7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 1 (1238), 2018-01-05
Kinas Trumpai
Kadras iš serialo „Tvin Pyksas“
Kadras iš serialo „Tvin Pyksas“

Aleksandras Sokurovas kurs filmą apie Antrąjį pasaulinį karą

Aleksandras Sokurovas kurs neįprastą filmą apie Antrąjį pasaulinį karą. Pasak režisieriaus asistentės ir koprodiuserės Alionos Šumakovos, tai bus vaidybinis filmas, sumontuotas iš istorinės kino kronikos, todėl atskiroms scenoms sukurti teks „tempti“ trumpas kronikos atkarpas. Tam bus pasitelkta speciali kompiuterinė grafika ir specialieji efektai. Pasak Šumakovos, „tai filmas-fantazija, apmąstymas apie tai, kas įvyko. Filmo veikėjai – Hitleris, Mussolini, Stalinas ir Churchillis – susitinka anapusiniame pasaulyje. Pamiršę, kas jiems atsitiko, jie dalijasi mintimis, kaip matė vienus ar kitus įvykius, atvedusius prie pasaulinio konflikto.“ Personažų monologai ir dialogai vyks už kadro. Projekte dalyvauja Rusijos kino archyvas „Gosfilmofond“ ir vieną didžiausių kino kronikos archyvų turintis italų „Instituto Luce“.

 

„Le Monde“ kino kritikai išrinko geriausius 2017 m. filmus

Prancūzų dienraščio „Le Monde“ kino kritikai išrinko po penkis 2017 m. filmus, kurie juos labiausiai sujaudino ir įtikino.

 

Thomas Sotinel

1–3. Ex aequo: „Mėnesiena“ („Moonlight“, rež. Barry Jenkins), „Pradink“ („Get Out“, rež. Jordan Peele), „Aš nesu tavo negras“ („I am Not Your Negro“, rež. Raoul Peck)

4. „120 dūžių per minutę“ („120 battement par minute“, rež. Robin Campillo)

5. „Une vie violente“ (rež. Thierry de Peretti)

 

Jacques Mandelbaum

1. „Tvin Pyksas“ (rež. David Lynch)

2. „Žanet, Žanos d’Ark vaikystė“ („Jeannette, l’enfance de Jeanne d’Arc“, rež. Bruno Dumont)

3. „Bangkok Nites“ (rež. Katsuya Tomita)

4. „Tikros moterys“ („Certain Women“, rež. Kelly Reichardt)

5. „Žaklina“ („Jackie“, rež. Pablo Larrain)

 

Isabelle Regnier

1. „Tvin Pyksas“

2. „Billy Lynn’s Long Halftime Walk“ (rež. Ang Lee)

3. „Aš nesu tavo negras“

4. „Creepy“ (rež. Kiyoshi Kurosawa)

5. „Un beau soleil interieur“ (rež. Claire Denis)

 

Mathieu Macheret

1–5. Ex aequo: „Tikros moterys“, „Billy Lynn’s Long Halftime Walk“; „Meilužis vienai dienai“ („L’Amant d’un jour“, rež. Philippe Garrel); „Skilimas“ („Split“, rež. M. Night Shyamalan); „Creepy“

+ „Tvin Pyksas“

 

Jean-François Rauger

1. „Detroit“ (rež. Kathryn Bigelow)

2. „Prarastasis miestas Z“ („Lost City of Z“, rež. James Gray)

3. „Meilužis vienai dienai“

4. „Yourself and Yours“ (rež. Hong Sang-soo)

5. „Loganas. Ernis“ („Logan“, rež. James Mangold)

 

Jimmy Choo ir Cara Delevigne kritikuojami už seksistinę reklamą

Nors Jimmy Choo batelių reklama pasirodė lapkritį, kritikos už seksistinio elgesio propagavimą ji sulaukė tik gruodžio pabaigoje. „Jimmy Choo Ltd.“ gamina rankines, aksesuarus ir kvepalus, tačiau geidžiamiausias firmos produktas – aukštakulniai bateliai. Naujausius modelius reklamuojanti kampanija „Shimmer in the dark“ gruodį sulaukė kaltinimų seksizmu. Beveik dvi minutes trunkančiame klipe Cara Delevigne eina miesto gatve prie mėgstamo kioskelio su dešrainiais. Pakeliui ją lydi susižavėjusių vyrų šūksniai ir švilpimas. Kritikai mano, kad firma yra akla ir kurčia ją supančiai tikrovei, jei renkasi tokią seksistinę reklamą kovos prieš lytinį priekabiavimą laikais. Kritikos sulaukė ir modelis bei kino aktorė Cara Delevigne, kuri garsėja savo kova už moterų teises ir buvo viena iš tų moterų, kurios atvirai papasakojo, kaip prie jų priekabiavo Harvey Weinsteinas.

 

Batelių reklama:

 

 

Modernaus meno muziejus Niujorke (MoMA) rengs Andrejaus Zviagincevo retrospektyvą

Sausio 12–24 d. Niujorko Modernaus meno muziejuje (MoMA) vyks Andrejaus Zviagincevo filmų retrospektyva. Bus parodytas ir naujausias režisieriaus filmas „Nemeilė“, kuris pelnė Kanų Žiuri apdovanojimą ir laikomas vienu rimčiausių „Oskarų“ kandidatu geriausiam filmui ne anglų kalba. Režisierius dalyvaus diskusijose po filmų „Nemeilė“ ir „Leviatanas“ peržiūrų.

 

Bus pirmasis lenkų ir Bolivudo bendros gamybos filmas

Šių metų pradžioje prasidės pirmojo bendros gamybos lenkų ir indų filmo „Tokia karma“ („Taka karma“) filmavimas. Būsimo filmo herojai – indė Anita Agnihotri ir lenkas Andrzejus Łuszczewskis. Jie susipažino 8-ajame dešimtmetyje Madrase, o 9-ojo dešimtmečio pradžioje persikėlė į Ščeciną, iš kurio kilęs Łuszczewskis. Jo žmona ten dabar turi kelis restoranus. Tai bus vaidybinis filmas. Poros sūnus Mariuszas patvirtino, kad trečdalis filmo bus filmuojama Ščecine. Iš Lenkijos pusės filmo prodiuseris yra Michałas Kwiecińskis, prodiusavęs ne tik Andrzejaus Wajdos filmus, bet ir Lietuvoje populiarų istorinį serialą „Šlovės dienos“. Filme vaidins Maja Ostaszewska, Robertas Więckiewiczius bei pagrindinės veikėjos Anitos sesuo Rati Agnihotri. Šokius ir dainas kurs daugelio populiarių Bolivudo filmų muzikos autorius Shankaras Mahadevanas. Premjera numatyta 2018 m. gruodį.

 

Rusų kino kritikai išrinko savo premijos nugalėtojus

Gruodžio 21 d. buvo paskelbti Rusijos kinotyrininkų ir kino kritikų gildijos premijos „Baltasis dramblys“ laureatai. Penkiose nominacijose nugalėjo Boriso Chlebnikovo filmas „Aritmija“. Jis tapo geriausiu metų filmu, Natalija Meščaninova apdovanota už geriausią scenarijų, Aleksandras Jacenka – už geriausią vyro vaidmenį. Borisas Chlebnikovas pasidalijo su Andrejumi Zviagincevu prizą geriausiam režisieriui, Irina Gorbačiova prizu už geriausią moters vaidmenį pasidalijo su Darja Žovner, kuri suvaidino pagrindinį vaidmenį Kantemiro Balagovo filme „Ankštumas“ („Tesnota“). Beje, šiemet „Aritmiją“ ir „Ankštumą“ žada rodyti „Kino pavasaris“.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš serialo „Tvin Pyksas“
Kadras iš serialo „Tvin Pyksas“
Režisierius Aleksandras Sokurovas
Režisierius Aleksandras Sokurovas
Kadras iš filmo „Nemeilė“
Kadras iš filmo „Nemeilė“
Kadras iš filmo „Ankštumas“
Kadras iš filmo „Ankštumas“
Aktorius Robertas Więckiewiczius
Aktorius Robertas Więckiewiczius
Kadras iš filmo „Aritmija“
Kadras iš filmo „Aritmija“