7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 36 (1230), 2017-11-03
Kinas Trumpai
Vivien Leigh ir Marlonas Brando filme „Geismų tramvajus“
Vivien Leigh ir Marlonas Brando filme „Geismų tramvajus“

Lodzės kino mokyklos archyvas prieinamas visiems

Lodzės kino mokykla sudėjo į internetą studentų filmų archyvą. Nuo 1949 m. joje sukurta per penkis tūkstančius vaidybinių, dokumentinių ir animacinių filmų. Tai milžiniška medžiaga, kuria ir remiasi mokyklos legenda. Šią legendą kūrė didieji kino režisieriai Krzysztofas Kieślowskis, Januszas Majewskis, Romanas Polańskis, Kazimierzas Karabaszas, Andrzejus Wajda ir daug kitų. Kino dokumentininko Maciejaus Drygaso iniciatyva studijų metais sukurti jų filmai dabar prieinami bet kuriame pasaulio kampelyje. Pasak portalo organizatorių, tai šiuolaikiškiausias tokio pobūdžio portalas Lenkijoje ir gal net visoje Europoje.

 

Tinklalapis prieinamas lenkų ir anglų kalbomis. Kursinius Lodzės kino mokyklos studentų filmus galima rasti pagal režisierių pavardes, pavadinimus, sukūrimo metus. Be to, visi portalo filmai aprašyti pagal epizodus. Tai reiškia, kad jei ką nors sudomins, pavyzdžiui, komunistų partijos sekretoriaus Władysławo Gomułkos įvaizdis Lodzės studentų filmuose, įvedus pavardę iškart galima pamatyti visus filmus, kuriuose pasirodė sekretorius. Tai suteikia daug galimybių istorikams ir kinotyrininkams.

 

Pasak Drygaso, kiekvienas, užsiregistravęs tinklalapyje, turės galimybę pasinaudoti virtualiu montažiniu stalu ir perkelti į savo kompiuterį jį sudominusį filmo fragmentą. Jį bus galima panaudoti savo filme, o užbaigus reikės tik kreiptis į mokyklą licencijos.

 

Skaitmeninimo procesas užima daug laiko, todėl portalo kūrėjai nusprendė pradėti nuo seniausių mokyklinių etiudų, kurtų vos įkūrus mokyklą. Dabar galima pamatyti 102 filmus, sukurtus iki 7-ojo dešimtmečio. Netrukus tinklalapis pasipildys dar 77 dokumentiniais filmais. Planuojama, kad visas archyvas bus sudėtas per kelerius metus.

 

Užsiregistruoti galima čia:

https://etiudy.filmschool.lodz.pl/

 

Filmas apie Vivien Leigh

Viename garsiausių visų laikų filmų „Vėjo nublokšti“ (1939) Skarlet O’Harą suvaidinusi britų aktorė Vivien Leigh taps biografinio filmo heroje. Victoro Flemingo ekranizacija jai atnešė pasaulinę šlovę ir pirmąjį „Oskarą“. Antrasis aktorei buvo skirtas už Blanšos Diubua vaidmenį 1951 m. Elios Kazano sukurtame „Geismų tramvajuje“. Tačiau už filmavimo aikštelės ribų Leigh gyvenimas buvo dramatiškas – ji kentėjo nuo bipolinio sutrikimo, sirgo tuberkulioze, sunkai išgyveno skyrybas su aktoriumi ir režisieriumi Laurence’u Olivier, kurio žmona buvo 1940–1960 metais. Būsimo filmo pagrindas – Hugo Visckerso knyga „Vivien Leigh: A Biography“. Kol kas neaišku, kas bus režisierius, kada filmas pasirodys, kas vaidins Leigh. Žinoma tik, kad scenarijų rašys Michaelis Zamas ir Jaffe Cohen – šią vasarą pasirodžiusio serialo „Feud“ apie Holivudo žvaigždžių Joan Crawford ir Bette Davis nesantaiką scenarijaus autoriai. Tačiau kol kas jie užimti kito biografinio filmo – pasakojimo apie Holivudo žvaigždę Katharine Hepburn – rašymu.

 

Alfonso Cuarónas greitai baigs filmą „Roma“

Praėjus ketveriems metams po „Oskarais“ apdovanotos „Gravitacijos“, Alfonso Cuarónas Meksikoje baigia naują filmą „Roma“. Tai jo pirmasis meksikietiškas filmas po „Taip pat ir tavo mamą“, jis kuriamas ispanų kalba. Tai bus šeimos drama, besirutuliojanti 8-ajame dešimtmetyje.

 

Europos kino akademijos apdovanojimams nominuoti animaciniai filmai ir komedijos

Europos kino akademija paskelbė keturis animacinius filmus ir keturias komedijas, kurie nominuoti geriausio Europos animacinio filmo ir geriausios Europos komedijos apdovanojimams. Į geriausio 2017 m. Europos animacinio pilnametražio filmo apdovanojimą pretenduoja: „Ethel & Ernest“ (rež. Roger Mainwood, D. Britanija, Liuksemburgas); „Lui prie jūros“ („Louise by the Shore“, „Louise en hiver“, rež. Jean-François Laguionie, Prancūzija, Kanada); „Jūsų Vincentas“ („Loving Vincent“, „Twój Vincent“, rež. Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Lenkija, D. Britanija); „Zombillenium“ (rež. Arthur de Pins, Alexis Ducord, Prancūzija, Belgija).

 

Geriausios 2017 m. Europos komedijos apdovanojimui nominuoti: „Belgų karalius“ („King of the Belgians“, rež. Jessica Woodworth, Peter Brosens, Belgija, Olandija, Bulgarija); „Kvadratas“ („The Square“, rež. Ruben Östlund, Švedija, Vokietija, Prancūzija, Danija); „Vincentas ir pasaulio pabaiga“ („Vincent and the End of the World“, „Vincent“, rež. Christophe van Rompaey, Belgija, Prancūzija); „Sveiki atvykę į Vokietiją“ („Welcome to Germany“, „Willkommen bei den Hartmans“, rež. Simon Verhoeven, Vokietija).

 

Nugalėtojus sužinosime gruodžio 9 d. per apdovanojimų ceremoniją Berlyne.

 

Barry Jenkinsas pradėjo naują filmą

Geriausio filmo „Oskarą“ šiemet pelniusios „Mėnesienos“ autorius Barry Jenkinsas pradėjo naują filmą. Tai bus Jameso Baldwino romano „If Beale Street Could Talk“ ekranizacija. Šį puikų amerikiečių rašytoją staiga visi prisiminė pasirodžius dokumentiniam Raulio Pecko filmui „Aš nesu tavo negras“. Jenkinso filmo herojė – jauna Harlemo gyventoja Tiš. Nėščia moteris turi įrodyti, kad puertorikietės išprievartavimu apkaltintas jos sužadėtinis yra nekaltas. Jenkinsas žada koncentruotis ties „neviltį, pyktį ir gėdą peržengiančios meilės“ tema. Pagrindinius vaidmenis kuria Kiki Layne ir Stephanas Jamesas.

 

Internete galima pasižiūrėti Bazo Luhrmanno „Paslaptingą gėlių gyvenimą“

Paskutinis australų režisieriaus Bazo Luhrmanno filmas „Didysis Getsbis“ pasirodė 2013-aisiais, po to buvo tik serialas „The Get Down“, bet trečiadienį internete pasirodė reklaminis režisieriaus filmas, skirtas bendrai britų „Erdem“ ir švedų H&M drabužių kolekcijai – šilkinėms suknelėms, platiems sijonams ir kelnių kostiumams su laukų gėlių raštais.

 

Filmą galima pasižiūrėti čia:

 

 

Parengė Ž. P.

Vivien Leigh ir Marlonas Brando filme „Geismų tramvajus“
Vivien Leigh ir Marlonas Brando filme „Geismų tramvajus“
Alfonso Cuarónas
Alfonso Cuarónas
Barry Jenkinsas
Barry Jenkinsas
Kadras iš filmo „Jūsų Vincentas“
Kadras iš filmo „Jūsų Vincentas“