7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 2 (1196), 2017-01-13
Kinas Trumpai
„Džango“
„Džango“

„Auksinių gaublių“ naktis

Sekmadienio naktį Los Andžele vyko Holivudo užsienio spaudos apdovanojimų „Auksinių gaublių“ ceremonija. Šiemet „Auksiniai gaubliai“ buvo teikiami 74 kartą. Daugiausia – septynis apdovanojimus – pelnė Damieno Chazelle’o filmas „Kalifornijos svajos“, kurį dar galima pamatyti ir Lietuvos ekranuose. Filmas apdovanotas „Auksiniais gaubliais“ geriausio muzikinio filmo arba miuziklo kategorijoje, už geriausią režisūrą, geriausią scenarijų, geriausią kino muziką, geriausią dainą, Ryanas Goslingas pelnė geriausio muzikinės komedijos arba miuziklo apdovanojimą, Emma Stone – geriausios muzikinio filmo arba miuziklo aktorės „Auksinį gaublį“ .

 

Geriausios dramos „Auksinis gaublys“ atiteko Barry Jenkinso filmui „Moonlight“, pasakojančiam apie juodaodžio berniuko brendimą Majamio skurdžių kvartale. Geriausio užsienio filmo apdovanojimą pelnė Paulo Verhoeveno drama „Ji“ („Elle“). Pagrindinį savo namuose išprievartautos ir kerštą planuojančios moters vaidmenį filme sukūrusi Isabelle Huppert pripažinta geriausia dramos aktore. Geriausio dramos aktoriaus „Auksinis gaublys“ atiteko Casey Affleckui už vaidmenį Kennetho Lonergano filme „Manchester by the Sea“, pasakojančiame apie paprastą darbininkų šeimą, kurios kelios kartos gyvena Masačuseto žvejų kaimelyje.

 

Cecilo B. DeMille’o apdovanojimą už gyvenimo nuopelnus atsiėmė Meryl Streep, kurios sąskaitoje jau aštuoni „Auksiniai gaubliai“. Ji iš pradžių pajuokavo, kad salėje sėdi labiausiai nemėgstamos JAV socialinės grupės – užsieniečiai, aktoriai ir žurnalistai (tas grupes savo pasisakymuose dažnai kritikavo išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas), bet paskui jos kalba tapo rimta: „Šiemet buvo vienas pasirodymas, kuris mane sukrėtė. Ne todėl, kad būtų geras, priešingai, jame nebuvo nieko gero. Bet jis buvo sėkmingas ir pasiekė norimą tikslą – pralinksminti visuomenę. Tai buvo momentas, kai asmuo, pretenduojantis į rimčiausią postą šioje šalyje, imitavo neįgalų žurnalistą. Kažką, kas neturi nei jėgų, nei galimybių, nei privilegijuotos socialinės padėties, kad galėtų apsiginti. Man skaudėjo širdį, kai tai žiūrėjau, tas vaizdas nuolat mano galvoje, nes tai nebuvo filmas. Tai buvo tikras gyvenimas... Toks pažeminimo pavyzdys, kurį viešai reklamuoja galingas žmogus, persismelkia į mūsų kasdienį gyvenimą ir yra leidimas visiems elgtis taip pat. Pagarbos stoka sukelia pagarbos stoką, prievarta sukelia prievartą... “ Streep turėjo galvoje vieną rinkiminį susitikimą, kuriame Trumpas mėgdžiojo neįgalų „New York Times“ reporterį.

 

„Džango“ atidarys 67-ąją Berlinalę

Režisūroje debiutuojančio garsaus scenaristo Etienne’o Comaro filmas „Džango“ („Django“) vasario 9 d. atidarys 67-ąjį tarptautinį Berlyno kino festivalį. Šis biografinis prancūzų filmas pasakoja apie belgų džiazo muzikantą, „Gypsy Swing“ krypties pradininką Django Reinhardtą ir lemiamą jo gyvenimo laikotarpį, kai 1943-aisiais jis pabėgo iš nacių okupuoto Paryžiaus. Gitaros virtuozo ir kompozitoriaus vaidmenį sukūrė Reda Katebas, jo partnerė filme Cécile de France, taip pat vaidina Alexas Brendemühlis ir Ulrichas Brandhoffas. Django Reinhardto muziką filmui įrašė olandų džiazo grupė „Rosenberg Trio“. Filmas dalyvaus ir Berlinalės konkurse, kurį šiemet vertins Paulo Verhoeveno vadovaujamas žiuri.

 

Lenkų kinematografininkai protestuoja prieš rekomenduojamų asmenų sąrašą

Savaitgalį lenkų spaudoje pasirodė garsių lenkų kinematografininkų laiškas, kuriame jie protestuoja prie Užsienio reikalų ministerijos parengtą sąrašą. Šiame sąraše nurodyti asmenys, kuriuos ministerija rekomenduoja užsienyje įsikūrusiems Lenkijos institutams kviestis į savo renginius. Sąraše nėra daugelio vertinamų menininkų, užtat atsidūrė daug valdančiąją partiją palaikančių veikėjų. Sąrašas iškart sulaukė kritiškų visuomenės vertinimų.

 

„Gazeta Wyborcza“ atsiųstame laiške lenkų kinematografininkai rašo: „(...) Tokio sąrašo atsiradimas kelia mums nerimą. Netikėdami savo akimis pamatėme jame savo pavardes, tačiau kartu pastebėjome, kad jame stinga mūsų garsiųjų kolegų ir kolegių iš skirtingų kultūros ir meno sričių. Jų nebuvimą suvokiame kaip politinės cenzūros bandymą ir brutalų įsikišimą į lenkų kultūros prieinamumo užsienyje laisvę. Menininkų sąrašų kūrimas, pasitelkiant politinį raktą, jų dalijimas į teisingai ir neteisingai mąstančius, mums yra nepriimtinas. Jis sugrąžina mus į komunizmo erą ir ribotą kultūrą, kuriai rankiniu būdu vadovavo valdantieji. Nenorėdami leisti būti padalyti, primename apie savo koleges ir kolegas, kurių kūryba kartu su kitais turi būti pristatoma pasaulyje. (...)“. Laišką pasirašė Andrzejus Jakimowskis, Janas Komasa, Bartoszas Konopka, Joanna Kos-Krauze, Pawełas Łozińskis, Janas P. Matuszyńskis, Łukaszas Palkowskis, Wojciechas Smarzowskis, Agnieszka Smoczyńska, Wojciechas Starońis.

 

Parengė Ž. P.

„Džango“
„Džango“
„Kalifornijos svajos“
„Kalifornijos svajos“
Kadras iš Jano P. Matuszyńskio filmo „Paskutinė šeima“
Kadras iš Jano P. Matuszyńskio filmo „Paskutinė šeima“