7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 16 (1210), 2017-04-21
Kinas Trumpai
Operatorius Michaelis Ballhausas
Operatorius Michaelis Ballhausas

Mirė Michaelis Ballhausas

Balandžio 12 d. savo namuose Berlyne mirė kino operatorius Michaelis Ballhausas. Jam buvo aštuoniasdešimt vieneri. Ballhausas pastaruosius dvidešimt penkerius metus dirbo JAV, nufilmavo septynis Martino Scorsese’s filmus, tarp jų „Paskutinį Kristaus gundymą“ (1988) ir „Niujorko gaujas“ (2002). Sakoma, kad į šio režisieriaus filmus jis atnešė lyrizmą ir šviesą. Tačiau vieno svarbiausių pasaulyje operatoriaus reputaciją jis įgijo Vokietijoje, kur pradėjo karjerą televizijoje. Vėliau ne vienam vokiečių Naujosios bangos autoriui jis padėjo pasiekti naują meninės laisvės išraišką. Kritikai dažnai apibūdindavo Balhhauso kamerą kaip dar vieną filmo personažą – judanti kamera tapo operatoriaus atpažinimo ženklu. Iš viso Ballhausas nufilmavo per 130 kino ir televizijos filmų. Penkiolika iš jų sukurti kartu su Raineriu Werneriu Fassbinderiu, jis taip pat dirbo su Peteriu Lilienthaliu, Wolfgangu Petersenu, Volkeriu Schlöndorffu, Johnu Saylesu, Robertu Redfordu, Jamesu L. Brooksu, Paulu Newmanu, Barry Levinsonu, Mike’u Nicholsu, Francisu Fordu Coppola ir daugeliu kitų režisierių.

 

Ballhausas gimė 1935 m. rugpjūčio 5 d. Berlyne, teatro aktorių šeimoje. 1943 metais, kai sąjungininkai ėmė bombarduoti miestą, šeima pasitraukė į Bavariją, Koburgą. Čia po karo Ballhauso tėvai įkūrė teatro trupę „Fränkische Theater“. Ballhausas norėjo būti aktoriumi, bet tėvai įtiko sūnų, kad siektų konkretesnės profesijos. Ballhausas mokėsi fotografijos, o operatoriumi nusprendė tapti padirbėjęs šeimos draugo Maxo Ophulso filmo „Lola Montes“ (1955) filmavimo aikštelėje. 6-ajame dešimtmetyje Ballhausas dirbo televizijos operatoriumi Baden Badene, 1971-aisiais pradėjo bendradarbiauti su Fassbinderiu – nufilmavo jo „Whity“. 9-ojo dešimtmečio pradžioje Ballhausas ėmė dirbti JAV. Paskutinį filmą Ballhausas nufilmavo 2013 metais. Tai buvo jo antrosios žmonos Sherry Hormann režisuotos „3096 dienos“, paremtos tikra pagrobtos ir seksualinio maniako įkalintos austrės Nataschos Kampusch istorija.

 

Paskelbta oficiali Kanų kino festivalio programa

Balandžio 13 d. paskelbta oficiali šiųmečio jubiliejinio 70-ojo Kanų kino festivalio, kuris vyks gegužės 17–28 d., programa. Konkursinėje programoje – ne vieno anksčiau Kanuose atrasto ar apdovanoto režisieriaus filmas: François Ozono „Dvigubas meilužis“ („L’Amant Double“), Naomi Kawase „Radiance“, Sofios Coppolos „The Beguiled“, Yorgoso Lanthimos „The Killing of the Sacred Deer“, Fatiho Akino „Aus dem nichts“, Lynne Ramsay „You Were Never Really Here“, Hong Sangsoo „The Day After“, Toddo Hayneso „Wonderstruck“, Jacques’o Doillono „Rodinas“. Dukart „Auksine palmės šakele“ apdovanotas Michaelis Haneke konkurse pristatys filmą „Laiminga pabaiga“ („Happy End“), pasakojantį apie karo pabėgėlius šių dienų Europoje. Filme vaidina Isabelle Huppert, Jeanas-Louis Trintignant’as ir režisierius Mathieu Kassovitzas. Michelio Hazanaviciaus filmo „Le Redoubtable“ veikėjais tapo Jeanas-Lucas Godard’as ir Anne Wiazemsky, kuriuos suvaidino Louis Garrelis ir Stacy Martin. Pasak festivalio rengėjų, laukiama, kad šis filmas sukels pilietinį karą tarp kritikų.

 

Šįkart net trys konkursiniai filmai bus iš Rytų ir Vidurio Europos. Tai vengro Kornélio Mundruczó „Jupiter’s Moon“, ruso Andrejaus Zviagincevo „Nemeilė“ („Neliubov“) ir Sergejaus Loznicos Daugpilyje filmuota laisva Fiodoro Dostojevskio „Romiosios“ ekranizacija „A gentle creature“.

 

Kanų konkurse debiutuoja amerikiečiai Noah Baumbachas („The Meyerowitz Stories“), Joshas ir Benny Safdie („Good time“), korėjietis Bong Joon-Ho („Okja“), prancūzas Robinas Campillo („120 Battements Par Minute“). Festivalį atidarys Arnaud Desplechino filmas „Izmaelio fantomai“ („Les Fantomes d’Ismael“). Aštuoniolika konkursinių filmų vertins žiuri, vadovaujamas Pedro Almodovaro.

 

Iš šešiolikos filmų susidedančioje „Ypatingo žvilgsnio“ programoje taip pat nepristigs garsių vardų. Naujus filmus parodys Laurent’as Cantet („L’Atelier“), Kiyoshi Kurosawa („Sanpo Suru Shinryakusha“), Sergio Castellito („Fortunata“), Valeska Frisebach („Western“). Iš šios programos debiutantų dėmesį turėtų atkreipti Aleksandro Sokurovo mokinys Kantemiras Balagovas. Jo filmas „Ankštuma“ („Tesnota“) pasakoja apie žydų šeimą Šiaurės Kaukazo mieste Nalčike. Būtent šiame Kabardos Balkarijos miesto universitete kino režisierių kursą ir buvo surinkęs rusų režisierius. Programą atidarys Mathieu Amalrico filmas „Barbara“.

 

Be abejo, Kanuose laukia ir daug specialių renginių bei peržiūrų. Čia įvyks dviejų naujo Davido Lyncho serialo „Tvin Pyksas“ serijų premjera, vienas didžiųjų pasaulio kino dokumentininkų, filmo „Shoah“ autorius Claude’as Lanzmannas parodys naują filmą „Napalmas“, skirtą Šiaurės Korėjai, pernai mirusį Abbasą Kiarostamį festivalis pagerbs jo paskutinio filmo „24 kadrai“ („24 frames“) peržiūra.

 

Oficialias programas spaudos konferencijoje pristatę festivalio atrankos komiteto nariai sakė, kad šiemet pasižiūrėjo 1930 pilno metražo filmų, iš jų atrinko 49, kurie atstovaus 29 šalims.

 

Benedictas Cumberbatchas vaidins apgaviką

„Šerloko“ žvaigždė greičiausiai vaidins vieną garsiausių JAV apgavikų filme „The Man in the Rockefeller Suit“. Tačiau kol kas derybos tarp aktoriaus ir studijos „Fox Searchlight Pictures“ dar tik prasidėjo. Jei jos pasibaigs sėkmingai, Benedictas Cumberbatchas suvaidins Clarką Rockefellerį, o tiksliau, Christianą Karlą Gerhartsreiterį, kuris kelis dešimtmečius JAV apsimetinėjo vokiečių aristokratu, milijonieriumi, britų karalienės giminaičiu, meno kolekcionieriumi ir net laivo kapitonu. Gerhartsreiteris atvyko į JAV 8-ajame dešimtmetyje ir neturėdamas jokio išsilavinimo sėkmingai keitė pavardes bei tapatybes. Jau kaip Clarkas Rockefelleris 1995 m. jis vedė Harvardo absolventę finansininkę Sandrą Boss. Santuoka truko beveik dvylika metų, kol tiesa iškilo į paviršių. 2006 m. žmona pasamdė detektyvą, kuris patvirtino jos ankstesnius įtarimus, esą vyras yra apsišaukėlis. 2008 m. netikras Rockefelleris pagrobė savo septynmetę dukterį, kuri po skyrybų liko gyventi su motina. Po kelių dienų juos sulaikė policija. Tyrimui vykstant išaiškėjo, kad vyras yra ne tik apsišaukėlis ir apgavikas, bet ir žudikas. Apie Gerhartsreiterį jau sukurtas ne vienas televizijos filmas, parašytas romanas. Naujasis filmas bus kuriamas pagal žurnalisto Marko Sealo knygą, pasirodžiusią 2011 metais.

 

Parengė Ž. P.

Operatorius Michaelis Ballhausas
Operatorius Michaelis Ballhausas
Kadras iš Kanų festivalio atidarymo filmo „Izmaelio fantomai“
Kadras iš Kanų festivalio atidarymo filmo „Izmaelio fantomai“
Aktorius Benedictas Cumberbatchas
Aktorius Benedictas Cumberbatchas