7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 31 (1183), 2016-10-07
Kinas Trumpai
Alejandro González Inárritu
Alejandro González Inárritu

Alejandro Gonzálezas Inárritu kurs filmą virtualioje tikrovėje

Alejandro Gonzálezas Inárritu pradeda eksperimentinį filmą, remdamasis virtualios realybės (VR) technologija. Filmo tema – imigrantai meksikiečiai JAV. Tai bus trumpo metražo filmas, pasakojantis apie grupę meksikiečių, kertančių Meksikos ir JAV sieną. Filmą gamins „Legendary Entertainment“ bei šiuolaikinį meną remiantis italų fondas „Fondazione Prada“. Premjeros data dar nežinoma. Apie šį projektą Meksikoje gimęs režisierius kalba jau ketvirti metai. Kartu su juo dirbs ir operatorius Emmanuelis Lubezkis, filmavęs ir „Oskaru“ apdovanotus „Žmogų-paukštį“ (2014) bei „Hju Glaso legendą“ (2015). Virtualią tikrovę bei personažus kurs naujausias 1975 m. George’o Lucaso įsteigtos „Industrial Light & Magic“ padalinys „ILMxLAB“, kuris jau bendradarbiavo su „Kapitono Amerikos: pilietinio karo“ ir „007 Spectre“ kūrėjais.

 

Naujausias Andrzejaus Wajdos filmas pristatytas „Oskarui“

Lenkijos kandidatu į „Oskarą“ geriausiam filmui užsienio kalba išrinktas Andrzejaus Wajdos filmas „Povaizdis“ („Powidoki“), pasakojantis apie paskutinius dailininko ir meno teoretiko Władysławo Strzemińskio gyvenimo metus. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Bogusławas Linda. Lenkijos „Oskarų“ komisijos nariai – Sławomiras Idziakas, Agnieszka Holland, Anna Biedrzycka-Sheppard, Ola Maślik, Jacekas Bromskis, Jakubas Duszyńskis, Pawełas Mykietynas, Magdalena Sroka ir Katarzyna Mazurkiewicz – nusprendė, kad filmas „turi daug šansų pelnyti Amerikos kino akademijos, kurios nariams yra artimi pilietinės laisvės idealai, simpatiją. Naujausias Andrzejaus Wajdos filmas yra jaudinanti, universali istorija apie tai, kaip totalitarizmas naikina individualybę.“ „Povaizdžio“ premjera įvyko rugsėjo 10 d. Tarptautiniame Toronto kino festivalyje. Rugsėjo 23 d. pasibaigusiame Gdynės kino festivalyje filmui buvo įteiktas Nekonkursinis žiuri apdovanojimas.

 

Lietuvoje filmą jau lapkritį rodys „Scanorama“. Beje, 1921 m. Strzemińskiui ir jo žmonai dailininkei Katarzynai Kobro pavyko pabėgti iš Rusijos ir įsikurti Vilniuje, kur jau buvo apsigyvenę dailininko tėvai. Vilniuje jis dėstė piešimą, kartu su Vytautu Kairiūkščiu 1923 m. surengė Naujojo meno parodą, davusią pradžią lenkų konstruktyvumui. Nuo 1931 m. Strzemińskis gyveno Lodzėje, kilus Antrajam pasauliniam karui persikėlė į Vilniaus kraštą, bet netrukus šeima ir vėl grįžo į Lodzę, kur ir prabėgo paskutiniai dailininko gyvenimo metai, rodomi filme.

 

Johnny Deppas naujoje „Žmogžudystės Rytų eksprese“ ekranizacijoje

Johnny Deppas ir Daisy Ridley vaidins naujoje Agathos Christie romano „Žmogžudystė Rytų eksprese“ (1934) ekranizacijoje, kurią rengiasi kurti britų aktorius bei režisierius Kennethas Branagh. Jis vaidins ir detektyvą Erkiulį Puaro, kuriam teks aiškintis, kas įvykdė žmogžudystę legendiniame traukinyje, kai ekspresas įstrigs sniegynuose kažkur Jugoslavijoje. Taip pat minimos Judie Dench, Michelle Pfeiffer pavardės. Filmavimas prasidės lapkritį Londone, filmo prodiuseriai Ridley’is Scottas ir Simonas Kinbergas. Premjera numatyta ateinančių metų lapkričio 29 dieną.

 

Pati garsiausia Christie knygos ekranizacija – 1974 m. sukurta Sydney’aus Lumeto. Puaro joje suvaidino Albertas Finney’is. Šiame filme taip pat vaidino Lauren Bacall, Vanessa Redgrave, Ingrid Bergman, Seanas Connery, Johnas Gielgudas.

 

Grįžta prie „Nuostabių griuvėsių“ projekto

Jesso Walterio romanas „Nuostabūs griuvėsiai“ („Beautiful Ruins“), kritikuojantis Holivudo kultūrą, pasirodė 2012 m. ir iškart tapo bestseleriu. Romano veiksmas prasideda 1962-aisiais, italų miestelyje Ligurijos jūros pakrantėje. Šviesiaplaukė graži jauna moteris apsigyvena jaunuolio Paskualės šeimos viešbutyje. Tai amerikiečių aktorė, ji mirtinai serga. Po 50 metų pagyvenęs italas ateina į Holivudo studiją ieškodamas moters, kurią sutiko kadaise. Praeitį ir dabartį pasakojime jungia įvykiai, vykę Romoje, „Cinecitta“ studijoje, kai buvo filmuojamas istorinis Josepho Mankiewicziaus filmas „Kleopatra“.

 

Filmą pagal „Nuostabius griuvėsius“ rengėsi kurti Toddas Fieldas, jis planavo rašyti scenarijų kartu su Walteriu. Dabar ekranizacijos teisės atiteko „Fox 2000“, scenarijų rašys serialo „Transparent“ (2015) autoriai. Studija pasiūlė „Nuostabių griuvėsių“ ekranizaciją prodiusuoti Samui Mendesui („007 Spectre“), jis gali tapti ir filmo režisieriumi.

 

Angelina Jolie ne tik skiriasi

Aktorė ir režisierė Angelina Jolie rengiasi vaidinti amerikiečių „Air Force“ majorę Mary Jennings Hegar jos autobiografinės knygos „Šauti kaip mergina“ („Shoot Like a Girl“) ekranizacijoje. Ši sraigtasparnio pilotė išgelbėjo šimtus žmonių mūšių laukuose, tačiau kasdienybėje kentė savo kolegų diskriminaciją.

 

Parengė Ž. P.

Alejandro González Inárritu
Alejandro González Inárritu
Kadras iš filmo „Povaizdis“
Kadras iš filmo „Povaizdis“
Daisy Ridley
Daisy Ridley
Sam Mendes
Sam Mendes
Angelina Jolie
Angelina Jolie