7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 22 (1174), 2016-06-03
Kinas Trumpai
Aktorius Velimiras Bata Żivojinovićius
Aktorius Velimiras Bata Żivojinovićius

Mirė Bata Żivojinovićius

Gegužės 22 d. vienoje Belgrado ligoninėje mirė Velimiras Bata Żivojinovićius – didžiausia jugoslavų kinų žvaigždė, kurią prisimena ir ne vienas lietuvių sinefilas. Żivojinovićius gimė 1933 m. Mladenovace, dabartinėje Serbijoje. Kine jis debiutavo 1955 metais. Tačiau jau prieš tai, būdamas penkiolikmetis, jis buvo statistas teatre. Baigęs Belgrado teatro, kino ir muzikos akademiją Żivojinovićius dirbo teatre, kuriam visada atiduodavo pirmenybę, nors sakoma, kad jis buvo daugiausiai vaidmenų Jugoslavijos kine suvaidinęs aktorius. Iš viso jis suvaidino per 300 filmų ir serialų.

 

Żivojinovićiaus populiarumo viršūnė – 7-asis ir 8-asis dešimtmečiai, kai aktorius daug filmavosi filmuose, kurių veiksmas nukelia į Antrojo pasaulinio karo metus ir pasakojama apie jugoslavų partizanus. Faktūriškas, masyvus, išraiškingas, gilių akių aktorius buvo labai tikroviškas. Jis išgarsėjo filmuose „Kozara“ (1962, rež. Velko Bulajič), „Trys“ (kitas pavadinimas „Papartis ir ugnis“, rež. A. Petrovičius, 1965). Žiūrovai mėgo ir socialines dramas bei komedijas, kuriose vaidino Żivojinovićius. Būtent jis sukūrė įsimintiną čigoną Mirtą poetiniame A. Petrovičiaus filme „Aš mačiau net laimingų čigonų“ (1967), budelį istoriniame filme „Dervišas ir mirtis“ (rež. Z. Velimirovic, 1974). Pats garsiausias Żivojinovićiaus filmas „Valteris gina Sarajevą“ (rež. H. Krvavac, 1972) – aktorius pelnė žvaigždės statusą net Kinijoje, mat filmą čia kasmet rodo televizija.

 

„Čia visad šviečia saulė“ nugalėjo „Millennium Docs Against Gravity“ konkurse
Neseniai Varšuvoje pasibaigusio vieno didžiausių pasaulyje dokumentinių filmų festivalio „Millennium Docs Against Gravity“ pagrindinio konkurso Didžiuoju prizu apdovanotas Vitalijaus Manskio filmas „Čia visad šviečia saulė“, kuris neseniai pelnė ir „Kino pavasario“ prizą. Festivalis gegužės 13–22 dienomis vyko Varšuvoje ir dar dvidešimtyje Lenkijos miestų. Buvo parodyta per 150 geriausių pastarųjų metų dokumentinių filmų iš viso pasaulio.

Rugpjūtį prasidės Andrejaus Zviagincevo „Nemeilės“ filmavimas

Naujas rusų režisieriaus Andrejaus Zviagincevo („Jelena“, „Leviatanas“) filmas „Nemeilė“ („Loveless“) bus bendras rusų kino kompanijos „Non-Stop Production“ ir prancūzų „Why Not Productions“ projektas. Filmavimas prasidės rugpjūtį. Nors Zviagincevas slepia, apie ką bus filmas, sklando gandai, kad jis pasakos apie šeimą, atsidūrusią ties skyrybų riba tada, kai dingsta jų dvylikametis sūnus.

Filmas apie kazachų prezidentą
Įvyko rusų režisieriaus Sergejaus Snežkino filmo „Taip lėmė žvaigždės“ („Tak složilis zviozdy“) premjera. Šis filmas užbaigė penkių dalių kino epopėją „Lyderio kelias“, skirtą Kazachstano prezidentui Nursultanui Nazarbajevui. Anksčiau pasirodę filmai „Mano vaikystės dangus“, „Ugnies upė“, „Geležies kalnas“, „Suplėšant uždarą ratą“ pasakojo apie būsimojo prezidento vaikystę ir jaunystę. Juos sukūrė režisierius Rustemas Abdrašovas. Naujojo filmo scenarijus parašytas Nazarbajevo autobiografinių knygų motyvais, panaudojant jo kolegų ir draugų prisiminimus. „Taip lėmė žvaigždės“ siužetas paprastas: į Astaną atskrenda anglų rašytojas Džeremis Vilsonas. Jo tikslas – paimti tautos lyderio interviu. Palaipsniui Nazarbajevo interviu tampa pasakojimu apie gyvenimą, likimą ir sunkų kelią į šalies nepriklausomybę. Prezidentas supažindina svečią su vietos papročiais, prisimena sunkiausius savo gyvenimo tarpsnius. Filmas apima periodą nuo 1984-ųjų, kai Nazarbajevas tapo ministrų tarybos pirmininku, iki 1991-ųjų, kai jis pirmąkart buvo išrinktas Kazachstano prezidentu.

 

Nazarbajevą suvaidino Berikas Aitžanovas, anglų rašytoją – Hugh Fraseris, Borisą Jelciną – Aleksejus Guskovas, Genadijų Kolbiną – Sergejus Garmašas, Michailą Gorbačiovą – Igoris Ugolnikovas, Raisą Gorbačiovą – Darja Moroz.

 

Reklaminis filmo anonsas:

 

Warreno Beatty sugrįžimas

Vienas Naujojo Holivudo kūrėjų, režisierius, aktorius ir moterų širdžių užkariautojas Warrenas Beatty („Bonė ir Klaidas“, „Raudonieji“) po daugelio metų grįžo į filmavimo aikštelę. Jis kurs filmą „Nepaisant taisyklių“ („Rules Don’t Apply“) ir vaidins jame milijardierių Howardą Hughesą. Veiksmas nukels į 1958-uosius, o pasakojamos istorijos centre bus milijardieriaus vairuotojas ir aktorė, kuri pasirašė kontraktą su Hughesu. Bus įdomu palyginti filmą su kitu, kuris taip pat pasakoja milijardieriaus ir keistuolio istoriją: Martino Scorsese’s „Aviatoriuje“ Hughesą suvaidino Leonardo DiCaprio.

 

Naujas Sergejaus Solovjovo filmas atidarys Maskvos kino festivalį

Birželio 23 dieną 38-ąjį Tarptautinį Maskvos kino festivalį atidarys naujas Sergejaus Solovjovo filmas „Kedai“ („Ke-dy“). Tai Andrejaus Gerasimovo apsakymo „Paradise Found“ ekranizacija. Filmas pasakoja apie jaunuolio ir jo mylimosios bei jos keisto vaiko santykius. Filme vaidina Nikolajus Suslovas, Aglaja Šilovskaja, Ilja Nagirniakas ir Basta (Vasilijus Vakulenka). Rusijai festivalio konkurse atstovaus Nikolajaus Dostalio filmas „Vienuolis ir kipšas“ („Monach i bes“), sukurtas pagal Jurijaus Arabovo scenarijų. Žiuri vadovaus bulgarų režisierius Ivailo Christovas, pernai už filmą „Lūzeriai“ apdovanotas „Auksiniu šventuoju Georgijumi“ – pagrindiniu Maskvos kino festivalio prizu.

 

Parengė Ž. P.

Aktorius Velimiras Bata Żivojinovićius
Aktorius Velimiras Bata Żivojinovićius
Režisierius Andrejus Zviagincevas
Režisierius Andrejus Zviagincevas
Kadras iš filmo „Čia visad šviečia saulė“
Kadras iš filmo „Čia visad šviečia saulė“
Sesuo ir brolis Shirley MacLaine ir Warrenas Beatty per „Oskarų“ ceremoniją 1966-aisiais
Sesuo ir brolis Shirley MacLaine ir Warrenas Beatty per „Oskarų“ ceremoniją 1966-aisiais
Kadras iš filmo „Kedai“
Kadras iš filmo „Kedai“