7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Gimme Danger“: dionisiško meno pagrindai

Ilona Vitkauskaitė
Nr. 39 (1191), 2016-12-02
Kinas
„Gimme Danger“
„Gimme Danger“

Kai 1974-aisiais išširo „The Stooges“, buvo galima tikėtis, kad istorija šią grupę pamirš. Paskutinių pasirodymų metu grupės nariai įkaušusios publikos buvo apmėtomi alaus buteliais ir kitais objektais. Netrukus po „The Stooges“ iširimo grupės gitaristas Ronas Ashetonas ir jo brolis būgnininkas Scottas Ashetonas grįžo į tėvų namus Mičigane. Grupės lyderis Iggy Popas atsigulė į psichiatrijos kliniką. Daugeliui „The Stooges“ tebuvo trys nevykę įrašai, o to meto kritikai jų muziką apibūdino kaip nuododžią, beskonę, be vaizduotės ir vaikišką. Tačiau su kiekvienais praeinančiais metais po „The Stooges“ iširimo, grupės reputacija lėtai augo. Dabar pripažįstama milžiniška grupės įtaka pankroko, alternatyviojo roko, sunkiojo metalo ir roko muzikai apskritai. „The Stooges“ įkvėpė ilgą sąrašą muzikos grupių, tarp kurių – „Ramones“, „Sex Pistols“, „Black Flag“, „Nirvana“, „Sonic Youth“ ir kt.

„The Stooges“ yra geriausia visų laikų rokenrolo grupė“, – teigia užkadrinis Jimo Jarmuscho balsas viename naujausių savo filmų (Jarmuschas buvo vienintelis režisierius šių metų Kanų festivalyje pristatęs du filmus – „Gimme Danger“ ir „Patersonas“). Šiuo Jimo Jarmuscho, nepriklausomo Amerikos kino ikonos ir ilgamečio grupės fano, teiginiu ir prasideda „Gimme Danger“ (liet. „Suteik man pavojų“) – dokumentinis filmas apie pankroko pirmtakus „The Stooges“ ir grupės lyderį Iggy Popą (tikrasis vardas James Newell Osterberg). Jarmuschas, „The Stooges“ kelionę pradėdamas nuo desperatiško 1974-ųjų grupės veiklos nutraukimo, žiūrovus pakviečia į lengvai psichodelišką ir šmaikščią kelionę po legendinės roko grupės istoriją: nuo pašėlusių pasirodymų, nežaboto svaiginimosi narkotikais iki staigaus nuopuolio bei netikėto grupės atgimimo 2003-iaisiais.

Rašytojas, režisierius ir muzikantas Jimas Jarmuschas sukūrė „Gimme Danger“ savo seno bičiulio Iggy Popo prašymu. Manau, filmą ir yra geriausia suprasti kaip tam tikrą meilės laišką nuo ilgamečio gerbėjo. Šešiais metais jaunesnis nei Iggy Popas, Jarmuschas atrado „The Stooges“ dar mokyklos laikais. „The Stooges“, kurių tamsūs tekstai, chaotiška muzika ir Iggy Popo maivymasis scenoje darė įtaką kelioms muzikantų kartoms, išties turėjo išsiskirti iš to meto hipiškos muzikos konteksto. „Kai mes išgirdiome „MC5“, „The Stooges“, tai tapo mūsų muzika. Tai buvo industrinis, darbininkų klasės, užpakalius spardantis rokenrolas. Ir jis buvo labai novatoriškas, žinote? Jis derino daug dalykų sukurdamas kažką naujo ir stipraus, primityvaus ir laukinio. Tai tikrai mums kalbėjo“, – sakė Jimas Jarmuschas.

„Gimme Danger“ sukurtas žaismingai naudojant vintažines reklamas ir kitus popkultūros reliktus, archyvinius kadrus ir nuotraukas, animaciją, Iggy ir kitų grupės narių interviu. Šis koliažinis principas kuria ironišką ir chaotišką nuotaiką, atliepiančią pačios grupės muziką ir pasirodymus. Pristatydamas grupės istoriją Jarmuschas išvengia klišių, dažnai naudojamų muzikos dokumentikoje. Filme nėra pagyrų iš kitų įžymybių ar atlikėjų, įvairiausio plauko ekspertų. O pati grupė nėra pristatoma kaip šiuolaikinės kultūros ar pasaulio gelbėtoja. Vietoje to – patys „The Stooges“ nariai pasakoja savo istorijas, juokingus atsitikimus. Buvęs grupės vadybininkas Danny Fieldsas yra vienintelis ne grupės narys, pasirodantis filme.

Filmo metu sužinome apie pagrindinius Iggy Popo įkvėpimo šaltinius – komiškus TV laidų vaikams personažus, tarp kurių yra Soupy Salesas, vaikams sakydavęs rašyti ne ilgesnius kaip 25 žodžių laiškus. Iggy pritaikė šį principą rašydamas savo aiškias ir tiesmukas dainas. Taip pat jis kalba apie savo stiliaus jausmą: kaip kartą eidamas pro naminių gyvūnėlių parduotuvę pamatė šunelį su antkakliu ir pagalvojo, kad tai turėtų puikiai atrodyti ir ant jo kaklo, arba kaip populiarūs filmai apie faraonus jį įkvėpė scenoje pasirodyti apnuoginus torsą, kas tapo neatskiriama dainininko įvaizdžio dalimi.

Filme „Gimme Danger“ yra tiek humoro, tiek tragiškumo, bet Jarmuschas pagrindinį dėmesį išlaiko ties tuo, kas svarbiausia – muzika. Išeidami iš filmo žiūrovai turėtų galvoti, kad „The Stooges“ yra nesenstanti, viena drąsiausių ir originaliausių kada nors egzistavusių rokenrolo grupių. Taip pat, gal net kiek nostalgiškai prisimindamas maištingąjį 7-ajį dešimtmetį, Jimas Jarmuschas „Gimme Danger“ kalba apie kūrybos procesą ir laisvę, apie galimybę pasirinkti savo kelią, apie ryžtą nepasiduoti mainstreamui, rinkai, daryti ir kurti tai, kas iš tikrųjų patinka ir yra svarbu, nepaisant komercinės sėkmės ir kitų aplinkybių.

„Gimme Danger“
„Gimme Danger“