7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 38 (1190), 2016-11-25
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Aš čia tik svečias“
Kadras iš filmo „Aš čia tik svečias“

„Auksinė rupūžė“ filmui „Aš čia tik svečias“

Šeštadienį išdalinti Bydgoščėje (Lenkija) vykusio 24-ojo tarptautinio kino festivalio „Camerimage“ apdovanojimai. Šis festivalis skirtas operatoriaus menui, todėl už kūrybos indėlį šiemet buvo apdovanotas Michaelas Chapmanas, nufilmavęs ne vieną Martino Scorsese’s, Steveno Spielbergo, Franciso Fordo Coppolos filmą.

 

Tačiau „Camerimage“ – tai ir dešimt skirtingų konkursų. Trumpametražių dokumentinių filmų konkurse „Auksinė rupūžė“ – Didysis prizas paskirtas Maite Alberdi ir Giedrės Žickytės filmui „Aš čia tik svečias“, kurį nufilmavo Pablo Valdesas. Lietuviška filmo premjera įvyko „Scanoramoje“.

 

Pagrindiniame konkurse „Auksinę rupūžę“ pelnė Gartho Daviso filmas „Lionas“ („Lion“, D. Britanija, Australija), kurio operatorius Greigas Freiseris. Geriausiu lenkišku filmu pripažinta „Paskutinė šeima“ („Ostatnia Rodzina“, op. Kacper Fertacz, rež. Jan P. Matuszyński). Geriausiu pilno metražo dokumentiniu filmu tapo „Audra“ (op. Ernesto Pardo, rež. Tatiana Huezo), šiemet laimėjusi festivalio „Nepatogus kinas“ konkursą.

Paskelbti pirmieji Europos kino akademijos apdovanojimų laureatai
Berlyne paskelbti pirmieji septyni šių metų Europos kino akademijos apdovanojimų laureatai. Apdovanojimai bus įteikti gruodžio 10 d. Vroclave vyksiančioje iškilmingoje ceremonijoje. Geriausia Europos 2016 m. operatore paskelbta Camilla Hjelm Knudsen, jai bus įteiktas Carlo di Palma prizas už filmą „Mano žemė“ („Land of Mine“, „Under Sundet“, rež. Martin Zandvliet, Danija, Norvegija). Geriausio montuotojo prizas paskirtas Anne Østerud ir Janusui Billeskov Jansenui už filmą „Komuna“ (rež. Thomas Vinterberg, Danija). Geriausio dailininko prizu apdovanota Alice Normington už filmą „Sufražistės“ („Sufragette“, rež. Sarah Gavron, D. Britanija). Kostiumų dailininkės apdovanojimas teko Stefanie Bieker, sukūrusiai filmo „Mano žemė“ kostiumus. Šio filmo grimuotojai Barbarai Kreuzer skirtas apdovanojimas geriausiam šukuosenų ir grimo menininkui. Geriausio kompozitoriaus apdovanojimas atiteko Iljai Demuckiui, parašiusiam filmo „Mokinys“ („(M)učenik“, rež. Kirillas Serebrennikovas, Rusija) muziką. 2016-ųjų Europos garso dizaineriu tapo Radosławas Ochnio („11 minučių“, rež. Jerzy Skolimowski, Lenkija).

 

Honkongo režisierius Wong Kar Wai rengiasi kurti filmą apie Gucci šeimą

„The Hollywood Repoter“ pranešė, kad Honkongo režisierius Wong Kar Wai („Meilės laukimas“) pakviestas kurti filmą, įkvėptą realių faktų apie garsių mados namų steigėjo Mauricio Gucci šeimą. Apie šį projektą Holivude kalbama ne vienus metus. Iš pradžių juo domėjosi Ridley Scottas, taip pat norėjęs kurti filmą apie buvusios žmonos Patrizios Reggiani 1995 m. nužudytą Maurizio Gucci. Reggiani buvo nuteista kalėti iki 1999-ųjų. Wong Kar Wai projektas dar tik prasideda, bet jau kalbama apie išskirtinį aktorių ansamblį, minimos Leonardo DiCaprio, Angelinos Jolie ir Penelope Cruz pavardės.

 

Bus miuziklas apie Ameliją iš Monmartro

Prancūzų režisieriaus Jeano-Pierre’o Jeunet filmas „Amelija iš Monmartro“ netrukus taps Brodvėjaus miuziklu. Premjeros data bus paskelbta netrukus, ji turėtų įvykti ateinančių metų pavasarį. Pagrindinius vaidmenis šioje muzikinėje komedijoje kuria Phillipa Soo ir Adamas Chanler-Beratas.

 

Filmo premjera įvyko prieš 15 metų ir Jeunet iš pradžių nenorėjo perduoti Brodvėjui autorinių teisių. Jis sakė: „Miuziklai man kelia siaubą ir aš nekenčiu Brodvėjaus.“ Tačiau po keliolikos metų Jeunet nusileido, pareikšdamas, kad remia vaikų širdies operacijas atliekančią labdaros organizaciją. Režisierius jau yra finansavęs keliolika 10 tūkstančių eurų kainuojančių operacijų ir mano, kad honoraras padės išgelbėti daugiau vaikų gyvybių.

 

Gérard’as Depardieu vaidins filme apie Sočio olimpines žaidynes

2013-aisiais Rusijos pilietybę gavęs Gérard’as Depardieu vis dažniau filmuojasi rusų filmuose. Dabar jis rengiasi vaidinti komedijoje apie Olimpines žiemos žaidynes Sočyje, kurios pasižymėjo ne vienu skandalu ir milžiniška korupcija. Tačiau aktoriui, regis, tai ne motais. Filmas vadinsis „Sportas be sienų“ („Sport bez granic“) ir pasakos apie Rusijos slidininkų komandos vadovą Sergejų, kuris nori taikyti naujus treniruočių metodus. Filmą režisuos austras Otto Retzeris ir rusas Aleksandras Lomakinas, jo biudžetas – 3,5 milijono eurų.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš filmo „Aš čia tik svečias“
Kadras iš filmo „Aš čia tik svečias“
Kadras iš filmo „Mano žemė“
Kadras iš filmo „Mano žemė“
Kadras iš filmo „Amelija iš Monmartro“
Kadras iš filmo „Amelija iš Monmartro“
Režisierius Wong Kar-Wai
Režisierius Wong Kar-Wai
Aktorius Gerard’as Depardieu
Aktorius Gerard’as Depardieu