7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 29 (1223), 2017-09-15
Kinas Trumpai
„Vandens forma“
„Vandens forma“

Venecijos kino festivalio laureatai

Šeštadienį baigėsi 74-asis Venecijos kino festivalis, kuriame šiemet dominavo amerikiečių, italų ir prancūzų filmai. „Auksinio liūto“ apdovanojimas įteiktas Guillermo del Toro filmui „Vandens forma“ („The Shape of Water“). Tai pasakojimas apie nebylę valytoją (Sally Hawking), kuri 7-ajame dešimtmetyje slaptoje laboratorijoje užmezga kontaktą su vandenų pabaisa, iš kurios tyčiojasi CŽV agentas. Kartu su draugu ir juodaode bendradarbe jie pavagia pabaisą. Filmas rodo, kaip Šaltojo karo metais vyrų dominuojamame pasaulyje moters gestas tampa pasipriešinimo ženklu.

 

Prizas už geriausią režisūrą „Sidabrinis liūtas“ paskirtas festivalio atradimu iškart pavadintam debiutantui Xavier Legrand’ui, kuris filme „Jusqu’à la garde“ pasakoja apie buitinės prievartos aukų traumą. „Sidabrinis liūtas“ – Didysis žiuri prizas atiteko Samuelio Maozo filmui „Fokstrotas“ („Foxtrot“, Izraelis), pasakojančiam apie sūnaus kareivio mirtį išgyvenantį tėvą. Geriausio scenarijaus prizas įteiktas Martinui McDonaghui už filmą „Trys reklamos skydai už Ebingo, Misuris“ („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“). Ši juodoji komedija, sulaukusi geriausių kritikų vertinimų, pasakoja apie moterį, kurios duktė išprievartaujama ir nužudoma, bet policija nuleidžia rankas, nes ir po daugelio mėnesių negali rasti žudiko.

 

Prizas už geriausią vyro vaidmenį paskirtas Kameliui El Bashui, suvaidinusiam išeivį palestinietį libaniečio Ziado Daoueiri filme „L’Insult“. Už geriausią moters vaidmenį taip pat „Volpi“ taure apdovanota Charlotte Rampling, italo Andrea Pallaoro filme „Hana“ („Hannah“) suvaidinusi moterį, nuo kurios po to, kai jos vyras atsidūrė kalėjime, nusisuka visi artimieji, o sūnus neleidžia matytis su anūku. Marcello Mastroianni prizas geriausiam jaunam aktoriui atiteko aštuoniolikmečiui amerikiečiui Charlie Plummeriui už vaidmenį filme „Lean on Pete“ (rež. Andrew Haigh).

 

„Pėdsakas“ – lenkų kandidatas „Oskarui“

Paaiškėjo filmas, kurį lenkai pristato „Oskarui“ už geriausią filmą ne anglų kalba. Sprendimas buvo pristatytas Toronto kino festivalyje. Tai bus Agnieszkos Holland „Pėdsakas“ („Pokot“), kurį galėjo pamatyti ir „Kino pavasario“ žiūrovai. Pasak komisijos, tai filmas, atkreipiantis dėmesį į temas, kurios artimiausią dešimtmetį bus svarbiausios. Komisijos pirmininkas – režisierius Pawełas Pawlikowskis („Ida“) mano, kad „Pėdsakas“ klausia, „ar verta kovoti už tai, kas mus supa, už gamtą ir silpnesnius už mus“. Filmas sukurtas pagal žinomos rašytojos Olgos Tokarczuk knygą. Jo herojė – pensininkė Janina, kuri globoja gyvūnus ir žvėris, nekenčia medžiotojų ir su jais kariauja. Moteris tiki, kad gamta sugeba keršyti. Kai miestelyje prasideda žmogžudystės, ji tikina, kad gyvūnai pradėjo vykdyti teisingumą. Filmas jau gavo ne vieną apdovanojimą, tarp jų ir Berlyno kino festivalio „Sidabrinį lokį“.

 

Filmai Lenkijos šimtmečiui

Kritikai pranašauja, kad ateinančio rudens hitas Lenkijoje bus Dariuszo Gajewskio filmas „Legionai“, kurio biudžetas – 28 milijonai zlotų. Pasakojimas apie Józefo Piłsudskio Lenkijos legionus neapsieis be dešimčių garsių aktorių, šimtų statistų, arklių ir tonų karinės įrangos. Filme žadama parodyti gražiausius ir dramatiškiausius legionų epopėjos momentus. Pagrindinį vaidmenį filme kurs Sebastianas Fabijańskis, jo partneriai Bartoszas Gelneris, Borysas Szycas, Antonis Pawlickis ir Mirosławas Baka, o Janas Fryczas vaidins Piłsudskį. Premjera numatyta 2018 metų lapkritį, bet jau pasigirsta abejojančių balsų, esą režisierius iki tol kūrė kameriškus filmus („Varšuva“, „Svetimas dangus“), o milžiniškos mūšių scenos dar nepradėtos filmuoti.

 

Tačiau daugiausia kontroversijų, matyt, sulauks kitas filmas – ir Lietuvoje diskusijų sukėlęs „Voluinės“ autoriaus Wojteko Smarzowskio „3“. Tai bus filmas apie Lenkijos Bažnyčią ir pedofilijos problemą. Pasak režisieriaus, nei žiniasklaida, nei kunigai nejaučia poreikio apsivalyti, bet jam svarbiausios yra kunigų pedofilų aukos, kuriomis niekas nesirūpina. Pasak filmo prodiuserių, „3“ bus šiuolaikinė papročių drama, pasakojanti apie lenkų Katalikų bažnyčios reformą popiežiaus Pranciškaus dvasia. Didžioji filmo veiksmo dalis vyksta bažnyčiose, tad neatsitiktinai buvo filmuojama ne Lenkijoje, o Čekijoje. Filme vaidina mėgstami Smarzowskio aktoriai Arkadiuszas Jakubikas, Robertas Więckiewiczius, Iza Kuna, Jacekas Braciakas bei pirmąkart su režisieriumi dirbę Januszas Gajosas, Joanna Kulig.

 

Parengė Ž. P.

„Vandens forma“
„Vandens forma“
„Legionai“
„Legionai“
„3“
„3“
„Pėdsakas“
„Pėdsakas“