7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasaryje“ įvyks 16 lietuvių filmų premjerų

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 8 (1202), 2017-02-24
Kinas Anonsai
Kadras iš „Moteris ir ledynas“
Kadras iš „Moteris ir ledynas“

„Lietuvių filmų programa atspindi šių metų festivalio šūkį „Nauji vėjai“. Daug debiutinių filmų, drąsus naujų kino formų ieškojimas, atviras žvilgsnis į mus supančią tikrovę. Visų laukiamas proveržis lietuvių kine išties prasidėjo, reikia tik  įdėmiai stebėti vykstančius procesus“, – antradienį Vilniuje, Martyno Mažvydo bibliotekoje įvykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo viena iš programos sudarytojų Mantė Valiūnaitė.

 

Tarp laukiamiausių yra Andriaus Blaževičiaus pilnametražis debiutas „Šventasis“, realistiškai ir su juodu humoru vaizduojantis 2008 m. ekonominės krizės paveiktą Lietuvą ir joje bandantį išlikti jauną vyrą. Puikiai įkūnytą Mariaus Repšio. Oficiali „Šventojo“ premjera Lietuvoje įvyks rudenį, tačiau „Kino pavasaris“ surengs išskirtinį konkurse „Nauja Europa – nauji vardai“ dalyvausiančio filmo seansas.

 

Audrius Stonys „Kino pavasaryje“ pristatys savo naujausią filmą „Moteris ir ledynas“. Jis pasakoja apie mokslininkę Aušrą Revutaitę, kuri trisdešimt metų viena gyvena kalnuose Centinėje Azijoje. 3 500 metrų aukštyje ji tyrinėja klimato pokyčius Tuiksiu ledyne. „Devynis mėnesius per metus ten neįmanoma patekti. Kai galiausiai susitikome, mokslininkė perskaitė mano scenarijų ir pasakė, kad tik 10 procentų atitinka realybę. Filmuojant ir jų nebeliko. Ten, kur ji gyvena, yra net ne kita šalis – ten kita planeta“, – prisiminė A. Stonys. „Moteris ir ledynas“ jau pristatytas prestižiniame Amsterdamo dokumentinio kino festivalyje IDFA.

 

Naują filmą pristatys ir režisierė Lina Lužytė. Tai vokietės Sigrid Klausmann dokumentinį filmas „Palaukit mūsų!“, kuriam Lužytė filmavo vaikų, keliaujančių į mokyklą istorijas, Indijoje, Nepale, Meksikoje ar Dramblio Kaulo Krante. „Dramblio kaulo krante sutikau mergaitę, kuri vergauja kavos plantacijose ir negali lankyti mokyklos. Meksikoje kelias į mokyklą lydimas užteršto vandens, ten labai pasireiškia klimato kaita. Jau turime vaikų istorijas iš 27 pasaulio šalių. Projekto tikslas papasakoti apie vaikus iš kuo daugiau skirtingų pasaulio šalių“, – kalbėjo Lužytė. Kita jos stotelė bus Burundis, „tik laukiam, kol ten nurims karas.“

 

Festivalyje įvyks animacinio filmo  „Žmogus, kuris mokėjo 75 kalbas“ premjera. Jo herojus – vokietis Jurgis Zauerveinas, dainos „Lietuviais esame mes gimę“ eilių autorius, aktyvus Rytų Prūsijos lietuvių judėjimo dalyvis. Norvegės Anne Magnussen ir lenko Paweło Dębskio režisuotą filmą prodiusavo lietuvė Živilė Gallego.

 

„Kino pavasaryje“ taip pat pirmą kartą Lietuvoje bus parodytas menininko Douglaso Gordono filmas „Neturėjau, kur eiti“, pasakojantis apie Joną Meką. Nors didžiąją dalį filmo žiūrovai ekrane matys juodą ekraną, tai tik įrodys garso kine galią ir paveikumą.

 

„Kino pavasario“ trumpametražių lietuviškų filmų programoje įvyks 3D animacinio filmo „Kaukai“ premjera. Debiutuojantis režisierius Gediminas Šiaulys šio filmo ėmėsi, kai reikėjo dukrai paaiškinti, kas yra mirtis. Mirtis bus ir kitame animaciniame filme „Po mirties, prieš pragarą“. Jo autorius – žinomas reklamos ekspertas Tomas Ramanauskas. Kamilė Milašiūtė į festivalį sugrįžta trumpametražiu vaidybiniu filmu „Motinos diena“, kuris filmas kviečia pažinti vaikus iš socialiai remtinų šeimų. „Kino pavasaryje“ įvyks ir Karolio Kaupinio trumpametražio filmo „Budėjimas“ premjera.

 

Šiemet atskirai bus rodomi ir užsienio lietuvių filmai. Vienas tokių yra Londone studijas baigusios Elvinos Nevardauskaitės bei Davido Heinemanno dokumentinis darbas „Atmink, iš molio esi“, pasakojantis apie nykstančią molinių plytų gamyklą. O menininkės, kuratorės Gerdos Paliušytės naktinė kelionė po Amsterdamą vadinasi „Troškimas, kad pavyktų“. Bus parodytas Rimanto Oičenkos dokumentinis filmas „Holivudas pasiūlė per mažai“, pasakojantis apie Vilniaus „Ozo kino salės“ sielą Valdemarą Isodą.

 

Konkursinėje studentų filmų programoje dalyvaus geriausi filmai ir iš Lietuvos, ir iš užsienio mokyklų. Nugalėtojui atiteks tūkstančio eurų prizas ir kelionė į Kanų festivalyje vyksiančias prodiuserių kūrybines dirbtuves „Marche du Film“. Studentų trumpametražių programoje dalyvauja Saulės Bliuvaitės „Gyvenimas yra gražus ir niekad nesibaigia“, Vismantės Ruzgaitės „Kosminis triušis“, Ievos Lukauskaitės „Mažoji elegija“, Anouk Chambazos ir Julijos Paškevičiūtės „Pasivaikščiojimas augalų pasaulyje“, Emilijos Juzeliūnaitės „Pokalbiai“ ir Ievos Šakalytės „Tulpių nėra“. Dar šeši lietuvių trumpametražiai, jau anksčiau parodyti Lietuvos kino festivaliuose, kvies į tradicinę „Kino pavasario“ trumpametražių filmų naktį.

 

Kadras iš „Moteris ir ledynas“
Kadras iš „Moteris ir ledynas“