7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 28 (1180), 2016-09-16
Kinas
Meryl Streep
Meryl Streep

Netikėti Venecijos kino festivalio laureatai

Šeštadienį pasibaigusio Venecijos kino festivalio dalyvius nustebino netikėti rezultatai: režisieriaus Samo Mendeso vadovaujamas žiuri „Auksiniais liūtais“ apdovanojo Filipinų režisieriaus Lavo Diazo filmą „Moteris, kuri išėjo“ („The Woman Who Left“) – nespalvotą pasakojimą apie neteisingai apkaltintą mokytoją, kuri išeina į laisvę po 30 už grotų praleistų metų. Filmą įkvėpė Levo Tolstojaus apsakymas ir jis trunka tris su puse valandos. Atsiimdamas apdovanojimą režisierius sakė: „Tai apdovanojimas mano šaliai, filipiniečiams. Už mūsų darbus, už žmonijos darbus.“ Tai jau antrasis šiemet svarbaus festivalio prizas labai ilgų, kartais trunkančių net per 8 valandas filmų kūrėjui Lavui Diazui – vasarį jo „Lopšinė liūdnai paslapčiai“ pelnė Berlyno kino festivalio „Sidabrinį liūtą“ filmui, atveriančiam naujas kino perspektyvas.

 

Žiuri prizu apdovanotas antrasis madų kūrėjo Tomo Fordo filmas „Naktiniai žvėrys“ („Nocturnal Animals“, pagal Austino Wrighto romaną „Tomas ir Susan“), pasakojantis apie meno galerijos savininkę, kuri įsitikinusi, kad jos buvusio vyro parašyta knyga pranašauja kerštą.

 

„Sidabriniai liūtai“ už geriausią režisūrą paskirti dviem režisieriams – meksikiečiui Amatui Escalantei už pasakojimą ties mokslinės fantastikos ir siaubo filmo riba „Užkampis“ („La región salvaje“) ir rusų kino klasikui Andrejui Končialovskiui už filmą „Rojus“ („Rai“), kurio herojė, rusų aristokratė emigrantė, Antrojo pasaulinio karo metais atsiduria nacių koncentracijos stovykloje, nes slėpė žydų vaikus.

 

Specialiuoju žiuri prizu apdovanota Any Lily Amirpour už filmą „The Bad Batch“. Geriausios aktorės apdovanojimas atiteko amerikietei Emmai Stone, suvaidinusiai miuzikle „La La Land“, o geriausio aktoriaus – argentiniečiui Oscarui Martinezui už vaidmenį filme „Nusipelnęs pilietis“ („El ciudadano ilustre“) – komedijoje apie meną, šlovę ir provincialų pavydą. Už geriausią scenarijų apdovanotas Noah Oppenheimas – Pablo Larraino filmo „Jackie“, pasakojančio apie Jacqueline Kennedy, autorius. Tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCi prizas paskirtas filmui Stephene’o Brize filmui „Gyvenimas“ („Une vie“, pagal Guy de Maupassant’ą).

 

Venecijoje apdovanoto Lavo Diazo filmo fragmentas:

 

Prizas už geriausią vyro vaidmenį Juozui Budraičiui

Šeštadienį Anapoje (Rusija) baigėsi ir Atvirasis NVS ir Baltijos šalių festivalis „Kinošok 2016“. Didysis prizas paskirtas kazachų režisieriaus Adilchano Jeržanovo filmui „Maras Karataso aule“ („Čuma v aule Karatas“). Prizu už režisūrą apdovanota latvių režisierė Laima Pakalniņa už filmą „Aušra“ (Latvija, Lenkija, Estija).

 

Prizais už geriausią vyro vaidmenį apdovanoti du aktoriai – Juozas Budraitis už vaidmenį Algimanto Puipos filme „Edeno sodas“ ir Timofejus Tribuncovas už vaidmenį Nikolajaus Dostalio filme „Vienuolis ir velnias“ („Monach i bes“, Rusija). Pastarasis filmas gavo ir prizą už geriausią scenarijų, kurį parašė Jurijus Arabovas. Prizo už moters vaidmenį šiemet nuspręsta neskirti. Viso pagrindiniame konkurse parodyti aštuoni filmai.

 

Pavelo Luspekajevo garbės prizas už gyvenimo nuopelnus įteiktas aktorei Alai Demidovai, kuri šiemet buvo ir žiuri prezidentė. Rusijos kino kritikų ir kinotyrininkų gildija savo prizą paskyrė Elmi Nuuganeno filmui „1944“ (Estija, Suomija).

 

Trumpo metražo filmų konkurse Didysis prizas paskirtas Natalijos Nazarovos filmui „Jonvabalis“ („Svetliačok“). Šiame konkurse taip pat dalyvavo lietuviškas filmas – Gabrielės Urbonaitės „Namo“.

 

Meryl Streep vaidins J.J. Abramso seriale

Serialo pagrindas – Nathano Hillo romanas „The Nix“, pasirodęs rugpjūčio pabaigoje. Pagrindinis romano veikėjas – koledžo dėstytojas Samuelis. Jis žaidžia online žaidimus ir svajoja tapti rašytoju, tačiau leidyklai pažadėtas romanas nejuda iš vietos. Staiga Samuelio gyvenime pasirodo jo motina Fei, kuri paliko šeimą, kai Samuelis dar buvo vaikas. Moteris tapo garsenybe, nes apmėtė akmenimis konservatyvų kandidatą į JAV prezidentus. Žiniasklaida pristato Fei kaip radikalią kovotoją, kurios praeitis – gana miglota. Tačiau Samuelis įsitikinęs, kad tai netiesa, ir nusprendžia parašyti mamos – buvusios hipės biografiją. Taip jis tikisi išspręsti problemą su leidėju, kuriam pasižadėjo parašyti knygą. Motiną ir vaidins Meryl Streep. J.J. Abramsas, kuris žinomas kaip naujausio „Žvaigždžių karų“ filmo kūrėjas, bus ne tik serialo prodiuseris, bet ir režisuos kelias jo serijas. Premjeros data dar nežinoma.

 

Parengė Ž. P.

Meryl Streep
Meryl Streep
Juozas Budraitis ir Algimantas Puipa  filmuojant „Edeno sodą“
Juozas Budraitis ir Algimantas Puipa filmuojant „Edeno sodą“