7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 26 (1178), 2016-09-02
Kinas Trumpai
„Malholando kelias“
„Malholando kelias“

Elžbieta Latėnaitė vaidina Konstantino Bogomolovo kino debiute

Skandalingas rusų teatro režisierius Konstantinas Bogomolovas pasekė kolegų Ivano Vyrypajevo, Kirilo Serebrennikovo, Vasilijaus Sigarevo, Vladimiro Mirzojevo pėdomis ir nusprendė sukurti filmą. Jis ekranizuoja 2000 m. parašytą Vladimiro Sorokino apsakymą „Nastia“. Filmo veikėjai – dvarininkų šeima, kuri iškepa rusiškoje krosnyje šešiolikos sulaukusią dukterį Nastią, o paskui ją valgo kalbėdamiesi apie Nietzschę, Rusiją ir tarnų auklėjimą. Bogomolovas veiksmą perkėlė į mūsų dienas. Nastią vaidina Olga Fedotova, jos motiną – Elžbieta Latėnaitė, tėvą – vyru nugrimuota Darja Moroz, šventiką – Olegas Garkuša.

Filmui dar nepasirodžius, sukruto rusų visuomenininkai aktyvistai, kurie kaltina rašytoją ekstremizmu, pasityčiojimu iš stačiatikių vertybių ir reikalauja uždrausti platinti Sorokino apsakymą Rusijoje bei patraukti atsakomybėn Bogomolovą.

Beje, Vilniuje, Mažajame teatre statydamas spektaklį „Mano tėvas – Agamemnonas“, Bogomolovas Ifigenijos mitą analizavo pasitelkęs būtent „Nastią“.

Tačiau 2017 m. pasirodys ir dar vienas Bogomolovo filmas pagal jo spektaklį „Metai, kai aš negimiau“ („God, kogda ja ne rodilsia“, pagal Viktoro Rozovo pjesę), kuriame vaidina tėvas ir sūnus Olegas ir Pavelas Tabakovai, Ana Čipovskaja ir Darja Moroz.

Pastarojo filmo anonsas:

 

100 geriausių šio amžiaus filmų

„BBC Culture“ paprašė 177 kino kritikų iš 36 šalių išrinkti geriausius iki šiol sukurtus šio amžiaus filmus. Kiekvienas kritikas galėjo pateikti 10 filmų sąrašą. Visą sąrašą sudarė 599 filmai, iš kurių ir buvo sudarytas geriausiųjų šimtas. Nugalėtoju tapo 2001 m. Davido Lyncho filmas „Malholando kelias“ („Mulholland Drive“). Pasak „BBC Culture“ redaktoriaus Matthew Andersono, šie filmai žadina stipriausius jausmus. Jis mano, kad sąrašas paskatins diskusijas ne tik tarp kritikų ar kino gerbėjų. Pirmajame dešimtuke taip pat atsidūrė Wong Kar-wai filmas „Meilės laukimas“ (2000), Paulo Thomaso Andersono „Bus kraujo“ (2007), Hayao Miyzaki animacinis filmas „Stebuklingi Šihiros nuotykiai dvasių pasaulyje“ (2001), Richardo Linklaterio „Vaikystė“ (2014), Michelio Gondry „Jausmų galia“ (2004), Terence’o Malicko „Gyvenimo medis“ (2011), Edwardo Yango „Ir vienas, ir du“ („Yi, Yi“, 2000), Asgharo Farhadi „Išsiskyrimas“ (2011) bei brolių Coenų „Groja Liuvinas Deivisas“ (2013). Lietuviškų filmų sąraše nėra.

 

Visą sąrašą galima rasti čia:

http://www.bbc.com/culture/story/20160819-the-21st-centurys-100-greatest-films

 

Paskelbti Europos kino akademijos apdovanojimų pretendentai

Europos kino akademija paskelbė 50 vaidybinių filmų iš 33 Europos šalių, kurie pretenduos į šių metų Europos kino apdovanojimus. Jie šiemet bus paskirti 29 kartą. 20 šalių, kurios turi daugiausia Akademijos narių, galėjo pristatyti po vieną nacionalinį filmą. Visą sąrašą sudarė ekspertai Péteris Bognáras (Vengrija), Dave’as Calhounas (D. Britanija), Paz Lazaro Barquilla (Ispanija), Christophe’as Leparcas (Prancūzija) ir Alikas Špiliukas (Ukraina).

 

Netrukus 3 tūkstančiai Europos kino akademijos narių galės balsuoti už geriausią Europos filmą, režisierių, aktorius, scenaristą. Nominacijos bus paskelbtos lapkričio 5 d. Sevilijos Europos kino festivalyje (Ispanija). 7 narių žiuri spręs, kam skirti apdovanojimus už geriausią operatoriaus, montuotojo, dailininko, kostiumų dailininko, kompozitoriaus ir garso dizainerio bei grimuotojo darbą. Visi apdovanojimai bus teikiami gruodžio 10 d. Vroclave, šiemetinėje Europos kultūros sostinėje.

 

Tarp pristatytųjų – ne vienas filmas, kurį jau galėjo pasižiūrėti ir Lietuvos žiūrovai. Tai latvių režisierės Lailos Pakalninos „Aušra“, lenkų režisierių Agnieszkos Smoczyńskos „Šokių aikštelės dukterys“ ir Tomaszo Wasilewskio „Jungtinės meilės valstijos“, čekų Tomášo Weinrebo ir Petro Kazdos filmas „Aš, Eva Hepnarova“, danų Thomaso Vinterbergo „Komuna“ ir Thobiaso Lindholmo „Karas“, graikės Athinos Rachel Tsangari „Ševaljė“, brito Stepheno Frearso „Florence“, ukrainietės Evos Neymann „Giesmių giesmė“, kurią nufilmavo Rimvydas Leipus, bei ką tik ekranuose pasirodęs Maren Ade filmas „Tonis Erdmanas“ (Vokietija, Austrija).

 

Visą sąrašą galima rasti čia: www.europeanfilmawards.eu 

 

 

Filmas apie Cézanne’o ir Zola draugystę

Rugsėjo pabaigoje Prancūzijos ekranuose pasirodys Danièle Thompson filmas „Sezanas ir aš“ („Cézanne et moi“), pasakojantis apie svarbiausių XX a. pradžios prancūzų kūrėjų – dailininko Paulio Cézanne’o ir rašytojo Emile’io Zola draugystę, kuri truko 40 metų. Pagrindinius personažus suvaidino Guillaume’as Gallienne’as ir Guillaume’as Canet.

 

Menininkai susidraugavo būdami trylikos, kartu svajojo apie merginas ir šlovę. Paulis buvo turtingas, Emile’is – vargšas. Vėliau abu paliko Eksą ir išvyko į Paryžių. Čia jie lankėsi tose pačiose vietose, mylėjo tas pačias moteris, badavo, svaiginosi absentu. Vienas tapo dailininku, kitas – rašytoju. Paulį šlovė apėjo, bet Emile’is turi viską – vardą, pinigus ir tobulą moterį, kurią anksčiau mylėjo Paulis. Jie pykstasi, teisia vienas kitą ir žavisi vienas kitu, skiriasi ir vėl susitinka visai kaip įsimylėjusi pora. Filme parodytas veikėjų gyvenimo periodas nuo 13 iki 48 metų, kai jie galutinai susipyko ir nustojo kalbėtis. Taip pat vaidina Alice Pol, Déborah Francois, Laurent Stocker, Sabine Azéma.

 

Filmo anonsas:

 

Parengė Ž. P.
 

„Malholando kelias“
„Malholando kelias“
„Tonis Erdmanas“
„Tonis Erdmanas“