7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvių premjeros „Scanoramoje“ – drąsa apnuoginti istoriją

„Scanoramos“ inf.
Nr. 33 (1227), 2017-10-13
Kinas Anonsai
Kadras iš Eglės Vertelytės filmo „Stebuklas“
Kadras iš Eglės Vertelytės filmo „Stebuklas“

Artėjančiame Europos šalių kino forume „Scanorama“ žiūrovams bus pristatyti naujausi lietuviški filmai, kuriuose šiemet ryškiai jaučiamos sąsajos tarp istorijos, dabarties ir ateities vizijų. Gausioje lietuviškoje festivalio programoje dominuoja tautinio ir asmeninio tapatumo paieškos, skirtingų epochų sandūros ir siekis žvelgti į praeitį jos liudininkų akimis.

 

„Nors šiemet į programą atrinkti filmai turi bendrą vardiklį, kartu jie labai skirtingi. Didžiuojamės galėdami žiūrovams pristatyti tarptautinio pripažinimo sulaukusius filmus, taip pat atverti festivalių duris dar tik pradedantiems šią kelionę. Skirtingų temų, meninio lygio, formatų įvairovė kvies ne tik mėgautis kinu, bet ir jį pažinti, analizuoti ir vertinti“, – kalba Gražina Arlickaitė, „Scanoramos“ įkūrėja ir meno vadovė.

 

Dviejų seserų ir močiutės dokumentika – „Močiute, Guten Tag!“

Dvi seserys – režisierė Jūratė Samulionytė ir fotografė Vilma Samulionytė – leidžiasi į savo močiutės praeitį, kupiną neatsakytų klausimų. Karas, bėgimas į Vokietiją, paslaptingas mylimasis ir lemtingi gyvenimo apsisprendimai – su kiekvienu žingsniu klausimų tik daugėja, o artimiausi šeimos nariai vienas po kito atsitveria tylos siena. Šešerius metus trukusioje kelionėje seserys bando rasti trūkstamas šeimos istorijos detales ir geriau suvokti save. Bendras seserų darbas Vilmai Samulionytei – debiutinis, tačiau būtent jai kilo šio dokumentinio detektyvo idėja.

 

Lietuvos kino pasaulio stebuklas – sausakimšose Toronto kino festivalio salėse

Bene ryškiausias lietuviško kino premjerų programos akcentas – Eglės Vertelytės filmas „Stebuklas“. Jo kelionė po pasaulį prasidėjo Toronto kino festivalyje. Spalio pradžioje filmas buvo pristatytas Reikjavike, netrukus jis bus rodomas Liuksemburgo tarptautiniame kino festivalyje „CinEast“ ir viename seniausių Europos festivalių – Valjadolido (Ispanija).

 

„Stebuklas“ ironiškai pasakoja apie situaciją praėjus keleriems metams po Sovietų Sąjungos žlugimo. Lietuva skendi ekonominėje krizėje – darbo nėra, bankai bankrutuoja, infliacija. Kiaulių fermos vedėja Irena nesėkmingai bando išsaugoti ūkį ir savo darbininkus, kai į kaimą atvažiuoja amerikietis. Jis pažada išgelbėti kiaulių fermą ir kaimą nuo bankroto.

 

Aistė Diržiūtė ir Darius Gumauskas filme apie Daniilą Charmsą

Dar viena nacionalinė premjera – debiutinis režisieriaus Ivano Bolotnikovo „Charmsas“, tarptautiniame Šanchajaus kino festivalyje įvertintas prizais už geriausią scenarijų ir geriausią operatoriaus darbą. Tai bendros Lietuvos, Makedonijos ir Rusijos gamybos filmas, kuriame vaidmenis sukūrė lietuvių aktoriai Aistė Diržiūtė ir Darius Gumauskas. Filme pasakojama apie tragiško likimo rusų poetą, rašytoją ir dramaturgą Daniilą Charmsą – vieną garsiausių „oberiutų“, kurį Lietuvoje pristatė Oskaro Koršunovo teatras.

 

Tautinio tapatumo paieškos „Drugelio mieste“

Olgos Černovaitės dokumentinis filmas „Drugelio mieste“ atvirai pasakoja Visagino ir čia gyvenančių žmonių istorijas. Drugelio sparnų formos miestas Lietuvoje, kadaise turėjęs būti langu į sovietinį progresą, buvo įkurtas atominės elektrinės darbuotojams. Mieste buvo apgyvendinti žmonės iš visos Sovietų Sąjungos, todėl rusų kalba mieste tapo ir iki šiol išliko dominuojančia – tai vienintelis toks miestas Lietuvoje. Lietuvos įstojimas į Europos Sąjungą reiškė ir atominės elektrinės,  pagrindinės miesto įmonės, uždarymą. Černovaitė pasakoja apie geopolitinę įtampą, nepasitikėjimą ir viso to pasekmes, su kuriomis visaginiečiai susiduria iki šiol.

 

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 9–26 d. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Kadras iš Eglės Vertelytės filmo „Stebuklas“
Kadras iš Eglės Vertelytės filmo „Stebuklas“
Aistė Diržiūtė Ivano Bolotnikovo filme „Charmsas“
Aistė Diržiūtė Ivano Bolotnikovo filme „Charmsas“