7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Zabriskie Point“ – Antonioni filmas apie Ameriką

Kino klasikos vakarų ciklas „Skalvijos“ kino centre

„Skalvijos“ inf.
Nr. 27 (1179), 2016-09-09
Kinas
„Zabriskie Point“
„Zabriskie Point“

Trečius metus Kino klasikos vakarų ciklą tęsiantis „Skalvijos“ kino centras kviečia grįžti prie vieno iš svarbiausiųjų modernaus kino kūrimo meistrų Michelangelo Antonioni kūrybos. Prieš kelerius metus „Skalvijoje“ buvo pristatyta šio režisieriaus filmų retrospektyva. Šįkart kino klasikos gerbėjams siūlomas Lietuvoje nerodytas Antonioni filmas „Zabriskie Point“ (1970). Beje, pirmą kartą kino klasikos ciklo filmas pasieks ne tik Vilniaus, bet ir Klaipėdos (rugsėjo 22 d. Klaipėdos Kultūros fabrike) bei Utenos (rugsėjo 26 d. Kino namuose „Taurapilis“) žiūrovus.

 

„Niekas negali pasakyti, apie ką bus naujasis Michelangelo Antonioni filmas, net ir pats Antonioni“, – prieš pasirodant „Zabriskie Point“ skelbta kino leidiniuose. Tačiau 1968 m., duodamas interviu rašytojui Alberto Moraviai, režisierius sakė: „Zabriskie Point“ – tai filmas apie Ameriką. Amerika – tikrasis filmo herojus. Filmo veikėjai – tik pretekstas.“

 

„Zabriskie Point“ – pirmasis ir vienintelis JAV kurtas Antonioni filmas. Jo imtis režisierių įkvėpė 1967-ųjų kelionė po šalį, kurią jam surengė Holivudo kino studija „Metro Goldwyn Mayer“. Po itin sėkmingo Antonioni filmo „Fotopadidinimas“ („Blow-Up“) kompanija siekė finansuoti naująjį režisieriaus darbą.

 

„Zabriskie Point“ į kino ekranus perkėlė 7-ojo dešimtmečio Ameriką, laikotarpiui būdingus politinius neramumus, studentų diskusijas, kontrkultūros maištą. Prieš korporacinę Ameriką kovojantis studentas Markas susitinka su Daria. Keliaudami per dykumą jie atsisako visko, kas siejama su materialumu, atsiduoda regimojo pasaulio grožiui.

 

Tame pačiame interviu Moraviai Antonioni sakė: „Mano požiūris į Ameriką pasireiškia amerikiečių padalijimu į dvi labai skirtingas kategorijas: du trečdaliai amerikiečių – nepakeliami, erzinantys žmonės. Vienas trečdalis – nuostabūs. Pirmieji – tai vidurinė klasė, antrieji – jaunimas. Pastarieji mane traukia abejingumu pinigams, tyrumu, maištinga dvasia ir naujumu.“ Pasak režisieriaus, „tam tikra prasme filmo „Zabriskie Point“ veikėjai yra tipiški šiuolaikinei Amerikai. Juos jungia ne psichologinė, o ideologinė giminystė. Ši ideologinė bendrybė tampa komunikavimo būdu, būdu pasiekti abipusį supratimą.“

 

Pagrindiniais filmo aktoriais tapo neprofesionalai Markas Frenchette’as ir Darja Halprin. Marką Antonioni atrado keliaudamas po Ameriką. Pamatęs, kaip šis aršiai aiškinasi santykius su moterimi, režisierius suprato radęs tinkamo temperamento vyrą. Po „Zabriskie Point“ Frenchette’as atsidūrė sektoje, bandydamas apiplėšti banką pateko į kalėjimą, kur per nelaimingą atsitikimą mirė. Halprin ištekėjo už maištingojo filmo „Nerūpestingas keliautojas“ („Easy Rider“) kūrėjo – aktoriaus ir režisieriaus Denniso Hopperio, o santuokai nutrūkus kartu su motina įkūrė šiuolaikinio šokio ir muzikos mokyklą.

 

Ypatingą dėmesį Antonioni skyrė filmo atmosferos sukūrimui, vidinių herojų išgyvenimų perteikimui, jų dilemoms. Jis buvo vadinamas šiuolaikinio žmogaus vienatvės dainiumi. Gal todėl nepratę prie panašaus kino Antonioni filmus vadino tais, „kuriuose nieko nevyksta“. Tačiau net abejingiausius sukrėsdavo išskirtinės kulminacinės Antonioni filmų scenos.

 

„Zabriskie pPoint“ skamba grupių „Pink Floyd“, „The Youngbloods“, „The Rolling Stones“, „Grateful Dead“ kūriniai.

 

Daugiau informacijos ieškokite www.skalvija.lt

„Zabriskie Point“
„Zabriskie Point“
„Zabriskie Point“
„Zabriskie Point“
„Zabriskie Point“
„Zabriskie Point“
Michelangelo Antonioni filmuojant „Zabriskie Point“
Michelangelo Antonioni filmuojant „Zabriskie Point“