7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Scanoramos“ konkursinėje programoje – tik moterų filmai

„Scanoramos“ inf.
Nr. 32 (1226), 2017-10-06
Kinas Anonsai
„Paskutinė stotelė – Mėnulis“
„Paskutinė stotelė – Mėnulis“

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ paskelbė lietuviškus filmus, atrinktus į konkursinę programą „Naujasis Baltijos kinas“ ir pretenduojančius į geriausio lietuviško trumpametražio filmo apdovanojimą. Visus atrinktus filmus režisavo moterys.

 

„Prasidedant devintajam „Naujojo Baltijos kino“ sezonui galime didžiuotis Lietuvos kūrėjų sėkmės istorijomis – konkurso laureatai sėkmingai tęsia savo kūrybinį kelią, tampa pripažintais režisieriais ir ryškiais kino industrijos veidais. Prieš devynerius metus kurdami „Naująjį Baltijos kiną“ galvojome, kaip „Scanorama“ galėtų prisidėti prie kino puoselėjimo ir augimo. Dalinti apdovanojimus pripažintiems Europos kino veteranams neatrodė tinkamas kelias, todėl pasirinkome kurti platformą, kuri taptų jaunųjų Lietuvos ir kaimyninių Baltijos šalių režisierių tramplinu į platesnius vandenis,“ – kalbėjo Gražina Arlickaitė, „Scanorama“ įkūrėja ir meno vadovė.

 

Šiemet konkurse – žanrų, stilių ir temų įvairovė. Trumpametražių filmų temos vis drąsesnės, jauni kūrėjai išbando naujas technikas ir ieško savito braižo.

 

Konkursui nominuoti lietuviški filmai

 

„Gimimas“ (rež. Eglė Mameniškytė)

Netikėtai nejaukios atmosferos kupinas animacinis filmas, vaizduojantis miško baimę. Režisierė prisipažįsta: „Man miškas, kur nuolat knibžda gyvybė, visada kėlė nerimą. Eksperimentuodama animacijos technika, nutariau kalbėti apie miško, jo tankmės ir visko, ko miške negali pamatyti, bet gali labai stipriai jausti, baimę. Būna pojūčių teatras, o aš norėjau sukurti pojūčių kiną“.

Anonsas: https://vimeo.com/228575478

 

„Kur dingsta daiktai, kur dingsta žmonės“ (rež. Jorė Janavičiūtė)

Trumpa istorija pasakoja apie dviejų labai skirtinguose pasauliuose gyvenančių žmonių susitikimą, vienos nakties klajones. Tai istorija apie troškimą jausti, nepaisant akivaizdžiai nepalankių pasekmių.

Anonsas: https://vimeo.com/235742559

 

„Paskutinė diena“ (rež. Klaudija Matvejevaitė)

Filmo siužetas sukasi aplink sudėtingą šeimos situaciją, kai rengiamasi vieno iš šeimos narių mirčiai. Paklausta, kaip sekėsi rasti bendrą kalbą su filmo herojus įkūnijusiais aktoriais, režisierė neslėpė, kad reikėjo bendrauti keturiomis kalbomis.

Anonsas: https://vimeo.com/235509600

 

„Paskutinė stotelė – Mėnulis“ (rež. Birutė Sodeikaitė)

Lėlinės animacijos filmas pasakoja istoriją apie mergaitę, bandančią susitaikyti su ją užklupusia liga. Birutė Sodeikaitė pasakoja universalią istoriją, kuri bus įdomi žiūrovams nepriklausomai nuo jų amžiaus.

Anonsas: https://vimeo.com/235552841

 

„Yana“ (rež. Saulė Bliuvaitė)

Pagrindinė filmo veikėja Jana nesirūpina aplinkinių nuomone, nes gyvena tik šia akimirka. „Režisierė fragmentiškai, bet įtaigiai prisiliečia prie XXI a. jauno žmogaus sąmonės, tačiau neduoda jokių aiškių atsakymų. Jei kitame filme tai atrodytų kaip minusas, šiame, priešingai, rodo autorės pasitikėjimą žiūrovu. Atskiro dėmesio vertas operatoriaus Lino Žiūros darbas bei įtikinama Justinos Nemanytės vaidyba,“ – filmą apibūdina komisijos narys kino kritikas Gediminas Kukta.

Anonsas: https://vimeo.com/235830083

 

Konkursui šiemet buvo pateikti 38 filmai, iš kurių 5 varžysis konkurse. Taip pat atrinkti du filmai iš Latvijos ir trys iš Estijos. Atrankos komisijos pateiktus filmus dabar vertins tarptautinis žiuri: kino prodiuseris Zeksi Peynircis (Turkija), Austrijos studentų kino festivalio „film:riss“ įkūrėjas ir meno vadovas Dominikas Tschütscheris, kino ir teatro aktorė Anjorka Strechel (Vokietija). Žiuri pirmininkaus aktorė, kino projektų ekspertė Leonor Silveira (Portugalija). Geriausias lietuviškas filmas bus apdovanotas audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos „AVAKA“ įsteigtu trijų tūkstančių eurų piniginiu prizu, o pagrindinio prizo laimėtojui „Vilniaus kino klasteris“ būsimam autoriaus kino projektui dovanos paslaugų už dvylika tūkstančių eurų.

 

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 9–26 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

„Paskutinė stotelė – Mėnulis“
„Paskutinė stotelė – Mėnulis“