7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 12 (1206), 2017-03-24
Kinas Trumpai
Meryl Streep
Meryl Streep

Stevenas Spielbergas kurs filmą apie politinį skandalą

Stevenas Spielbergas perkels į ekraną Liz Hannah scenarijų „The Post“. Jis pasakoja apie anksčiau už Votergeito skandalą, 1971-aisiais nuskambėjusius „Pentagono dokumentus“ („Pentagon papers“). Filmas bus apie tai, kaip du „The Washington Post“ redaktoriai nusprendė paskelbti reportažą, pakeitusį jų gyvenimą. Tomas Hanksas vaidins laikraščio redaktorių Beną Bradlee, Meryl Streep – legendinę šio dienraščio leidėją ir redaktorę Katharine Graham. Beje, aktoriai pirmąkart susitiks ekrane.

 

Mūsų laikais, kai slapta informacija „nuteka“ beveik kasdien, „Pentagono dokumentų“ istorija bus itin įdomi. JAV gynybos ministerija paprašė ataskaitos apie Vietnamo karą. Valstybės departamento analitikas Danielis Ellsbergas iš pradžių buvo įsitikinęs karo šalininkas, bet kai nusprendė, kad laimėti Vietname neįmanoma, buvo atleistas ir nutekino informaciją dienraščiui „The New York Times“. Prezidento Nixono administracija visais būdais stengėsi užkirsti kelią ataskaitos paviešinimui. Kai JAV Aukščiausiasis teismas uždraudė „The New York Times“ ataskaitą skelbti, iniciatyvą perėmė „The Washington Post“, pridėjęs dar daugiau informacijos iš 47 tomų ataskaitos.

 

Kuriamas serialas apie Levą Trockį

Konstantinas Chabenskis seriale „Jeseninas“ jau vaidino rusų revoliucionierių, vieną bolševikų Spalio perversmo 1917-aisiais organizatorių ir Raudonosios armijos kūrėją Levą Trockį (1879–1940). Dabar jis vaidins revoliucionierių seriale „Trockis“. Jį kuria Rusijos Pirmasis kanalas ir Aleksandras Cekalo. Didelė serialo dalis bus filmuojama Meksikoje, kur Stalino įsakymu ir buvo nužudytas Trockis. Seriale taip pat vaidins Olga Sutulova, Aleksandra Marejeva, Maksimas Matvejevas, Jevgenijus Styčkinas ir Michailas Porečenkovas.

 

Šaltojo karo metais Vakaruose buvo sukurtas ne vienas vaidybinis filmas apie Trockį. Bene garsiausias iš jų – Josepho Losey „Trockio nužudymas“ („The Assassination of Trotsky“, 1972), kuriame Trockį suvaidino Richardas Burtonas, o jo žudiką Ramoną Mercaderą – Alainas Delonas. Rusijoje pirmasis filmas pasirodė tik po 1991-ųjų. Tai buvo Leonido Mariagino „Trockis“ (1993) ir jis taip pat pasakojo apie nužudymą. Revoliucionierių jame vaidino Viktoras Sergačiovas, jo žudiką – Viačeslavas Razbegajevas.

 

Išgirskite Piotrą Čaikovskį

Kirillui Serebrennikovui vis dėlto pavyko sukurti filmą apie Piotrą Čaikovskį, tiesa, ne tą, kurį jis planavo prieš kelerius metus ir kuriam negavo finansavimo, nes nenorėjo apeiti didžiojo kompozitoriaus homoseksualumo temos. Septynias minutes trunkantis Serebrennikovo „Fonografas“ remiasi faktu, kad į Rusiją pirmąkart atvežus Edisono fonografą Čaikovskis su draugais į naujo išradimo vamzdelį prikalbėjo visokių niekų. Čaikovskį suvaidino Jevgenijus Mironovas. „Fonografas“ skirtas labdarai – jis reklamuoja aukcioną, kurio tikslas – paremti reta liga Epidermolysis Bullosa sergančių vaikų fondą. Filmą galima pasižiūrėti čia:

https://www.youtube.com/watch?v=-yV3_jNUdYg

 

Apdovanojimai filmui „Mokinys“

Vaidybinis pilnametražis Kirilo Serebrennikovo filmas „Mokinys“, kurį netrukus parodys „Kino pavasaris“, yra nominuotas daugiausiai – net aštuoniose Rusijos kino meno akademijos, kurios prezidentas yra Andrejus Končialovskis, premijos „Nikė“ kategorijose. Neseniai kita rusų kino premija „Auksiniu ereliu“ apdovanotas Končialovskio filmas „Rojus“ („Rai“) sulaukė penkių nominacijų. Apdovanojimų ceremonija vyks kovo 28 d. Jau žinomi keli šių metų laureatai: premija „Garbė ir kilnumas“ bus apdovanotas Aleksandras Sokurovas, specialiuoju Aleksejaus Germano prizu už indėlį į kinematografą – Aleksandras Mita, už indėlį į kino mokslus, kritiką ir švietimą bus pažymėtas Andrejus Plachovas, o už kūrybos pasiekimus televizijoje – Pavelas Bardinas, sukūręs serialą „Salam, Maskva“.

 

Romainas Duris vaidins Erico Zonca filme

Populiarus prancūzų aktorius Romainas Duris vaidins naujame Erico Zonca filme „Juodoji upė“ („La Fleuve noir“). 1999-aisiais po „Išsvajoto angelų gyvenimo“ („La vie revee des anges“) didžiąja prancūzų kino viltimi vadintas režisierius šiuo filmu po devynerių metų pertraukos grįžta į kiną. „Juodoji upė“ bus trileris. Jis pasakos apie viskuo nusivylusį policininką, tiriantį dingusio paauglio bylą. Kartu su Duris filme vaidins Vincent’as Casselis, Sandrine Kiberlain, Charles’is Berlingas ir Elodie Bouchez.

 

IMDb įvedė naują reitingą

IMDb įvedė naują reitingą „F“. Juo žymimi filmai, kurių režisierės arba scenaristės yra moterys. Taip pat „F“ tenka ir filmams, pasižymintiems išraiškingais moterų charakteriais. Naujojo reitingo iniciatorė Holly Tarquini „F“ atsiradimą paaiškino tuo, kad būtina atkreipti dėmesį į svarbų moterų vaidmenį kino industrijoje. Šį reitingą jau priėmė per 40 britų kino teatrų ir kino festivalių. Kai kurie filmai gavo „Triple F“, reiškiantį, kad scenaristė, režisierė ir pagrindinio vaidmens aktorė yra moterys.

 

Parengė Ž. P.

Meryl Streep
Meryl Streep
Kadras iš filmo „Mokinys“
Kadras iš filmo „Mokinys“
Romain Duris
Romain Duris