7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nepriklausoma sinemateka dalijasi kino paveldu

„Meno avilio“ inf.
Nr. 36 (1230), 2017-11-03
Kinas Anonsai
„Laikas eina per miestą“
„Laikas eina per miestą“

Pradeda veikti Nepriklausomos sinematekos internetinė svetainė, pristatanti restauruotą ir suskaitmenintą lietuviško kino paveldą. Kokybiško garso ir vaizdo filmai yra prieinami visiems internetiniame puslapyje www.sinemateka.lt, kartu su juos lydinčia aiškinamąja tekstine, garso ir vaizdo medžiaga, kuri ne tik supažindina su kultūros, istoriniu, socialiniu kontekstu, bet kartu siūlo skirtingus kūrinių perskaitymo būdus, skatina skirtingų kūrinių ir kartų dialogą. Projekto startas pažymėtas savaitgalį vykusia šventine ekskursija po Vilnių, įkvėpta kino režisieriaus Almanto Grikevičiaus filmo „Laikas eina per miestą“ (1966).

 

„Kelis metus brandintu Nepriklausomos sinematekos projektu siekiame aktualinti lietuvių kino paveldą, paversti jį laisvai prieinamu, informatyviu bei suteikti galimybę žiūrėti kokybiško, restauruoto vaizdo ir garso filmus. Anksčiau šių filmų sklaidą ar rodymus ribojo analoginis kino juostų formatas,“ – teigia projekto iniciatorė – kino istorikė Lina Kaminskaitė-Jančorienė.

 

Tačiau technologinės galimybės leidžia įveikti šią problemą. Pasak vaizdo restauratoriaus Jono Zagorsko, restauruojant galima pašalinti daugumą defektų bei priartinti filmo vaizdą prie tokio, koks jis buvo sukūrimo metu. Todėl išlaikyti originalų jausmą – svarbiausia filmų vaizdo restauratorių užduotis.

 

„Garso restauravimas žavi savo detalumu: kiekviename žingsnyje reikia įvertinti, ar atliktas techninis veiksmas pakenkė filmui, ar jį pagerino. Todėl net visiškai nežymus triukšmo sumažinimas – didelis laimėjimas. Iš šių nedidelių pagerinimų ir susideda galutinis rezultatas“, – taip darbo specifiką apibūdina garso restauratorius Vytis Puronas. 

 

Pasak L. Kaminskaitė-Jančorienės, projektu siekiama supažindinti su Lietuvos kino ir kultūros istorija, todėl ieškoma naujų formų. Toks pavyzdys ir A. Grikevičiaus filmo įkvėpta ekskursija bei kartu su ja pasirodęs žemėlapis „Paskui kiną per miestą“. Pagal filmavimo vietas sukurtas maršrutas siūlo leistis į savarankišką ekskursiją: pasivaikščioti po tikrą ir kinematografinį Vilnių bei pamatyti miestą iš istorinės perspektyvos bei tokį, koks yra dabar. Svetainė talpina 16 skirtingų filmų, ji bus nuolat pildoma naujais kūriniais.

 

„Nepriklausoma sinemateka“ yra Medijų edukacijos ir tyrimų centro VšĮ „Meno avilys“ inicijuota ir palaikoma internetinė platforma, pristatanti suskaitmenintus ir restauruotus lietuviškus filmus. Projekto tikslas – suteikti kokybišką skaitmeninę prieigą kino paveldui ir atskleisti jo įvairovę, lydimą interaktyvių kino bei kultūros tyrinėtojų komentarų. 

 

„Laikas eina per miestą“
„Laikas eina per miestą“