7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 17 (1169), 2016-04-29
Kinas Trumpai
Aktorė Agata Buzek
Aktorė Agata Buzek

Nancy Spielberg prodiusuoja filmą apie Varšuvos getą

Steveno Spielbergo sesuo Nancy Spielberg prodiusuoja bendros amerikiečių ir lenkų gamybos filmą apie pogrindinį Varšuvos geto archyvą. Pagrindinis filmo herojus Emanuelis Ringelblumas (1900–1944) buvo istorikas. Antrojo pasaulinio karo metais Varšuvos gete jis subūrė pogrindinę intelektualų ir visuomenininkų grupę „Oneg Szabat“. Grupė sukaupė dokumentų rinkinį, kuriame buvo oficialūs laiškai, plakatai, laikraščiai, teatrų programėlės, rankraščiai, piešiniai ir kiti gyvenimo gete liudijimai. Grupės nariai dokumentus slėpė metalinėse dėžėse ir pieno bidonuose. 1942-ųjų rugpjūtį ir 1943-iųjų vasarį jie paslėpė šį lobį vieno namo rūsyje. Ringelblumą vokiečiai sušaudė geto griuvėsiuose, aptikę bunkerį, kuriame jis slapstėsi. 1946 metais buvo rasta dešimt dėžių su dokumentais. Dar dvi dėžes 1950 metais rado statybininkai, statantys naują namą. Išgelbėtą archyvą sudaro 30 tūkstančių dokumentų, jį saugo Žydų istorijos institutas.

 

Būsimo dokumentinio su vaidybiniais elementais filmo pagrindas – amerikiečių istoriko Samuelio D. Kassowo knyga apie Ringelblumo archyvą „Kas parašys mūsų istoriją?“ („ Who Will Write Our History?“). Filmo scenarijaus autorė ir režisierė – Roberta Grossman, filmuos britų operatorė Dyanna Taylor, pelniusi 5 „Emmy“ apdovanojimus. Beveik visi filme vaidinantys aktoriai yra lenkai. Ringelblumą vaidins Piotras Głowackis, jo žmoną – Karolina Gruszka, „Onega Szabat“ bendradarbę – Jowita Budnik. Filmas gavo Lenkų kino meno instituto (PISF) paramą. Jis pasirodys 2017-aisiais.

 

Scarlett Johansson bus Zelda Fitzgerald

Scarlett Johansson, kurią netrukus pamatysime Anthony ir Joe Russo filme „Kapitonas Amerika. Pilietinis karas“ vaidins amerikiečių rašytojo F. Scotto Fitzgeraldo žmoną Zeldą, įkvėpusią ne vienos jo knygos, tarp jų ir „Didžiojo Getsbio“, heroję. Filmo, kuris vadinsis „Gražuolė ir prakeiktasis“ („The Beautiful and The Damned“) scenarijų parašė Hanna Weg. Jis pasakos apie audringos Zeldos santuokos metus, pažymėtus moters noro būti nepriklausoma. Zelda Sayre (1900–1948) taip pat rašė romanus, bet didžiąją gyvenimo dalį praleido psichiatrinėse ligoninėse. Filmo scenarijus 2007–2008 m. buvo atsidūręs „juodajame“ Holivudo scenarijų sąraše, mat jo nenorėjo jokia kino studija.

 

Filmas apie Mariją iš Magdalos

Garthas Davisas rengiasi kurti filmą apie Mariją iš Magdalos. Evangelijos heroję žada vaidinti Rooney Mara („Mergina su drakono tatuiruote“, „Kerol“). Joaquinui Phoenixui siūlomas Jėzaus Kristaus vaidmuo, bet galutinis aktoriaus sutikimas dar negautas, mat jis yra pasižadėjęs vaidinti Casey’io Afflecko vesterne „Far Bright Star“, kurio veiksmas nukels į 1916 metus. Mara ir Phoenixas jau buvo susitikę Spike’o Jonze’o filmo „Ji“ aikštelėje, kur vaidino išsiskyrusius sutuoktinius.

 

Filmas pagal sukrečiantį reportažą

Lenkų režisierius Borysas Lankoszas („Reversas“, „Tiesos grūdas“) rašo scenarijų pagal ką tik „European Press Prize“ apdovanotos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalistės Justynos Kopińskos reportažą „Ar Dievas atleis seseriai Bernadetai?“. Jis taip pat rengiasi režisuoti būsimą filmą. 2014 m. išspausdintame reportaže žurnalistė rašė apie prievartą vienuolių įkurtuose vaikų namuose Zabže. Vaikų namų direktorė sesuo Bernadeta buvo nuteista dvejus metus kalėti už fizinę ir psichinę prievartą bei pagalbą prievartaujant. Sukrečiantį pasakojimą apie žiaurią bausmių sistemą, kurią keliasdešimt metų vienuolės taikė vaikams, Kopińska pratęsė knygoje. Ji mano, kad ir knyga, ir reportažas pasiekia gana ribotą skaitytojų skaičių, o filmas leistų pasiekti milijonus. Pasak autorės, tai universalus pasakojimas, nes kalbama apie blogio prigimtį. Filmo kūrėjai tikisi, kad pagrindinį vaidmenį sutiks vaidinti Agata Buzek.

 

„Sostų karų“ aktorius vaidins Hitlerį

Britų aktorius Iwanas Rheonas vaidins Adolfą Hitlerį televizijos filme „Menininkas Adolfas“ („Adolf the Artist“), kuriame pasakojama apie nacių diktatoriaus jaunystės metus, kai šis 1907-aisiais atvyko į Vieną, tikėdamasis čia tapti garsiu tapytoju. Tačiau Hitleris neįstojo į Vienos menų akademiją. Rheono partneris šiame filme – Rupertas Grintas, vaidinęs Roną filmuose apie Harį Poterį. Jis bus Augustas Gustlis Kubizekas – Hitlerio kambario draugas.

 

Naujas Franciso Fordo Coppolos projektas

Amerikiečių kino klasikas Francis Fordas Coppola („Krikštatėvis“) rengiasi kurti didžiulį eksperimentinį filmą, kuris vadinsis „Distant Vision“. Režisierius, kuriam neseniai suėjo 77-eri, lankėsi Traibekos kino festivalyje Niujorke ir papasakojo, kad tai bus keturių vienos italų šeimos kartų istorija, papasakota „melagingo kino“ forma. Ką tai reiškia, kol kas neaišku, bet scenarijaus apimtis – 500 puslapių. Pasak režisieriaus, kinas, televizija ir kiti judančių paveikslėlių menai išgyvena „didžiosios kaitos“ momentą, todėl reikia eksperimentuoti, norint suprasti, kaip judėti toliau.

 

Bertrand’as Bonello sukūrė filmą apie miesto partizanus

Gera žinia prancūzų režisieriaus Bertrand’o Bonello gerbėjams – naujojo jo filmo „Nocturama“ premjera Prancūzijoje įvyks rugpjūčio 31 dieną. Filmas, kuris anksčiau vadinosi „Paryžius – tai šventė“, pasakos apie iš skirtingų socialinių sluoksnių kilusius Paryžiaus jaunuolius – miesto partizanus teroristus. Režisierių įkvėpė gatvės maištai Birmingeme ir amerikiečių rašytojas Bretas Eastonas Ellisas.

 

Parengė Ž.P.

Aktorė Agata Buzek
Aktorė Agata Buzek
Režisierius Bertrand’as Bonello
Režisierius Bertrand’as Bonello
Režisierius Francis Fordas Coppola
Režisierius Francis Fordas Coppola
Scarlett Johansson brolių Coenų filme „Šlovė Cezariui!“
Scarlett Johansson brolių Coenų filme „Šlovė Cezariui!“
Aktorius Iwanas Rheonas
Aktorius Iwanas Rheonas
Aktorė Karolina Gruszka
Aktorė Karolina Gruszka
Aktorė Rooney Mara
Aktorė Rooney Mara