7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 27 (1221), 2017-09-01
Kinas Trumpai
Paolo Sorrentino
Paolo Sorrentino

Asgharas Farhadi kuria filmą ispanų kalba

Irano režisierius Asgharas Farhadi („Komivojažierius“) rugpjūčio 21 d. Madride pradėjo filmuoti savo pirmąjį filmą ispanų kalba. Pagrindinius vaidmenis jame kuria Penelope Cruz ir Javieras Bardemas. Dukart „Oskarus“ pelniusį režisierių filmavimo aikštelėje supa nuolatiniai Pedro Almodovaro bendradarbiai – operatorius Jose Luisas Alcaine ir kostiumų dailininkė Sonia Grande. Filmas vadinasi „Todos lo saben“ ir tai bus psichologinis trileris. Jo herojė Karolina iš Buenos Airių su visa šeima vyksta į gimtąjį miestą Ispanijoje. Tačiau susitikimus su artimaisiais sudrums nenumatyti įvykiai, kurie pasuks visų filmo veikėjų gyvenimą kita vaga. Filmo premjera numatoma ateinančių metų gegužę, greičiausiai Kanų kino festivalyje.

 

Paolo Sorrentino pradėjo filmuoti „Loro“

Naujo Paolo Sorrentino („Didis grožis“) filmo herojus bus Silvio Berlusconi. Filmavimas Romoje jau prasidėjo. Režisierius mano, kad mėgstantis valdžią, prabangą, skandalus ir gražias moteris politikas – labai kinematografiška figūra. Kol kas būsimas filmas vadinasi „Loro“. Jis gali būti suprantamas ir kaip „Jie“, o pridėjus apostrofą „L’oro“ – kaip „Auksas“. To neįmanoma išversti į kitas kalbas, todėl manoma, kad pavadinimas dar keisis, nes Sorrentino visada orientuojasi į tarptautinę publiką. Apie filmo siužetą kol kas žinoma mažai, tik kad bus daug pasakojama apie Berlusconi asmeninį gyvenimą – garsius vakarėlius, kuriuose dažnai dalyvaudavo nepilnametės prostitutės, skyrybas su antrąja žmona. Tačiau niekas neabejoja, kad Sorrentino neišvengs ir politikos. Berlusconi vaidins Toni Servillo, kuriam Sorrentino filme „Dieviškas“ jau teko vaidinti Italijos premjerą Giulio Andreotti. Berlusconi, net ir gerai suvokdamas, kad Sorrentino jo nešlovins, paskelbė esąs labai patenkintas, jog apie jį kuriamas filmas, ir net leido režisieriui naudotis savo vilomis Milane bei Sicilijoje.

 

Paweło Pawlikowskio „Šaltąjį karą“ nusipirko „Amazon Studios“

„Variety“ paskelbė, kad Paweło Pawlikowskio filmo „Šaltasis karas“ teises nusipirko „Amazon Studios“, tad filmas galės būti plačiai rodomas visame pasaulyje. „Oskaru“ už filmą „Ida“ apdovanotas režisierius filmavimą baigė rugpjūčio pradžioje. „Šaltojo karo“ veiksmas nukels į 6–7-ojo dešimtmečių Lenkiją, Jugoslaviją, Berlyną ir Paryžių. Pasak filmo kūrėjų, „tai bus filmas apie liūdną meilę neįmanomais laikais“. Pasak prodiuserės Ewos Puszczyńskos, tai lenkiškas atsakas į „Kalifornijos svajas“, muzikai filme teks vienas pagrindinių vaidmenų. Meilė užsimezga tarp jaunos solistės Zulios (Joanna Kulig), kuri nori patekti į liaudies muzikos ansamblį „Mazurek“, ir akomponuotojo Viktoro (Tomasz Kot). Kulig specialiai mokėsi liaudies šokių garsiajame ansamblyje „Mazowsze“, Kotas ėmė pianino pamokas. Taip pat filme vaidina Agata Kulesza, Borysas Szycas ir Adamas Woronowiczius. Kaip ir „Ida“, „Šaltasis karas“ bus nespalvotas, jo operatorius – Łukaszas Żalis. Bendros lenkų, prancūzų ir anglų gamybos filmas bus pristatytas Berlyno kino festivalyje.

 

Europos kino akademija paskelbė 2017 m. apdovanojimų pretendentus

Europos kino akademija paskelbė 51 vaidybinio filmo, pretenduojančio į Europos kino apdovanojimus, sąrašą. Nominacijos paaiškės lapkričio 4 d., apdovanojimų ceremonija vyks gruodžio 9 d. Berlyne. Tarp pristatytųjų – Šarūno Barto „Šerkšnas“ bei Sergejaus Loznicos filmas „Nuolankioji“, prie kurio gamybos prisidėjo ir Lietuva. Pristatytas 31 vienos šalies filmas, tarp jų – naujausi garsių kūrėjų Aki Kaurismäki, Andrejaus Končialovskio, Michaelio Haneke’s, Agnieszkos Holland, Claire Denis, Andrejaus Zviagincevo filmai. Tarp pristatytųjų – ir paskutinis pernai mirusio lenkų kino klasiko Andrzejaus Wajdos filmas „Povaizdis“. Pretendentus siūlė dvidešimt šalių, galutinį sąrašą parengė ekspertai Péteris Bognáras (Vengrija), Dave’as Calhounas (D. Britanija), Giorgio Gosetti (Italija), Christophe’as Leparcas (Prancūzija), Jacobas Neiendamas (Danija) ir Alikas Špiliukas (Ukraina).

 

Ž.P.

Paolo Sorrentino
Paolo Sorrentino
Penelope Cruz
Penelope Cruz
Lyja Maknavičiūtė filme „Šerkšnas“
Lyja Maknavičiūtė filme „Šerkšnas“
Joanna Kulig filme „Šaltasis karas“
Joanna Kulig filme „Šaltasis karas“