7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 34 (1228), 2017-10-20
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Nemeilė“
Kadras iš filmo „Nemeilė“

„Nemeilė“ apdovanota Londono kino festivalio Didžiuoju prizu

Andrejaus Zviagincevo filmas „Nemeilė“ apdovanotas savaitgalį pasibaigusio Londono 61-ojo kino festivalio Didžiuoju prizu. Pasak žiuri, kuriam vadovavo režisierė Andrea Arnold, tai „labai poetiškas ir gražus filmas“. Šiame festivalyje apdovanojamas jau antras Zviagincevo filmas – 2014 m. geriausiu buvo pripažintas „Leviatanas“. „Nemeilę“ Rusija šiemet pristatė „Oskarams“. Filmo premjera įvyko Kanuose, kur jis gavo Žiuri prizą. Lietuvoje filmą netrukus pristatys „Scanorama“.

 

Geriausio debiutinio filmo apdovanojimą festivalyje pelnė Johno Trengove’o filmas „Žaizda“ („The Wound“, Pietų Afrika), Žiuri įvertino filmo dinamiškumą ir režisieriaus papasakotą brendimo istoriją, pasižyminčia jaudinančiu žvilgsniu į vyriškumą ir seksualumą. Dokumentinių filmų kategorijoje nugalėjo anglų režisierės Lucy Cohen filmas „Mūsų karalystė“ („Kingdom of Us“, D. Britanija), geriausiu trumpo metražo filmu tapo amerikiečio Patricko Bresnano „Triušio medžioklė“ („The Rabbit Hunt“, JAV).

 

Harvey’į Weinsteiną pašalino iš Amerikos kino akademijos

JAV krečiantis Harvey’io Weinsteino seksualinio priekabiavimo skandalas, apie kurį spalio pradžioje parašė „The New Yorker“, regis, tik pradeda įsibėgėti. Jį kaltina Ashley Judd, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Heathr Graham, Kate Beckinsale, Asia Argento, Lea Seydoux ir dar daug aktorių bei bendradarbių. Garsusis Holivudo prodiuseris jau neteko darbo, jį paliko žmona, šeštadienį jis pašalintas iš JAV kino akademijos. Akademijos pranešime pažymima, kad tai akivaizdus signalas, jos kine baigėsi seksualinio priekabiavimo darbo vietoje era. Dokumentinių filmų režisierius Michaelas Moore’as penktadienį pakvietė visus kurti „pasaulį be Weinsteino“. Filmai, kuriuos prodiusavo Weinsteinas, per 300 kartų buvo nominuoti „Oskarui“ ir sulaukė 81 apdovanojimo skirtingose kategorijose.

 

Penki Europos universitetų apdovanojimo nominantai

Europos kino akademija paskelbė penkis filmus, kurie nominuoti Europos universitetų apdovanojimui (European University Film Award). Iš 51 vaidybinio ir 16 dokumentinių filmų atrankos komitetas išrinko penkis filmus. Tai „Akmens širdis“ („Hjartasteinn“, rež. Gudmundur Arnar Gudmundsson, Islandija, Danija), „Home“ (rež. Fien Troch, Belgija), „Nemeilė“ (rež. Andrejus Zviagincevas, Rusija, Belgija, Vokietija, Prancūzija), „Kita vilties pusė“ („Toivon tuolla puolen“, rež. Aki Kaurismaki, Suomija, Vokietija) ir „The War Show“ (rež. Andreas Dalsgaard , Obaidah Zytoon, Danija, Sirija, Suomija).

 

Nominuoti filmai bus rodomi ir aptariami dvidešimt viename skirtingų šalių universitete. Gruodžio pradžioje kiekvieno universiteto atstovai susitiks į dviejų dienų diskusiją ir nuspręs, kam atiteks apdovanojimas. Jis bus įteiktas per iškilmingą apdovanojimų ceremoniją gruodžio 9 d. Berlyne.

 

Kinga Dębska kuria filmą apie moterų alkoholizmą

Didžiulės komercinės sėkmės sulaukusio filmo „Mano dukterys karvės“ režisierė Kinga Dębska kuria filmą „Šventė, šventė“ („Zabawa, zabawa“). Tai bus trijų moterų, susidūrusių su alkoholizmo problema, istorija. Prokurorė (Agata Kulesza) alkoholiu slopina kasdienį stresą, studentė (Maria Dębska) laksto iš vieno vakarėlio į kitą, gydytoja (Dorota Kolak) dėl alkoholio prarado šeimą. Šių skirtingas alkoholizmo stadijas išgyvenančių moterų istorijas Dębska supins į pasakojimą apie valią, apie silpnybės nugalėjimą ir nesugebėjimą susidoroti su priklausomybe. Filmo premjera numatyta kitais metais.

 

Bus kuriama nauja „Frankenšteino sužadėtinė“

 

Vieno garsiausių 4-ojo dešimtmečio siaubo filmų – Jameso Whale’o „Frankenšteino sužadėtinės“ perdirbinį rengiasi kurti Billas Codonas („Gražuolė ir pabaisa“). Interviu jis pareiškė, kad dirbs su ta pačia „Gražuolės ir pabaisos“ filmavimo grupe ir vėl kurs gražias bei prabangias dekoracijas. Filmavimas turėtų prasidėti ateinančių metų vasarį, o filmo premjera numatyta per 2019-ųjų Šv. Valentino dieną. Režisierius norėtų, kad pagrindinį vaidmenį kurtų Angelina Jolie, tačiau jos grafikas labai įtemptas. Whale’i filme sužadėtinė pasirodo likus penkioms minutėms iki pabaigos, tad gal Jolie sugebės nusifilmuoti?
 

Rogeris Avary grįžta į režisūrą

Po keliolikos metų pertraukos scenaristas ir režisierius Rogeris Avary grįžo į filmavimo aikštelę – rugsėjį Toronte jis pradėjo filmuoti trilerį „Laiminga diena“ („Lucky Day“) pagal savo parašytą scenarijų. Filmo veikėjas – buvęs policininkas, lygtinai išleistas iš kalėjimo, bando susitikti su žmona ir dukterimi, bet tampa žudiko psichopato taikiniu. Žudikas keršija policininkui už savo brolį. Pasak režisieriaus, tai bus šeimos drama ir kartu politiškai nekorektiškas, žiaurus, juokingas ir agresyvus neonoir.

 

Avary išgarsėjo kaip Quentino Tarantino „Pasiutusių šunų“ ir „Bulvarinio skaitalo“ scenarijų bendraautoris. Garsiausias jo paties sukurtas filmas yra juodoji komedija „Sekso pamokos“ („The Rules of Attraction“, 2002) pagal Breto Eastono Elliso romaną.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš filmo „Nemeilė“
Kadras iš filmo „Nemeilė“
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein
Kadras iš filmo „Akmens širdis“
Kadras iš filmo „Akmens širdis“
Kadras iš filmo „Šventė, šventė“
Kadras iš filmo „Šventė, šventė“
Kadras iš filmo „Frankenšteino sužadėtinė“ (1935)
Kadras iš filmo „Frankenšteino sužadėtinė“ (1935)