7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 31 (1225), 2017-09-29
Kinas Trumpai
Grzegorz Królikiewicz
Grzegorz Królikiewicz

Mirė Grzegorzas Królikiewiczius

Rugsėjo 21 d. mirė lenkų kino ir teatro režisierius, scenaristas, kino teoretikas, knygų apie kiną autorius ir pedagogas Grzegorzas Królikiewiczius. Jam buvo septyniasdešimt aštuoneri. 1962 m. Królikiewiczius baigė teisės studijas Lodzės universitete, 1967-aisiais – režisūrą Lodzės kino mokykloje. Nuo 1969 m. jis kūrė dokumentinius filmus ir televizijos spektaklius, vaidybiniame kine debiutavo 1972 m. filmu „Kiaurai“ („Na wylot“). Iki šiol tai vienas originaliausių ir radikaliausių lenkų filmų. Jame Królikiewiczius pasakojo autentiškų tarpukario žudikų – jaunos bedarbių poros istoriją. Režisierius filme atsisakė tradicinės naracijos, dalis įvykių vyksta už kadro, dialogai minimalūs. Šiame filme jis suformulavo „užkadrinės erdvės“ teoriją, kurios nuosekliai laikėsi. Filmas atsidūrė „ant lentynos“ ir į kino teatrų ekranus buvo išleistas daug vėliau.

 

Pasak avangardinio meno istoriko Łukaszo Rondudos, Królikiewicziaus filmų forma dažnai remiasi sugestija, fragmentu, jis sąmoningai formuoja erdvę, kurią žiūrovas turi prikurti pats, sugalvoti „trūkstamas“ filmo dalis. Tokiame žaidime su žiūrovo vaizduote ypač svarbu išnaudoti užkadrinę erdvę. Królikiewiczius rašė: „Žiūrovo, įsivaizduojančio ervinius santykius, kurie yra už kadro, minties judesys privalo turėti tokias pat teises, kaip ir judesys kadre.“

 

Vadintas ekscentrišku genijumi Królikiewiczius buvo kupinas paradoksų: karingas dešinysis, nacionalistas, bet kartu avangardinis kūrėjas, teoretikas, daug dėmesio skyręs kairiųjų pažiūrų režisieriaus Jeano-Luco Godard’o kūrybos analizei. Lietuvoje iki šiol neatrasto Królikiewicziaus palikimas milžiniškas – po kelias dešimtis dokumentinių, vaidybinių filmų ir televizijos spektaklių. Paskutiniais dešimtmečiais jis kūrė politinius dokumentinius filmus. Prieš trejus metus Gdynės kino festivalyje įvyko jo paskutinio vaidybinio filmo „Kaimynai“ („Sąsiedzi“) premjera. Šiame iš kelių novelių sudarytame filme režisierius sujungė socialinę panoramą ir siurrealistinę aurą. Filmo veikėjai – darbininkų kvartalo gyventojai, paskutiniais dešimtmečiais atsidūrę naujos tikrovės paraštėse.

 

Ilgai draustą Królikiewicziaus dokumentinį filmą „Neverk“ apie palydas į armiją galima pasižiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=Wq3gdu3RDQo

 

Pasirodė Weso Andersono filmo anonsas

Internete pasirodė Weso Andersono animacinio filmo „Šunų sala“ anonsas. Tai pasakojimas apie berniuką, kuris Japonijoje ieško savo šuns. Filmą įgarsino F. Murray Abrahamas, Bobas Balabanas, Budas Cortas, Bryanas Cranstonas, Greta Gerwig, Jeffas Goldblumas, Akira Ito, Scarlett Johansson, Harvey Keitelis, Billas Murray’us, Kunichi Nomura, Edwardas Nortonas, Yoko Ono, Lievas Schreiberis, Tilda Swinton, Akira Takayama ir Frankas Woodas. Premjera numatyta ateinančių metų balandžio 11 dieną.

 

Anonsą galima pasižiūrėti čia: http://www.allocine.fr/article/fichearticle_gen_carticle=18667411.html

 

Rusija „Oskarams“ pristatė „Nemeilę“

Dauguma Rusijos „Oskaro“ komiteto, kuriam vadovauja aktorius ir režisierius Vladimiras Menšovas (jo filmas „Maskva netiki ašaromis“ 1980 m. gavo „Oskarą“ už geriausią filmą užsienio kalba) narių balsavo už tai, kad „Oskarams“ būtų pristatytas Andrejaus Zviagincevo filmas „Nemeilė“. Pasaulinė filmo premjera įvyko šiemet Kanų kino festivalyje, kur „Nemeilė“ apdovanota Žiuri prizu. Šį rudenį filmą rodys „Scanorama“.

 

„Oskarų“ nominantai bus paskelbti 2018 m. sausio 23 d., apdovanojimų ceremonija vyks kovo 4-ąją.

 

Geriausi filmai apie vampyrus

Žurnalas „Esquire“ paskelbė geriausių filmų apie vampyrus sąrašą. Pirmoje vietoje – Roberto Rodriguezo filmas „Nuo sutemų iki aušros“ (1995). Šiuo filmu prasidėjo George’o Clooney kino karjera – iki tol jis buvo laikomas serialų aktoriumi. Ekrane taip pat pasirodė ir vienas filmo scenarijų autorių Quentinas Tarantino. Antroje vietoje – Franciso Fordo Coppolos „Bramo Stokerio „Drakula“ (1992), trečioje – Neilo Jordano „Interviu su vampyru“ (1994).

 

Krzysztofas Zanussi kuria naują „Fausto“ versiją

Po pertraukos į filmavimo aikštelę sugrįžo Krzysztofas Zanussi. Jis kuria filmą „Eteris“ („Eter“). Tai bus Fausto mito reinterpretacija ir bandymas atsakyti į klausimą, kas yra blogis. Dvidešimt devintas pilnametražis režisieriaus filmas – tai gydytojo, kuris atlieka medicinos eksperimentus su žmonėmis, peržengdamas etikos ribas ir naudodamas mokslo pasiekimus amoraliems tikslams, istorija. Pagrindinius vaidmenis filme kuria Andrzejus Chyra („Šerkšnas“) ir Jacekas Poniedziałekas, taip pat pakviesti aktoriai iš Lietuvos, Azerbaidžano, Ukrainos ir Austrijos. Filmavimas prasidėjo rugpjūtį.

 

Parengė Ž. P.

Grzegorz Królikiewicz
Grzegorz Królikiewicz
Kadras iš filmo „Nuo sutemų iki aušros“
Kadras iš filmo „Nuo sutemų iki aušros“
Kadras iš filmo „Nemeilė“
Kadras iš filmo „Nemeilė“
Krzysztof Zanussi
Krzysztof Zanussi