7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 5 (1199), 2017-02-03
Kinas Trumpai
Andrzej Chyra
Andrzej Chyra

Vanessa Paradis ir Andrzejus Chyra vaidina Šarūno Barto filme

Vienas laukiamiausių metų filmų – Ukrainoje kuriamas Šarūno Barto „Speigas“ („Frost“). Praėjusį gruodį dvi savaites jo filmavimas vyko ties Ukrainos ir Rusijos aneksuoto Krymo siena. Filmo veiksmas nukels į kariaujančią Ukrainą. Pagrindinis jo herojus yra lietuvis Rokas (Mantas Jančiauskas), vežantis humanitarinę pagalbą iš Lietuvos į Ukrainą. Kelyje jis sutinka du karo žurnalistus, juos vaidina prancūzė Vanessa Paradis ir vienas garsiausių šių dienų lenkų kino bei teatro aktorių Andrzejus Chyra (pernai rudenį Vilniuje jį buvo galima pamatyti „Sirenų“ rodytame Krzysztofo Warlikowskio spektaklyje „Varšuvos kabaretas“). Žiauri karo realybė prislėgs filmo personažus ir privers juos stoti akistaton su savo silpnybėmis ir baime, tačiau stiprus ryšys padės išverti sunkiausias akimirkas.

 

„Speigas“ – bendros prancūzų, lietuvių, ukrainiečių ir lenkų gamybos filmas. Anot prodiuserės Janjos Kralj, „Speigas“ – tai „ambicingas užsnigtas kelio filmas, kurio veikėjai keliauja per Lietuvą, Lenkiją ir Ukrainą į karo veiksmų vietas, o kartu tai ypatinga kelionė į Ukrainos tikrovę“. Prancūzų dienraštis „Libération“ parašė, kad „Speigas“ – vienas iš 20 kino kūrinių (kartu su naujais Martino Scorsese, Philippe’o Garrelio, Lavo Diazo filmais), kuriuos bus verta pasižiūrėti 2017-aisiais, tačiau tiksli premjeros data dar nežinoma. Apie filmą užsiminė ir amerikiečių „Variety“.

 

Mirė Emmanuelle Riva

Penktadienio vakare mirė prancūzų kino ir teatro aktorė Emmanuelle Riva. Ji dirbo beveik iki pabaigos – pernai rugpjūtį dar suvaidino filme „Alma“. Paulette Germaine Riva gimė 1927 m. Šenimenilyje, Prancūzijos Rytuose. Mergina dirbo siuvėja, bet svajojo apie aktorės karjerą ir būdama dvidešimt šešerių išvyko į Paryžių ieškoti laimės. Pirmuosius žingsnius scenoje Riva žengė prieš 60 metų, kine pirmą svarbų vaidmenį ji suvaidino Alaino Resnais filme „Hirosima, mano meilė“ (1959). Filmo herojė – prancūzų aktorė, kuri filmuojasi Japonijoje, Hirosimoje, ir ten įsimyli japonų architektą. „Hirosima – mano meilė“ – vienas svarbiausių prancūzų Naujosios bangos filmų, jis turėjo didžiulį pasisekimą visame pasaulyje. Riva talentą 1962 m. patvirtino ir Georges’o Franju ekranizacija „Tereza Deskeiru“ („Thérèse Desqueyroux“, pagal François Mauriaco romaną). Nunuodyti vyrą pasirengusios moters vaidmuo atnešė aktorei Venecijos kino festivalio prizą. Nors suvaidino per 80 filmų, aktorė visada likdavo šešėlyje ir nenorėjo būti įžymybe. Būdama aštuoniasdešimt šešerių, ji buvo nominuota „Oskarui“ už vaidmenį Michaelio Haneke’s filme „Meilė“. Kanų kino festivalyje, kur filmas buvo apdovanotas „Auksine palmės šakele“, Riva taip apibendrino savo karjerą: „Karjerą kine pradėjau filmu apie neįmanomą meilę. Baigiu filmu apie išsipildžiusią iki grabo lentos meilę. Tai įkvepia.“

 

Mirė Johnas Hurtas

Šeštadienį, būdamas septyniasdešimt septynerių, mirė britų kino ir teatro aktorius Johnas Hurtas. Jis gimė 1940 m. pastoriaus ir aktorės mėgėjos šeimoje. Motina draudė berniukui vaikščioti į kiną, mokykloje jis susidomėjo teatru, tačiau labiausiai Hurtą traukė dailė – šis Edvardo Muncho gerbėjas norėjo tapti piešimo mokytoju, tačiau 1960-aisiais įstojo į Karališkąją teatro akademiją. Vaidybos kine pavyzdys Hurtui buvo Alecas Guinessas Davido Leano filme „Oliveris Tvistas“. Hurto karjera prasidėjo 7-ajame dešimtmetyje, pirmą svarbų vaidmenį jis suvaidino Roberto Bolto istoriniame filme „Žmogus visiems laikams“ („A Man for All Seasons“, 1966), apdovanotame šešiais „Oskarais“. Tačiau labiausiai aktorių išgarsino vaidmuo Davido Lyncho filme „Žmogus dramblys“ (1981), kur jis suvaidino pagrindinį veikėją, sergantį baisia liga – grimas užtrukdavo net dvylika valandų. Už šį filmą Hurtas buvo antrąkart nominuotas „Oskarui“, pirmąkart nominaciją jis pelnė suvaidinęs Turkijos kalėjime kalintį britą narkomaną Alano Parkerio filme „Vidurnakčio ekspresas“ („Midnight Express“, 1978). Šis filmas jam atnešė BAFTA apdovanojimą ir „Auksinį gaublį“.

 

Hurtas vaidino daugiau kaip šimte filmų, tarp jų Michaelo Radfordo „1984“, Jimo Jarmuscho „Negyvėlyje“ (1995) ir „Išgyvena tik mylintys“ (2013). Aktorius dažnai filmavosi BBC serialuose, niekad nevengė Holivudo „blokbasterių“. 1979-aisiais jis nusifilmavo Ridley Scotto filme „Svetimas“ („Alien“) – būtent jo personažas tapo pirmąja pabaisos auka. Jaunajai kartai jis geriausia žinomas iš filmų apie Harį Poterį, kur suvaidino poną Olivanderį. Paskutinis Hurto vaidmuo kine – kunigas Pablo Larraino filme „Džekė“ („Jackie“, 2016), pasakojančiame apie Jacqueline Kennedy. Hurtas neslėpė problemų su alkoholiu, pastaraisiais metais jis sirgo vėžiu. 2015-aisias jis buvo apdovanotas aristokrato titulu už aktorystės nuopelnus.

 

Paskelbti pelningiausi „Oskarais“ apdovanoti filmai

„The Wall Street Journal“ paskelbė pelningiausių filmų – „Oskarų“ laureatų sąrašą. Pirmą vietą užima 1939 m. pasirodęs ir 8 „Oskarais“ apdovanotas Viktoro Flemingo filmas „Vėjo nublokšti“ („Gone with the Wind“). Savo šalyje filmas uždirbo (perskaičiavus į šių dienų pinigų vertę) 1,7 milijardo dolerių. Antroje vietoje – kadaise ir Lietuvoje labai populiarūs Roberto Wise’o „Muzikos garsai“ („The Sound of Music“, 1965). Ši Brodvėjaus miuziklo ekranizacija gavo 5 „Oskarus“ ir uždirbo 1,23 milijardo dolerių. Trečioje vietoje atsidūrė Jameso Camerono „Titanikas“, 1997-aisiais pelnęs 11 „Oskarų“ ir uždirbęs 1,17 milijardo dolerių.

 

Parengė Ž. P.

Andrzej Chyra
Andrzej Chyra
Kadras iš filmo „Vėjo nublokšti“
Kadras iš filmo „Vėjo nublokšti“
Emmanuelle Riva
Emmanuelle Riva
John Hurt
John Hurt
Vanessa Paradis
Vanessa Paradis