7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 32 (1226), 2017-10-06
Kinas Trumpai
Denis Villeneuve
Denis Villeneuve

Denis Villeneuve’as kurs filmą apie Kleopatrą?

Netrukus ir Lietuvos ekranuose pasirodys ilgai lauktas Denis Villeneuve’o filmas „Bėgantis skustuvo ašmenimis 2049“. Kritikai jau gieda filmui ditirambus, o režisierius rengiasi kitam: „Variety“ pranešė apie Villeneuve’o derybas su studija „Sony Pictures“. Derybų objektas – filmas „Kleopatra“, kuriam studija rengiasi senokai. Kitas potencialus režisieriaus projektas – nauja Franko Herberto romano „Kopa“ ekranizacija. Prisiminsime, kad filmą pagal šį romaną pastatė ir Davidas Lynchas.

 

Apie Kleopatrą yra taip pat ne vienas filmas. Garsiausią iš jų 1962-aisiais sukūrė Josephas L. Mankiewiczius, pagrindinius vaidmenis jame suvaidino Elizabeth Taylor ir Richardas Burtonas. Prieš kelerius metus „Sony Pictures“ skelbė, kad filmą kurs Paulas Greengrassas, Davidas Fincheris arba Jamesas Cameronas, o pagrindinį vaidmenį – Angelina Jolie. Filmo pagrindas bus amerikiečių rašytojos Stacy Schiff dokumentinė knyga „Kleopatros gyvenimas“, tyrinėjanti Kleopatros iškilimą ir poveikį pasaulinei istorijai.

 

Leonardo DiCaprio vaidins JAV prezidentą

Leonardo DiCaprio ir Martinas Scorsese vėl susitiks filmavimo aikštelėje – jie rengiasi kurti biografinį filmą apie 26-ąjį JAV prezidentą, Nobelio taikos premijos laureatą Theodore’ą Rooseveltą. Filmas bus kuriamas „Paramount“ studijoje, kuri šį projektą puoselėja nuo 2005-ųjų, o DiCaprio ir Scorsese bus jo prodiuseriai. Tai šeštasis Scorsese filmas, kuriame DiCaprio vaidins pagrindinį vaidmenį. Apie filmavimo pradžią dar nepranešama.

 

Konstantinas Chabenskis netikėtai tapo režisieriumi

Peterburge vykusioje tarptautinėje kino parodoje buvo atskleistas karinės dramos „Sobiboras“ režisieriaus vardas. Tai Konstantinas Chabenskis, suvaidinęs filme vieną pagrindinių vaidmenų. Aktorius pats pristatė filmą parodoje ir sakė, jog stengėsi filmuoti ir montuoti taip, kad pačiam būtų įdomu. Jis pabrėžė, kad filme panaudota reali istorija apie pabėgimą iš vokiečių konclagerio, tačiau „Sobiboras“ bus autoriaus fantazija šia tema.

 

„Sobiboro“ scenarijų parašęs Aleksandras Adabašjanas rėmėsi Iljos Vasiljevo knyga apie Raudonosios armijos leitenantą Aleksandrą Pečerskį, kuris pateko į vokiečių nelaisvę. 1943 metais jis suplanavo sukilimą Sobiboro konclageryje. Tai unikalus Antrojo pasaulinio karo atvejis – vienintelis pavykęs sukilimas, kai sukilėliai nužudė dvylika esesininkų, o daliai iš jų net pavyko pabėgti. Chabenskis suvaidino Pečerskį, lagerio komendantą – Christopheris Lambertas. Filme taip pat vaidina Marija Koževnikova, Michalina Olszańska, Dainius Kazlauskas, operatorius – Ramūnas Greičius. Numatoma premjeros data – ateinančių metų balandžio 26 d.

 

Neseniai Chabenskis nusifilmavo Renatos Litvinovos trumpo metražo filme „Na, atleiskite“ („Nu, prostite“). Filmą galima pažiūrėti čia:

https://www.youtube.com/watch?v=6W_ocR5lxx8

 

Agnieszka Smoczyńska filmuoja „Fugą“

Amerikiečių kino kritikus sužavėjusių „Šokių aikštelės dukterų“ režisierė Agnieszka Smoczyńska rengiasi naujiems filmams – Dawido Bowie įkvėptai roko operai, kurios scenarijaus bendraautorius Robertas Bolesto („Paskutinė šeima“), ir filmui „Fuga“. Pastarasis pasakos apie staiga atmintį praradusią moterį. Kad sužinotų, kas ji yra, filmo herojė turės nukeliauti į savo praeitį. „Fugos“ heroję vaidina Gabriela Muskała, jos partneriai – Łukaszas Simlatas, Dorota Kolak, Małgorzata Buczkowska.

 

Viename interviu Smoczyńska taip kalbėjo apie filmą: „Jei pasiseks, svajoju išbandyti jėgas kiekviename žanre. Šįkart istoriją įkvėpė tikri įvykiai, kurie mane labai sujaudino. Norėčiau juo pabandyti atsakyti į klausimą, ar galima, pamiršus savo artimuosius, liautis juos mylėjus? Ar pamirštame taip pat ir jausmus?“

 

Rusijoje bus kuriamas miuziklas apie fronte koncertavusius aktorius

Rusų teatro režisierius Aleksejus Frandettis rengiasi debiutuoti kine. Jo filmas „Mano laimė“ („Sčastje moje“) pasakos apie aktorius, kuriuos karas užklupo vadinant spektaklį ir kurie traukiasi kartu su armija. Aktoriai pradeda rengti pasirodymus sanitariniame traukinyje, kur juos paskyrė prižiūrėti sužeistuosius. Per trumpą laiką trupei pavyksta užkariauti karių ir jų vadų meilę, tačiau aktoriai svajoja apie žygdarbį. Jie nori pasiduoti į nelaisvę ir koncertuodami surengti diversiją prieš vokiečių generolą. Režisierius Frandettis sako sutikęs kurti filmą su sąlyga, kad tai bus miuziklas. Jį įkvėpė 1945 m. pasirodžiusi Semiono Timošenkos komedija „Padangių lėtasis“ („Nebesnyj tichochod“), pasakojusi apie tris karo lakūnus ir jų meilės nuotykius.

 

Parengė Ž. P.

Denis Villeneuve
Denis Villeneuve
Kadras iš filmo „Fuga“
Kadras iš filmo „Fuga“
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
Kadras iš filmo „Padangių lėtasis“
Kadras iš filmo „Padangių lėtasis“