7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino klasikos vakarai „Skalvijoje“

„Skalvijos“ inf.
Nr. 36 (1230), 2017-11-03
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“
Kadras iš filmo „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“

Lapkritį „Skalvijos“ kino centras kviečia į kino klasikos vakarus, kuriuose bus galima pamatyti vieną pirmųjų Roberto L. Stevensono romano „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“ ekranizacijų ir japonų kino meistro Hiroshi Shimizu filmą „Ponas Ačiū“ (1936).

 

Johno S. Robertsono 1920 metais sukurtam filmui „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“ („Dr. Jekyll and Mr. Hyde“, JAV, 1920) lapkričio 5 d. pianinu akompanuos džiazo pianistas Edgaras Sabilo. „Nebylūs filmai niekada netylėjo. Orkestro atliekamos kompozicijos ar taperio akomponavimas – du dažniausi nebylaus kino įgarsinimo būdai. Kiekvienas taperis gali iš esmės pakeisti filmo pasakojimą, jo ritmą, paaštrinti kulminaciją ar ją nuraminti“, apie filmų garsinimo subtilybes sako vienas ankstyvojo kino festivalio „Pirmoji banga“ organizatorių Aleksas Gilaitis.

 

„Man buvo labai įdomu susidurti su filmų garsinimu, pabūti taperiu, tačiau tai – tikras iššūkis muzikantui. Didžiausias sunkumas – atsakomybė prieš žiūrovus. Kiekvienas pasirinktas kūrinys, leitmotyvas, „muzikinis eskizas“ turi tiksliai atspindėti filmo fragmentus, kuriems ir parinkta tam tikra melodija. Natūralu, kad kiekvienas toks „ieškojimas“ yra subjektyvus, priklauso nuo „ieškotojo“ charakterio, temperamento ir daugybės kitų dalykų“, sako E. Sabilo.

 

Johno S. Robertsono „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“ – pirmoji pilnametražė R.L. Stevenseno romano, pasakojančio apie mokslininką, kuriame kovoja dvi skirtingos žmogaus prigimtys, ekranizacija. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Johnas Barrymore’as – garsios JAV teatro ir Holivudo aktorių dinastijos, kurią išgarsino kino pradininkas Davidas W. Griffithas, atstovas.

 

Lapkričio 26 d. bus rodomas vieno svarbiausių Japonijos kino „aukso amžiaus“ režisierių Hiroshi Shimizu (1903–1966) filmas „Ponas Ačiū“ („Arigato–san“, Japonija, 1936), sukurtas pagal Nobelio premijos laureato Yasunari Kawabatos romaną. Jis pasakoja apie autobuso vairuotoją, kurio kelias vingiuoja  per mažus kalnų kaimelius. Jo keleiviai – tarsi Didžiosios depresijos metų Japonijos mikrokosmosas.

 

Filmų „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“ (1920) lapkričio 5 d. ir „Ponas Ačiū“ (1936) lapkričio 26 d. seansai „Skalvijoje“ rengiami kartu su ankstyvojo kino festivaliu „Pirmoji banga“.  

 

Kadras iš filmo „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“
Kadras iš filmo „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“