7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 13 (1207), 2017-03-31
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Lyčių mūšis“
Kadras iš filmo „Lyčių mūšis“

Mirė Lembitas Ulfsakas

Kovo 22 d. mirė estų kino ir teatro aktorius, režisierius Lembitas Ulfsakas. Jis gimė 1947 m., 1970 m. baigė Talino konservatorijos aktorių fakultetą. Ulfsakas suvaidino per 70 filmų ir televizijos serialų. Jis išgarsėjo sukūręs pagrindinį vaidmenį filme „Legenda apie Tilį“ ( rež. A. Alovas ir V. Naumovas, 1969). Vienas populiariausių Ulfsako vaidmenų – Žakas Paganelis televizijos seriale „Ieškant kapitono Granto“ (rež. S. Govoruchinas, 1989). Ulfsakas filmavosi ne tik estų, bet ir rusų, baltarusių, ukrainiečių, Centrinės Azijos, lenkų režisierių filmuose. Jo partneriais buvo lietuvių aktoriai Laimonas Noreika, Antanas Barčas, Juozas Budraitis, Liubomiras Laucevičius, Stasys Petronaitis, Valentinas Masalskis, Jūratė Onaitytė, Ingeborga Dapkūnaitė ir kiti. 1987 m. Ulfsakas debiutavo kaip kino režisierius: „Tallinfilm“ studijoje sukūrė filmą „Vidutinio amžiaus džiaugsmai“. 2015 m. Ulfsakas įkūnijo pagrindinį Zazos Urušadzės filmo „Mandarinai“, kuris buvo nominuotas „Oskarui“ ir „Auksiniam gaubliui“, personažą.

 

Putino nebus

Personažas Vladimiras Putinas nepasirodys penkiose Thomaso Vinterbergo („Komuna“) filmo apie povandeninio laivo „Kurskas“ katastrofą scenose. Taip nusprendė „Kurską“ kurianti „EuropaCorp“ – Luco Bessono 2007 m. įkurta kino studija. Bessonas neigia, kad studija taip nusprendė norėdama apsidrausti nuo galimų problemų. „Hollywood Reporter“ rašo, esą nuspręsta, kad būsimas filmas turėtų koncentruotis į laivo tragediją, o ne politikos klausimus. Pagrindinius vaidmenis filme kuria Lea Seydoux, Colinas Firthas ir Matthiasas Schoenaertsas. 2000-ųjų vasarą, kai „Kurskas“ skendo, Putinas atostogavo prie Juodosios jūros, jis visiškai nereagavo į pasaulį sujaudinusią laivo tragediją ir sulaukė daug kritikos.

 

François Ozonas pradėjo „Dvigubą meilužį“

Pernykštis François Ozono filmas „Francas“ dar teberodomas mūsų ekranuose, o režisierius pradėjo naują filmą. Jis vadinsis „Dvigubas meilužis“ („L’Amant double“). Tai bus erotinis trileris. Pagrindinius vaidmenis jame kuria Marine Vacth ir Jérémie Renier. Vacth herojė – jauna trapi moteris Chlojė, kenčianti nuo depresijos ir įsimylinti savo psichoanalitiką. Po kurio laiko jie pradeda gyventi kartu ir Chlojė supranta, kad meilužis nuo jos slepia dalį savo tapatybės. Tai bus septynioliktas Ozono filmas. Jo išleidimo į ekranus data nėra žinoma, tačiau prancūzų spauda spėja, kad „Dvigubo meilužio“ premjera įvyks ateinančiais metais Kanuose.

 

Emma Stone ir vėl bus nominuota „Oskarui“?

Praėjusią savaitę studija „Fox“ priėmė sprendimą išleisti naują Jonathano Daytono ir Valerie Faris filmą „Lyčių mūšis“ („Battle of the Sexes“) rugsėjo 22 d. Tai suteiks filmui galimybę dalyvauti naujame festivalių sezone, kuris prasideda rugsėjį kartu su Teluridės, Toronto ir Venecijos kino festivaliais, ir kartu geriau pasirengti „Oskarų“ lenktynėms.

„Lyčių mūšis“ – biografinis filmas, pasakojantis apie dviejų garsių tenisininkų dvikovą 1973-aisiais, kurią pamatė per 50 milijonų televizijos žiūrovų. Emma Stone vaidina tuometinę lauko teniso karalienę Billie Jean King, Steve’as Carellas – buvusį Vimbledono čempioną Bobby Ringsą. Jonathanas Daytonas ir Valerie Faris išgarsėjo filmu „Mažoji mis“ (2006). „Lyčių mūšis“ – trečiasis jų filmas.

 

Daugiausia „Auksinių erelių“ susišlavė filmas „Voluinė“

Kontroversijų šių metų „Kino pavasaryje“ sulaukęs Wojciecho Smarzowskio filmas „Voluinė“ triumfavo praėjusį pirmadienį Varšuvoje vykusioje Lenkijos kino akademijos apdovanojimų „Auksinis erelis“ ceremonijoje. Filmas pripažintas geriausiu lenkų filmu, Smarzowskiui įteiktas geriausio režisieriaus apdovanojimas, taip pat filmui atiteko „Auksiniai ereliai“ už geriausią scenografiją, muziką, garsą, montažą, operatoriaus darbą, kostiumus. Jano P. Matuszyńskio filmas „Paskutinė šeima“, kurį šiemet galima pamatyti „Kino pavasario“ konkursinėje programoje, taip pat sulaukė daug „Auksinių erelių“: Matuszyńskis pelnė „Metų atradimo“ apdovanojimą, Robertas Bolesto apdovanotas už geriausią scenarijų, Andrzejus Sewerynas ir Alkesandra Konieczna – už geriausius vyro ir moters vaidmenis.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš filmo „Lyčių mūšis“
Kadras iš filmo „Lyčių mūšis“
Lembitas Ulfsakas filme „Mandarinai“
Lembitas Ulfsakas filme „Mandarinai“
Kadras iš filmo „Dvigubas meilužis“
Kadras iš filmo „Dvigubas meilužis“
Kadras iš filmo „Voluinė“
Kadras iš filmo „Voluinė“