7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 24 (1218), 2017-06-16
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Muzikantai“
Kadras iš filmo „Muzikantai“

Kazimierzas Karabaszas – Lodzės kino mokyklos garbės daktaras

Vienas garsiausių vadinamosios lenkų dokumentinio kino mokyklos kūrėjų Kazimierzas Karabaszas – pirmasis kino dokumentininkas, tapęs Lodzės kino mokyklos garbės daktaru. Režisierius – vienas pirmųjų šios mokyklos absolventų, studijas Lodzėje jis pradėjo 1951 metais. Po penkerių metų kartu su Władysławu Ślesickiu kurti jo filmai „Kur velnias sako labanakt“ („Gdzie diabeł mówi dobranoc“) ir „Tuščios erdvės žmonės“ („Ludzie z pustego obszaru“) įsiliejo į tuomet prieš socialistinį realizmą maištavusią „Juodąją seriją“. Karabaszo dokumentinio kino metodas buvo ilgas paprastų herojų jų natūralioje aplinkoje stebėjimas. Vienas garsiausių režisieriaus ankstyvųjų filmų „Muzikantai“ (Muzykanci“, 1960), pasakojantis apie geležinkelininkų mėgėjiško pučiamųjų orkestro repeticiją, buvo apdovanotas Venecijos „Auksiniu liūtu“. Po kelių dešimtmečių šis filmas tapo žinomas dar ir todėl, kad į visus geriausių filmų sąrašus jį įrašydavo vienas Karabaszo mokinių Krzysztofas Kieślowskis. Lodzės kino mokyklos dėstytojas, profesorius ir dekanas Karabaszas išauklėjo kelias kino kūrėjų kartas. Jis buvo ne tik Kieślowskio, bet ir Marcelio Łozińskio, Małgorzatos Szumowskos, kitų žymių režisierių darbų vadovas. Paskutinį filmą „Kas bagaže“ („Co w bagażu“) Karabaszas sukūrė 2008 metais.

 

 

Nicole Kidman ir Russellas Crowe vaidins kartu?

Aktorius ir režisierius Joelis Edgertonas rengiasi kurti filmą „Boy Erased“. Jo pagrindas – Garrardo Conley’io prisiminimų knyga, pasakojanti, kaip jaunuolis pastoriaus sūnus buvo priverstinai „gydomas“ nuo homoseksualumo. Pagrindinį vaidmenį kurs Lucas Hedgesas, suvaidinęs jaunuolį filme „Mančesteris prie jūros“. Iš Australijos kilęs Edgertonas norėtų, kad vaikino tėvus vaidintų jo tėvynainiai Nicole Kidman ir Russellas Crowe. Tai būtų pirmas kartas, kai žymūs aktoriai susitinka filmavimo aikštelėje.

 

Aleksandras Sokurovas bus apdovanotas Europos kino akademijos prizu

Minint Europos kino akademijos trisdešimtmetį, rusų kino režisierius Aleksandras Sokurovas bus apdovanotas Europos akademijos prizu už gyvenimo indėlį. Oficialiame Akademijos spaudos pranešime pažymimi ypatingi Sokurovo pasiekimai režisūros, dramaturgijos ir kino vaizdo srityse: „scenaristas ir režisierius Aleksandras Sokurovas išlieka svarbus ir įkvepiantis rusų ir Europos kinematografo balsas ne tik kaip menininkas, bet ir dėl savo drąsaus indėlio į humanizmo, žodžio laisvės ir meninės saviraiškos vertybes“.

Europos kino akademijos apdovanojimų ceremonija šiemet vyks gruodžio 9 d. Berlyne.

 

Stevenas Spielbergas pakvietė populiarių serialų aktorius

Filmas „The Post“, kurį Stevenas Spielbergas kurs pagal garsiąją „Pentagon Papers“ aferą, pakeitė pavadinimą. Dabar jis vadinsis „The Papers“. Pagrindinių „The Washington Post“ žurnalistų, kurie 1971 m. paviešino slaptus dokumentus apie karo Vietname eigą, vaidmenų atlikėjai Meryl Streep ir Tomas Hanksas buvo žinomi ir anksčiau. Neseniai aktorių sąrašas pasipildė populiarių serialų žvaigždėmis. Spielbergas pakvietė vaidinti filme Bobą Odenkirką („Breaking Bad“, „Better Call Saul“), Carrie Coon („The Leftovers“, „Frago“) ir Alison Brie („Community“), taip pat filme vaidina Sarah Pailson, Matthew Rhys, Davidas Crossas ir Zachas Woodsas. „The Papers“ premjera ir pirmieji seansai numatoma metų pabaigoje, per „Oskarų“ nominacijų įkarštį, plačiai JAV ekranuose filmas bus rodomas nuo ateinančių metų sausio 12 dienos.

 

Filmas apie Sergejų Dovlatovą

Rusų rašytojas Sergejus Dovlatovas (1941–1990) mirė emigracijoje Niujorke, jo kūriniai tėvynėje ilgai buvo draudžiami. Pastaraisiais metais jo kūryba vis labiau domina ir kinematografininkus. 2015 m. filmą „Nuostabios epochos pabaiga“ („Konec prekrasnoi epochi“) pagal Dovlatovo noveles sukūrė Stanislavas Govoruchinas. Šių metų pabaigoje Rusijos ekranuose turėtų pasirodyti ir vaidybinis filmas „Dovlatovas“. Režisierius Aleksejus Germanas jaun. („Po elektriniais debesimis“) jį kūrė kartu su lenkų ir serbų kinematografininkais. Tai biografinė melodrama, pasakojanti apie keturias rašytojo gyvenimo dienas 1971-ųjų Leningrade. Kalbama, kad režisierius atkūrė daugybę rodomo laiko gyvenimo ir buities detalių, kultinę kavinę „Saigon“ bei Dovlatovo pokalbį su poetu Josifu Brodskiu. Filme keliamas amžinas rusų ir Europos kultūrai pasirinkimo klausimas. Dovlatovą suvaidino serbų aktorius Milanas Maričius („Paradas“), taip pat filme vaidina Jelena Liadova, Danila Kozlovskis, Antonas Šaginas, Svetlana Chodčenkova.

 

Robertas Zemeckis kurs filmą apie vaizduotės galią

Naujo Roberto Zemeckio filmo, kuris dar neturi pavadinimo, herojus bus žmogus, bandantis atsigauti po chuliganų užpuolimo. Savo kieme Markas stato miniatiūrinį Antrojo pasaulinio karo laikų kaimą ir apgyvendina jį lėlėmis. Kiekviena lėlė turi pagrindinio veikėjų ir jo istorijos bruožų. Taip Markas bando išgyventi patirtą traumą. Filmo pagrindas – 2010 m. pasirodžiusi dokumentinė Jeffo Malmbergo juosta „Marwencol“. Pagrindinį vaidmenį Zemeckio filme kurs Steve’as Carellas, taip pat vaidins Janelle Monae, Leslie Mann.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš filmo „Muzikantai“
Kadras iš filmo „Muzikantai“
Aktorius ir režisierius Joelis Edgertonas
Aktorius ir režisierius Joelis Edgertonas
Režisierius Aleksandras Sokurovas
Režisierius Aleksandras Sokurovas
Meryl Streep Berlyne 2017 m.
Meryl Streep Berlyne 2017 m.
Kadras iš filmo „Dovlatovas“
Kadras iš filmo „Dovlatovas“
Aktorius Steve’as Carellas
Aktorius Steve’as Carellas