7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 26 (1220), 2017-06-30
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Net nežinai, kaip labai tave myliu“
Kadras iš filmo „Net nežinai, kaip labai tave myliu“

Lenkų kino dokumentininkai kuria gildiją

Pastaruoju metu lenkų menininkai vis dažniau steigia naujus susivienijimus. Neseniai juos įkūrė rašytojai ir vertėjai. Lenkų dokumentinio kino režisieriai mano, kad kultūros projektų finansavimą vis dažniau lemia ne kokybė, o politinės autoriaus pažiūros, todėl nusprendė vienytis. Tarp gildijos iniciatorių yra Pawełas Łozińskis („Net nežinai, kaip labai tave myliu“), Jacekas Bławutas, Wojciechas Starońis, Marcinas Koszałka, Maria Zmarz-Koczanowicz, Tomaszas Wolskis, Bartoszas Konopka, Karolina Bielawska („Vadink mane Mariana“), Michałas Marczakas („Visos nemiegotos naktys“) ir kiti garsūs, pasaulyje pripažinti kūrėjai.  Jie nusprendė steigti savo gildiją, nes mano, jog dokumentinis kinas turi kelti svarbius klausimus, o ne reikšti politines pažiūras, juolab kad visuomeninėje televizijoje dokumentinius filmus užgožė atvira propaganda. Pasak gildijos steigėjų, šių dienų Lenkijoje pastebima pavojinga tendencija – kultūros partiškumas, vis dažniau lėšos skiriamos „teisingai mąstantiems“ projektų autoriams. Tai kelia grėsmę dokumentiniam lenkų kinui, kuris pastaraisiais metais garsėja filmais, mezgančiais ryšius tarp žmonių, tampančiais savotiška psichoterapija, nebijančiais veikti tikrovę.

 

Bus rusų filmai apie Andrejų Sacharovą ir Michelangelo'ą

Vieno garsiausių pertvarkos filmų „Rytoj buvo karas“ (1987 m.) režisierius Jurijus Kara kurs vaidybinį filmą apie akademiką Andrejų Sacharovą. Pasak Karos, filme bus rodomas laikotarpis, kai mokslininkas buvo aktyvus disidentas. Venecijos kino festivalio ir Rusijos kino akademijos prizais apdovanoto geriausio 2017 m. filmo „Rojus“ autorius Andrejus Končialovskis taip pat rengiasi kurti biografinį filmą –  jo „Nuodėmės“ veikėjas bus Michelagelo'as. Ši juosta bus kuriama kartus su italais, o filmuoti pradedama jau rugpjūtį.

 

Danielis Day-Lewisas traukiasi iš kino

Vienintelis aktorius, apdovanotas trimis „Oskarais“ už geriausius pirmo plano vaidmenis filmuose „Mano kairė koja“ (1989 m.), „Te liesis kraujas“ (2007 m.) ir „Linkolnas“ (2012 m.), Danielis Day-Lewisas praėjusią savaitę pareiškė paliekąs kiną. Šešiasdešimtmetis aktorius sprendimo nekomentuoja, tik per spaudos atstovę padėkojo savo bendradarbiams ir žiūrovams. Jį dar bus galima pamatyti viename naujame filme –  Paulo Thomaso Andersono „Phantom Thread“, kuriame pasakojama apie 6-ojo dešimtmečio madas ir Londoną. Filmas JAV pasirodys šių metų gruodį.

 

Garsaus britų poeto Cecilo Day-Lewiso sūnus gimė Londone 1957-ųjų balandį. 8-ajame dešimtmetyje jis pradėjo vaidinti teatre, o netrukus pasuko į kiną. Jaunas aktorius išgarsėjo 1985-aisiais suvaidinęs filmuose „Mano gražioji skalbykla“ ir „Kambarys su vaizdu“.

 

Britas ir anksčiau darė pertraukas. Po filmo „Boksininkas“ (1997 m.) jis dirbo batsiuvio padėjėju Florencijoje. Grįžti į kiną Day-Lewisą įkalbėjo Martinas Scorsese, pasiūlęs vaidmenį „Niujorko gaujose“.

 

Aktorius garsėjo savo pasirengimais filmuotis. Prieš vaidindamas Milano Kunderos „Nepakeliamos būties lengvybės“ ekranizacijoje, jis mokėsi čekų kalbos, nors filmas ir buvo kuriamas angliškai. Prieš „Boksininką“ jis išmoko boksuotis, prieš „Paskutinį mohikaną“ – apsigyveno miške, o filmuojant „Mano kairę koją“, kurios herojus ištiktas smegenų paralyžiaus, aktorius judėjo tik neįgaliųjų vežimėliu.

 

Aktoriaus žmona Rebecca Miller – dramaturgo Arthuro Millerio duktė – kuria filmus ir rašo knygas. Lewisas turi tris vaikus, vieno sūnaus motina – prancūzų aktorė Isabelle Adjani.

 

George‘as Clooneys‘s pardavė savo tekilos „Casamigos“ prekių ženklą

George‘as Clooney‘s pardavė savo tekilos „Casamigos“ prekių ženklą už 1 milijardą dolerių. Aktorius kartu su nekilnojamojo turto magnatu Mikiu Meldmanu ir naktinių klubų savininku Randu Gerberiu šią tekilos rūšį pradėjo gaminti prieš ketverius metus. Prekių ženklą nusipirko britų koncernas „Diageo“, nes „Casamigos“ – greičiausiai auganti aukščiausios klasės (premium) tekilos rūšis, o tai padės sutvirtinti koncerno poziciją rinkoje.

 

Davidas Fincheris kurs „Pasaulinio karo Z“ tęsinį

Naujo trilogijos „Millenium“ filmo, matyt, teks palaukti. Ilgokai sklidę gandai, kad Davidas Fincheris kurs juostos „Pasaulinis karas Z“ apie tai, kaip dėl pasaulinės pandemijos žmonės virsta zombiais, tęsinį, pasitvirtino. Tęsinio pirmtaką 2013 m.  režisavo Marcas Fosteris, pagrindinį vaidmenį juostoje kuria Bradas Pittas. Jis vaidins ir Fincherio filme. Tai bus ketvirtas jų bendras filmas po „Septynių“, „Kovos klubo“ ir „Keistos Bendžamino Batono istorijos“. 1992-aisiais Fincheris režisavo filmo ‚Svetimas“ tęsinį, tačiau pasitraukė prieš pat jo montažą.

 

Benas Kingsley‘s vaidins karo nusikaltėlį

Britų aktorius Benas Kingsley‘s vaidins nacių karo nusikaltėlį – vieną žydų deportacijų ir naikinimo koncentracijos stovyklose organizatorių Adolfą Eichmanną. 1950-aisiais Eichmannui pavyko pasislėpti Argentinoje. Čia jį rado ir pagrobė Izraelio agentai, 1962-aisiais Izraelyje Eichmannas buvo nuteistas mirties bausme. Filmą „Operation Finale“ rengiasi kurti Chrisas Weitzas. Kingsley‘io partneris bus Oscaras Isaacas. Jis vaidins Eichmanno suėmimo operacijoje dalyvavusį Izraelio specialiųjų užduočių tarnybos „Mossad“ agentą Peterį Malkiną. Filmavimas netrukus prasidės Argentinoje.

 

Festivalio „Zerkalo“ laureatai

Andrejaus Tarkovskio festivalis „Zerkalo“ Rusijoje, Ivanovo srityje, šiemet vyko vienuoliktą kartą. Jo dalyviai minėjo ir 85-ąsias garsaus rusų režisieriaus gimimo metines. Per festivalio atidarymą prizas už indėlį į kino meną buvo įteiktas kompozitoriui Eduardui Artemjevui, Tarkovskio filmų „Soliaris“, „Veidrodis“, „Stalkeris“ muzikos autoriui. Per festivalio uždarymą buvo pagerbta aktorė Margarita Terechova. Festivalyje paminėtos ir Andrejaus Končialovskio 80-osios gimimo metinės – buvo surengta šio režisieriaus filmų retrospektyva.

 

Didžiuoju festivalio prizu šiemet apdovanoti du filmai: „Aš nesu ponia Bovari“ (rež. Xiaogang Feng, Kinija) ir Kantemiro Balagovo „Ankštuma“ (Rusija). Pastarasis filmas, kurio autorius – Aleksandro Sokurovo mokinys, šiemet jau pelnė FIPRESCI prizą Kanuose ir „Kinotavr“ prizą už geriausią debiutą.

 

 

Parengė Ž. P.

 

Kadras iš filmo „Net nežinai, kaip labai tave myliu“
Kadras iš filmo „Net nežinai, kaip labai tave myliu“
Andrejus Končialovskis
Andrejus Končialovskis
Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis
George Clooney
George Clooney
Brad Pitt
Brad Pitt
Ben Kingsley
Ben Kingsley
Kadras iš filmo „Ankštuma“
Kadras iš filmo „Ankštuma“