7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Runkelių svajonės pildosi

Nauji filmai – „Trys milijonai eurų“

Živilė Pipinytė
Nr. 37 (1231), 2017-11-10
Kinas
„Trys milijonai eurų“
„Trys milijonai eurų“

Neabejoju, kad Tado Vidmanto filmas „Trys milijonai eurų“ (Lietuva, „Vabalo filmai“, 2017) patiks istorikui Bernardui Gailiui, praėjusią savaitę įstojusiam į Tėvynės sąjungos – Krikščionių demokratų partiją ir garsiai pareiškusiam: „Stoju tik tam, kad pakeisčiau partiją, Lietuvą, Europą ir pasaulį. Partija turi būti valstybiškesnė, Lietuva – konservatyvesnė, Europa – lietuviškesnė, o pasaulis – kaip visada, geresnis ir teisingesnis.“

 

Paradoksas, bet šios netalentingos ir primityvios komedijos message ir yra Gailiaus troškimų iliustracija. Kalbėti apie jo kinematografinę vertę beprasmiška. Romantiška komedija kažkodėl vadinamo filmo dramaturgija (scenarijų rašė pats Vidmantas) tokia silpna, kad neišnaudojamos net nuvalkiotos, bet vis dar dėkingos (ypač Lietuvoje, kur pinigai – didžiosios gyventojų dalies svajonė) išeities situacijos galimybės: infantilių idiotų kaimiečių pora loterijoje išlošia krūvą pinigų. Filmo personažai primena ne gyvus žmones, o žaidimo figūrėles, kurias scenaristas stumdo be jokios logikos. Kalbėti apie aktorių vaidmenis nėra prasmės: jie vaidina, kaip moka, o režisierius ir nesikiša, nors tai dažnai primena klojimo teatrą. Operatorius Ronaldas Buožis, matyt, gerai atmušė ranką filmuodamas reklamas, bet filmo visumos sukurti jis negali, todėl kiekvienas epizodas – vis iš kitos operos. Apie montažą, garsą, dailininko darbą ir kitokias kino kūrimo subtilybes užsiminti net neverta, nes jų nėra. Vieninteliai klausimai, kurie dar gali dominti kritiką, yra „Trys milijonai eurų“ atsiradimo prasmė. Nors atsakymas gal ir aiškus. Chebra nusprendė be didelio vargo užsidirbti babkių, o lietuvių televizijų išauklėti žiūrovai taip priprato prie siūlomų pigiakų, kad nieko sudėtingesnio jau nebesugeba suvokti. Todėl „Trys milijonai eurų“ ne tik apibūdina lietuvių komercinio kino kūrėjais save vadinančių kinematografininkų galimybes, bet ir vidutinio lietuvio kultūrinius poreikius bei pasaulio suvokimo lygį. Filmas – nuobodžiai pigus, beveik iš kiekvieno kadro kyšo product placement – reklamuojamos paslaugos, prekės, televizijos ir lietuviškai grakščiai pramogų pasauliu vadinamos tusovkės žmonės – tik Andriaus Užkalnio ir Marijono Mikutavičiaus nė viename kadre nepastebėjau. Antrą rodymo savaitę dieniniame seanse kino teatro salėje sėdėjo nemažai žiūrovų ir, nors audringo juoko neišgirdau, iš visko sprendžiant, „Trys milijonai eurų“ bus pelningas. Tad kokios žinutės sulaukėme iš Vidmanto ir kompanijos?

 

Filmo gamintojai sako, kad gali semtis gyvenimo išminties iš televizoriaus, verstis iš pašalpų, lošti ir nieko nedirbti, bet ir tau kada nors nusišypsos laimė: susirgus tėvui, kunigas duos loterijos bilietą ir laimėsi tris milijonus. Tačiau susikrovę milijonus į vos važiuojančio kledaro bagažinę, Julius (Giedrius Savickas) ir jo sugyventinė Živilė (Inga Jankauskaitė) iškart pamirš apie sergantį tėvą ir mėgausis naujųjų turtuolių malonumais: nusipirks didelį televizorių, įsigis naują mašiną, atiduos skolas visam kaimui, sušelps neįgalų kaimynų sūnų ir mieste sutiktą pensininką, kavinėje pažemins televizijos garsenybes, iš jų nusipirkę užimtą stalelį, pasikvies į viešbučio numerį gražuolį Rytį Ciciną su jo merginomis, kad šie padainuotų ir pašoktų, mėgausis SPA procedūromis. Žinoma, juos apgaus ne tik staiga lyg Pilypas iš kanapių išdygęs Juliaus brolis (Jokūbas Bareikis), bet ir godus kaimynas Benius (Andrius Žiurauskas). Tėvas (Vytautas Kaniušonis) numirs nesulaukęs pagalbos, tačiau viskas baigsis gerai.

 

Kaimo idiotai juk iš tikrųjų yra geros širdies – jie nepasiduos sugedusio miesto pagundoms, todėl bus atlyginti. Juliaus pirktas smėlio karjeras garantuos pinigų (ir vėl nieko nedirbant), reketininkų metodais porą persekiojęs piktas kunigas (Tadas Gryn) galiausiai juos sutuoks ir seksualiosios plėšrūnės Sandros (Ineta Stasiulytė) kerams nepasidavęs Julius su Živile galės džiaugtis Seimo priimto ir Prezidentės palaiminto įstatymo įteisinta teisinga lietuviška šeima. Sušelptas pensininkas (Sakalas Uždavinys) įsigis automobilį ir taps taksistu, klastingas, miesto sugadintas brolis atsivers ir pradės daryti gerus darbus, vagis Benius užsprings nelegaliu čebureku Palangos pajūryje, o Sandra paklius po gelbėtojų mašinos ratais. Taip, „Trijų milijonų eurų“ gamintojams panorėjus, pasaulis akivaizdžiai taps geresnis ir teisingesnis. Filme rodoma konservatyvioji Lietuva dar kartą patvirtins žiūrovams ir, žinoma, Bernardui Gailiui, kad jie visada bus gražūs ir teisūs, jei puoselės patriarchalinio kaimo vertybes. Tik kažkodėl abejoju, ar tai įtikins Europą tapti lietuviškesnę.

„Trys milijonai eurų“
„Trys milijonai eurų“
„Trys milijonai eurų“
„Trys milijonai eurų“