7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pristatyta „Šeršėliafam“ festivalio programa

Rengėjų inf.
Nr. 39 (1233), 2017-11-24
Kinas Anonsai
„Meilės menas“
„Meilės menas“

Kino teatre „Pasaka“ pristatyta vienuoliktą kartą rengiamo tarptautinio moterų filmų festivalio „Šeršėliafam“ programa, aptarta kintanti festivalio kryptis ir šių metų festivalio tema, kviečianti kalbėti apie didelius ir mažus stereotipus.

 

Kino teatro „Pasaka“ direktorė Andrė Balžekienė pristatė besikeičiantį festivalio kursą. „Sukūrus festivalį jo misija buvo rodyti moterų režisierių filmus, kurių tuo metu festivalių programose ir kino teatrų repertuare buvo kur kas mažiau. Per visus metus situacija gerokai pasikeitė. Reaguodami į pokyčius manome, jog festivalis „Šeršėliafame“ turėtų virsti erdve kalbėtis – apie tai, kas skiria moteris ir vyrus kine, kasdienybėje, profesiniame gyvenime. Abiejų pusių susikalbėjimo vis dar trūksta, ką galime matyti ir iš pastarųjų dienų įvykių Lietuvoje bei pastarųjų mėnesių įvykių Holivude.“

 

Lapkričio 23–26 d. vyksiančio festivalio programos branduolį sudaro filmai, išsiskiriantys stipriais moterų personažais. Festivalio atidarymo filmas „Dieviškoji tvarka“ („Die göttliche Ordnung“, rež. Petra Biondina Volpe, 2017) nukelia į 1971 m. Šveicariją, referendumo, kurio metu Šveicarijos vyrai sprendė dėl moterų teisės balsuoti, išvakares. Paprasta namų šeimininkė Nora, niekada nesidomėjusi politika, suvokia, jog nebegali tylėti, ir stoja į kovą už moterų teises. Įkvepiantis pasakojimas primena, jog nebūtina turėti ypatingų gebėjimų, kad kažką pakeistum, kartais pakanka drąsos prabilti. Lapkričio 26 d. seansą lydės aktorės Beatos Tiškevič moderuojamas pokalbis su reklamos agentūros „adcacao“ įkūrėja ir septynių vaikų mama, tinklaraščio „7 taškai“ autore Sabina Daukantaite.

 

Drauge su Kanados ambasada rengiamame filmo „Modė“ („Maudie“, rež. Aisling Walsh, 2016) seanse žiūrovai ne tik išvys jautrią savamokslės kanadiečių dailininkės Maudie Lewis istoriją, bet ir susitikime su Kanados laikinąja reikalų patikėtine Beth Richardson sužinos apie šios šalies gerąją patirtį siekiant įtvirtinti lyčių lygybę socialinėje ir institucinėse plotmėse.

 

Dviejuose kartu su Lenkų institutu Vilniuje rengiamuose seansuose „Šeršėliafam“ žiūrovų laukia pažintis su ryškų pėdsaką pasaulio ir Lenkijos istorijoje palikusiomis asmenybėmis – žinoma mokslininke, dviejų Nobelio premijų laureate Maria Skłodowska-Curie (Marie Nöel filmas „Marija Kiuri“) bei gydytoja seksologe Michalina Wisłocka, kurios sovietmečiu Lenkijoje išleista knyga „Meilės menas“ sulaukė nepaprasto populiarumo. Filmo „Meilės menas“ („Sztuka kochania“, rež. Maria Sadowska, 2016) seansą lydės susitikimas su ginekologe Vaiva Eringyte, daug metų rašiusia žurnalo „Panelė“ rubrikoje „Raudonasis puslapis“.

 

Viena laukiamiausių šių metų lietuviškų premjerų Eglės Vertelytės „Stebuklas“ – tragikomiška istorija, pasakojanti apie kiaules, stebuklus, kiaulišką kapitalizmą ir sistemų sandūroje išgyventi bandantį žmogų, – išsiskiria ryškiu brandžios moters charakteriu, tokiu, kurių dažnai pritrūksta stereotipiškai į moteris žvelgiančių režisierių ir scenaristų kūryboje.

 

Žiūrovų laukia ir daugiau puikių filmų – poetiškai dviejų tuos pačius sapnus sapnuojančių žmonių ryšį atskleidžiantis „Auksiniu lokiu“ šiemet Berlyne apdovanotas Ildiko Enyedi filmas „Apie kūną ir sielą“, įkvepianti Agnes Varda dokumentinė juosta „Veidai kaimai“, prancūziška komedija „Dėl viso pikto“ (rež. Carine Tardieu, 2017) ir kartu su Ispanijos karalystės ambasada rodoma ironiška komedija „Laimė 140“ (rež. Gracia Querejeta, 2015).

 

Pristatymo metu paskelbtos ir Metų kino moters rinkimų nominantės. Festivalio tradiciškai renkama metų kino moterimi tapti pretenduoja kino ir televizijos laidų scenaristė, režisierė, Lietuvos kino ir muzikos akademijos dėstytoja Eglė Vertelytė, kino prodiuserė, Vilniaus tarptautinio trumpųjų filmų festivalio organizatorė Marija Razgutė ir „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje MEDIA paprogramės vadovė Eva Brazdžionytė. Metų kino moters apdovanojimas bus įteiktas lapkričio 23 d. per „Šeršėliafam“ atidarymą.

 

Pasvarstyti, kas yra tikroji lyderystė, ir pasisemti įkvėpimo kvies moterų lyderystės visuomenėje ir versle konferencija „Šeršėliafam. Ieškokite moters“, vyksianti lapkričio 24 d. 10.30 val. kino teatre „Pasaka“. Joje dalyvaus socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė, finansininkė Arminta Saladžienė, tarptautinio saugumo ir nekonvencinių grėsmių ekspertė Eglė Murauskaitė, „BIOK laboratorijos“ vadovė Romualda Stragienė, biochemikė Urtė Neniškytė, menininkė, „Laisvo balso studijos“ įkūrėja Milda Arčikauskaitė, žurnalistas Karolis Vyšniauskas, šachmatų didmeistris Peteris Heine Nielsenas bei stilistė Austėja Jablonskytė.

 

„Šeršėliafam“ festivalis vyks lapkričio 23–26 d. kino teatre „Pasaka“ Vilniuje, Kauno kino teatre „Romuva“ ir „Kultūros fabrike“ Klaipėdoje.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Meilės menas“
„Meilės menas“