7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasaris“ pristatė tarptautinę lietuvių filmų programą

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 11 (1163), 2016-03-18
Kinas Anonsai
„Evoliucija“
„Evoliucija“

Kovo 11-osios išvakarėse festivalis „Kino pavasaris“ pristatė lietuvių filmų programą. Joje bus rodomi Lietuvos kino kūrėjų, gyvenančių ne tik Lietuvoje, bet ir JAV ir Vakarų Europoje, filmai. Programą atidarys Albinos Griniūtės bendros Lietuvos, Suomijos ir Estijos gamybos dokumentinis filmas „Ateljė „Rojaus drabužiai“ („Paradise Gowns“). Jis pasakoja penkių Suomijos salyno gyventojų istorijas. Laikas čia tarsi sustojęs, o santykis su gamta – ypač ryškus. Griniūtė „Kino pavasario“ žiūrovams gerai pažįstama: 2012 m. jos trumpametražis filmas „Našlaitynas“ buvo išrinktas geriausiu lietuviško kino debiutu. „Kino pavasario“ žiūrovai pamatys naują Manto Kvedaravičiaus filmą „Mariupolis“ apie žmones, gyvenančius Mariupolyje – Rytų Ukrainos mieste, šalia kurio vis dar vyksta karas. Pasaulinė filmo premjera įvyko Berlyno kino festivalyje, jis buvo atrinktas į prestižinę dokumentinių filmų programą „Panorama“. Naująjį filmą „Karalių pamaina“ „Kino pavasaryje“ pristatys režisierius Ignas Miškinis, išgarsėjęs filmu „Artimos šviesos“ (2009). Filmo herojus – jaunas policininkas (Vainius Sodeika), saugantis komos būklės ligonį, įtariamą Antrojo pasaulinio karo nusikaltėlį. Filme vaidina Dainius Gavenonis, Aistė Diržiūtė. „Filmo scenarijų rašėme kartu su Sauliumi Drunga. Norėjome istoriją papasakoti mažoje erdvėje, minimaliomis priemonėmis. Tai buvo didžiausias iššūkis. Tai pirmas mano filmas, kuriame tiek daug dialogų“, – kalbėjo Miškinis spaudos konferencijoje. „Mariupolis ir „Karalių pamaina“ varžysis tarptautinėje konkursinėje festivalio programoje „Baltijos žvilgsnis“.

 

Programų „Lietuviai svetur“ šiemet vėl pristatys skirtingose pasaulio šalyse kiną kuriančių lietuvių darbus. Filmas „Istorijos ateitis“ („History’s Future“, rež. Fiona Tan) kurtas Prancūzijoje, Belgijoje ir Ispanijoje. Jį nufilmavo operatorius Vladas Naudžius, jo asistentai buvo Vytautas Katkus ir Vitalijus Kiselius. Prie tarptautinio kino projekto prisidėjo ir operatorius Rimvydas Leipus – jis filmavo Evos Neymann „Giesmių giesmę“ („Song of Songs“), sukurtą pagal Šolom Aleichemo prozą.

 

Prancūzų filmas „Evoliucija“ („Evolution“, Lucile Hadžihalilović) – istorija apie salą, kurioje gyvena tik moterys ir jauni berniukai. Mokslinės fantastikos ir siaubo elementų turintis filmas žvelgia į evoliuciją iš unikalios perspektyvos. Viena jo scenarijaus autorių – „Sangailės vasaros“ režisierė Alantė Kavaitė. Filme „Norfolkas“ („Norfolk“, rež. Martin Radich) vieną pagrindinių vaidmenų sukūrė Londone gyvenanti lietuvė Goda Letkauskaitė. Programoje „Lietuviai svetur“ taip pat bus pristatytas ir Vytauto Žalakevičiaus anūkės Vitos Marijos Drygas dokumentinis filmas „Pianinas“ („Piano“), kuriame užfiksuotos Maidano akimirkos.

 

Festivalyje vyks ir lietuvių trumpametražių filmų premjeros. Viena jų – filmo apie režisierių Šarūną Bartą „Šarūnas Bartas: kur aš esu šiandien“ („Sharunas Bartas: where am I now“). Filmas prodiusuotas Jurgos Dikčiuvienės ir režisuotas net šešių režisierių, tarp jų ir paties Barto. Jis sukurtas specialiai režisieriaus kūrybos retrospektyvai Paryžiaus Pompidou meno centre. Programoje „Trumpos lietuvių filmų premjeros“ bus galima pamatyti ir Urtės ir Johano Oettingerių animacinį filmą „Nuopuolis“ („Downfall“). „Neseniai įkūrėme savo prodiuserinę kompaniją, dirbančią tik su animaciniais filmais. Lietuvoje daugėja žmonių, norinčių kurti animaciją, tik jų reikia dar daugiau, nes tai komandinis darbas“, – su animacinių filmų situacija Lietuvoje supažindino „Nuopuolio“ prodiuserė Agnė Adomėnė.

 

Animaciją „Kino pavasaryje“ pristatys ir Australijoje gimęs, Kanadoje gyvenantis režisierius Nathanas Jurevicius. Jo filmą „Virsmas“ („Junction“) prodiusavo lietuviai Vitalijus Žukas ir Miglė Pelakauskė.

 

„Nuopuolis“ ir „Virsmas“ dalyvaus trumpametražių filmų tarptautiniame konkurse „Trumpas konkursas“.

 

„Kino pavasaryje“ taip pat pirmą kartą bus parodyti naujas Jono Trukano filmas „Žmogus – vielabraukis“ ir Lino Mikuto dokumentinis filmas „Šaltos ausys“ .

 

Šeši trumpametražiai filmai varžysis „Studentų filmų konkurse“. Lietuviai kino mokosi ne tik Lietuvoje, todėl programoje varžysis visame pasaulyje studijuojančių lietuvių darbai. Tarp jų – ir „Kino pavasario“ žiūrovų geriausiu lietuvišku filmu 2013 m. išrinktos „Plaukikės“ režisierė Gabrielė Urbonaitė. Bostone (JAV) studijuojančios režisierės filmas „Namo“ („Back“) nagrinės aktualią jaunų žmonių grįžimo į Lietuvą temą. Šis filmas taip pat varžysis ir bendroje Trumpametražių filmų programoje.

 

„Studentų filmų konkurse“ dalyvaus ir režisierė Marija Stonytė, pristatysianti naujausią savo filmą „Kalnai kalnai“ („Mountains to Climb“). „Su filmo heroje, legendine lietuvių keliautoja Laima Armaliene susitikau dar būdama labai maža. Mano tėvai susipažino jos stovyklose, aš, būdama vaikas, taip pat atėjau į jos stovyklą. Prieš metus šią moterį netikėtai sutikau mieste ir nustebau, kad jos visiškai neliečia laikas: tokia pat išvaizda, toks pat didelis noras keliauti. Filme rodoma trijų dienų vaikų stovykla, kurioje Laima susitinka su šiuolaikiniais mokiniais. Tai pasakojimas apie kartų susidūrimą“, – savo filmą pristatė M. Stonytė.

 

Konkurse taip pat dalyvaus filmai „Rytais“ („The Morning After“, rež. Irma Pužauskaitė, JAV), „Šalti šaltiniai“ („Cold Springs“, rež. Giedrė Narušytė Boots, Belgija), „Paradisa“ (rež. Karolis Andriulis, D. Britanija), „Roneta“ (rež. Simona Ruočkutė, Lietuva).

 

„Kino pavasaris“ tradiciškai pakvies praleisti šeštadienio naktį su geriausiais lietuvių trumpametražiais filmais. Šiame seanse – ne tik premjeriniai filmai, bet ir kituose Lietuvos kino festivaliuose parodyti kino darbai: Austėjos Urbaitės „Tiltai“, Lauryno Bareišos „Dembava“, Marijos Kavtaradzės ir Vytauto Katkaus „Iglu“, Vyganto Bachmackij „Vaikai“, Živilės Mičiulytės „Žana“ ir Agnės Kupšytės filmas „Sausra“.

 

Į „Kino pavasario“ lietuvių filmų programą taip pat įtraukta lietuvių kino klasiko, sovietmečio kultūrines normas laužiusio Raimondo Vabalo filmų retrospektyva, skirta jo pirmam kūrybos dešimtmečiui.

„Evoliucija“
„Evoliucija“
„Mariupolis
„Mariupolis