7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 19 (1171), 2016-05-13
Kinas Trumpai
Švedų aktorė Alicia Vikander
Švedų aktorė Alicia Vikander

„Platininiai liūtai“ Januszui Majewskiui

2016 m. rugsėjo 24 d., per 41-ojo Gdynės kino festivalio uždarymą, „Platininius liūtus“ atsiims garsus lenkų režisierius ir scenaristas Januszas Majewskis. Šį apdovanojimą festivalio organizatoriai skiria už kūrybos nuopelnus. Tarp ankstesnių metų laureatų yra Jerzy Antczakas, Tadeuszas Konwickis, Romanas Polanskis. Pernai naujausias Majewskio filmas „Ekscentrikai, arba Saulėtoje gatvės pusėje“ Gdynėje buvo apdovanotas „Sidabriniais liūtais“.

 

Majewskis gimė 1931 m. Lvove, jis  mokėsi architektūros Krokuvoje ir kino režisūros Lodzėje. Darbą kine pradėjo 6-ajame dešimtmetyje kaip scenografas, vėliau kūrė dokumentinius ir televizijos filmus,  didžiajame kine debiutavo 1966 metais.

 

Majewskis išgarsėjo filmais „Lokis“ (1970), „Gorgonovos byla“ (1977), „Mirusios kalbos pamoka“ (1977), „Epitafija Barborai Radvilaitei“ (1982), televizijos serialu „Karalienė Bona“ (1980). Per 50 kūrybos metų Majewskis sukūrė įvairiausių žanrų filmų – istorinių, muzikinių, komedijų, televizijos spektaklių. Taip pat jis yra kuria biografines knygas ir apsakymus.

 

Naujoji Lara Kroft bus Alicia Vikander

„Oskaru“ už antro plano moters vaidmenį filme „Danų mergina“ šiemet apdovanota švedė Alicia Vikander gavo vieną geidžiamiausių Holivudo vaidmenų. Ji pakeis Angeliną Jolie naujame filme apie Larą Kroft.

 

Archeologė iš D. Britanijos yra populiarių videožaidimų, kurių pirmasis pasirodė 1996 metais, herojė. 2001 ir 2003 metais vaidmenys filmuose apie Larą Kroft ir atnešė pasaulinę šlovę Angelinai Jolie. Šie filmai uždirbo 432 milijonus dolerių.

 

2013 m. „Square Enix“ išleido žaidimą, kuris iš naujo pasakoja, kaip atsirado Lara Kroft. Šįkart personažas labiau primena paprastą merginą. Jaunesnė, nes 21-erių herojė vyksta į savo pirmąją ekspediciją. Filmas taip pat remsis šiuo žaidimu, jį režisuos norvegas Roaras Uthaugas, išgarsėjęs ir Lietuvoje rodytu filmu „Banga“ (2015).

 

Paskelbta, kas vaidina „Tvin Pykse“

Garsiojo serialo pabaigoje Laura Palmer pasakė FTB agentui Kuperiui, kad jie susitiks po 25 metų. Jie jau beveik praėjo, tad serialo gerbėjai sulaukė žinios, kas vaidina „Tvin Pykso“ tęsinyje. Monica Bellucci, Amanda Seyfried, Timas Rothas, Tomas Sizemore’as, Trentas Reznoras, Jeremy Daviesas, Eddie Vedderis, Naomi Watts... Sąrašas ilgas ir tai nestebina, nes kas nenorėtų vaidinti kultiniame seriale. Po daugelio prieštaringų informacijų, Davido Lyncho ir Marko Frosto jau filmuojamas, o gerbėjai laukia 18 naujų serijų premjeros. Taip pat patvirtinta, kad į tęsinį sugrįš ir pirmųjų dviejų sezonų žvaigždės Kyle’as MacLachlanas, Davidas Duchovny, Alicia Witt, Davidas Patrickas Kelly ir Harry Deanas Stantonas. Tačiau nepamatysime Laros Flynn Boyle ir Piper Laurie, kurios atsisakė savo vaidmenų.

 

Amerikos kino akademija prašo narių CV

Amerikos kino akademija kai kurių savo narių paprašė gyvenimo aprašymų, kad galėtų patvirtinti jų kompetenciją. „Oskarus“ skirianti institucija turi trejus su puse metų, kad atnaujintų sudėtį. Iki 2020 metų pusė balsuojančiųjų turi būti moterys ir mažumų atstovai. Todėl Akademija ir pradėjo tikrinti savo narius. Remiantis jų aktyvumu bus sprendžiama, ar palikti teisę ir toliau rinkti „Oskarų“ laureatus. Vienas iš Akademijos vadovės Cheryl Boone Isaacs siūlymų yra suteikti teisę balsuoti 10 metų, po to narys turės įrodyti savo kompetenciją ir profesinį aktyvumą. Iki šiol teisė balsuoti buvo suteikiama iki gyvos galvos.

 

„Ambiancé“ – filmas, kuris truks 30 dienų

Filmo „Ambiancé“ režisierių – 48-erių švedą Andersą Webegergą – žavi laikas. Jis mano, kad tai „neegzistuojanti koncepcija, kurios žmonės nesugeba kontroliuoti, bet nuo kurios yra visiškai priklausomi.“ Jo filmas truks 720 valandų, premjera įvyks 2020-ųjų gruodžio 31-ąją. Filmas bus rodomas tik vieną kartą, iškart keliose pasaulio vietose. Po to „Ambiancé“ bus sunaikintas. Taip pasibaigs ir režisieriaus kino karjera. Pasak jo, tai būdas pasitraukti iš kino. Iš filmo liks tik 100 ranka pasirašytų ir sunumeruotų fotografijų.

 

„Ambiancé“ anonsas jau sukurtas viename gamtos draustinyje Švedijos pietuose. Jis trunka 7 valandas 20 minučių:

 

 

Toje vietoje prieš beveik 60 metų Ingmaras Bergmanas filmavo Riterio ir Mirties šachmatų partiją filmui „Septintas antspaudas“. Būtent šia scena ir remiasi anonsas. Jame vaidina du performanso menininkai Stina Pehrsdotter ir Niclasas Hallbergas. Muziką parašė vokiečių kompozitorius Martinas Juhlsas.

 

Nors „Ambiancé“ jau vadinamas ilgiausiu visų laikų filmu, iš tikrųjų iki rekordo jam trūks 137 valandų. Dabar ilgiausiu laikomas 2012 metais sukurtas švedų filmas „Logistics“, kuriame rodoma kelionė į vieną Kinijos fabriką.

 

Parengė Ž.P.

Švedų aktorė Alicia Vikander
Švedų aktorė Alicia Vikander
Maciejus Stuhras Januszo Majewskio filme „Ekscentrikai, arba Saulėtoje gatvės pusėje“
Maciejus Stuhras Januszo Majewskio filme „Ekscentrikai, arba Saulėtoje gatvės pusėje“
Kadras iš „Tvin Pykso miestelio“
Kadras iš „Tvin Pykso miestelio“