Hadenius.

 

Kaip ir kasmet, festivalis kvies naktį praleisti žiūrint trumpuosius filmus. Net 330 minučių trukmės programoje „Naktinė Panorama su Caffeine“ bus parodyti labiausiai sužavėję, sujaudinę, įsiminę ir įkvėpė pasaulio kino festivalių sudarytojus, žiuri komisijas ir žiūrovus filmai.

 

Vilniaus tarptautinis trumpųjų filmų festivalis kartu su Klermon–Ferano tarptautiniu trumpametražių filmų festivaliu jau trečiąkart parengė nuotaikingą edukacinę programą „Filmukai vaikams“, skirtą  ketverių – aštuonerių metų kino gerbėjams ir jų tėveliams. Šią ir kitas filmų programas galima pasižiūrėti Vilniaus kino teatre „Pasaka“ ir kino centre „Skalvija“.

 

Festivalį rengia lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“, remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

 

Daugiau informacijos: www.filmshorts.lt

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kadras iš filmo „Penki filmai apie šuolaikines technologijas“ (rež. Peter Huang)
Kadras iš filmo „Penki filmai apie šuolaikines technologijas“ (rež. Peter Huang)
Kadras iš  filmo  „Žvėris“ (rež. Samantha Nell)
Kadras iš filmo „Žvėris“ (rež. Samantha Nell)