7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Scanorama“ atsisveikino su Vilniaus žiūrovais

„Scanoramos“ inf.
Nr. 39 (1233), 2017-11-24
Kinas Anonsai
 Kadras iš filmo „Paskutinė diena“
Kadras iš filmo „Paskutinė diena“

Sekmadienio vakarą „Scanorama“ baigė pirmąjį festivalio etapą ir atsisveikino su Vilniaus kino mėgėjais. Šventinio vakaro metu buvo apdovanoti konkursinės festivalio programos „Naujasis Baltijos kinas“ nugalėtojai ir nuskambėjo Friedricho Wilhelmo Murnau „Nosferatu. Siaubo simfonija“ (1922), kurią lydėjo specialiai „Scanoramai“ sukurtas kompozitoriaus Mariaus Salyno garso takelis.

 

„Atsisveikiname netradiciniu filmu – tegul šis nebyliojo kino šedevras tampa ryškiu kontrastu festivalio atidarymo filmui ir tiltu, kuris sujungia kino dabartį su praeitimi. Baigiame vieną festivalio kelionės per Lietuvą etapą, kuris, tikiu, daugeliui padovanojo malonių įspūdžių. Esu labai dėkinga visiems, kurių dėka 15-oji „Scanorama“ įvyko“, – žiūrovus pasveikino festivalio meno vadovė Gažina Arlickaitė.

 

Absoliučia konkursinės programos „Naujasis Baltijos kinas“ nugalėtoja tapo Klaudija Matvejevaitė ir jos filmas „Paskutinė diena“. Jis buvo įvertintas ne tik kaip geriausias lietuvių, bet ir visų Baltijos šalių trumpametražis filmas. Filmui pagyrų negailėjo tarptautinis žiuri: pirmininkė, aktorė, tarptautinių kino projektų ekspertė Leonor Silveira (Portugalija), prodiuseris Zekis Peynirci (Turkija), Austrijos studentų kino festivalio „film:riss“ meno vadovas Dominikas Tschütscheris (Austrija), kino ir teatro aktorė Anjorka Strechel (Vokietija). Už geriausią lietuvių režisieriaus filmą Matvejevaitei atiteko audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos „AVAKA“ įsteigtas 3 tūkstančių eurų piniginis prizas, už pergalę konkurse režisierei buvo įteiktas ir „Vilniaus kino klasterio“ pagrindinis prizas – 12 tūkstančių eurų būsimam kino projektui. Papildomi komisijos pagyrimai buvo skirti Helenos Takkin filmui „Elo“ (Estija) ir Armando Začso darbui „Jei medžiai galėtų kalbėti“ (Latvija).

 

15-oji „Scanorama“ žiūrovus pasitiko kaip reta galinga festivalio programa. Į festivalio programą neatsitiktinai pateko stipriausi metų filmai – Kanų „Auksinės palmės šakele“ apdovanotas Rubeno Östlundo „Kvadratas“, Berlyno „Auksiniu lokiu“ apdovanotas Ildiko Enyedi filmas „ Apie kūną ir sielą“, Kanų Žiuri apdovanojimą pelniusio Andrejaus Zviagincevo „Nemeilė“. Labiausiai lankomus festivalio filmus vilniečiai dar gali pamatyti seansų kartojimuose šiso savaitės pradžioje.

 

„Scanorama“ Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose tęsis iki lapkričio 26 dienos.

 Kadras iš filmo „Paskutinė diena“
Kadras iš filmo „Paskutinė diena“